taide verkossa

Lukuaika: 2 minuuttia

taide verkossa

Kulttuurinnälkäiselle verkosta löytyy kymmeniä kotimaisia taidetta ja kulttuuria esittäviä sivustoja, joilla katselemisen lisäksi voi myös keskustella tai esitellä omia teoksiaan.

Netin kautta kulttuuria voi nykyään harrastaa myös kotona. Kulttuurinnälkäiselle verkosta löytyy kymmeniä kotimaisia taidetta ja kulttuuria esittäviä sivustoja, joilla katselemisen lisäksi voi myös keskustella tai esitellä omia teoksiaan.

Taiteesta kiinnostuneille sopiva vierailupaikka on aukea.net, joka on vapaa luomisgalleria vielä tuntemattomille taiteilijoille. Saitin kategorioina ovat valokuvaus, kuvataide, kirjallisuus ja musiikki. Esimerkiksi viimeksi mainitussa skaalaa riittää hevistä lastenlauluihin. Taso on vaihteleva, mutta sivuilta voi tehdä löytöjä. Parhaita töitä näkee kuvataiteessa.

Kuvista kiinnostuneille ja aktiivisesti taidenäyttelyitä kiertävälle hyödyllinen saitti on myös taidegallerioita kokoava galleriat.net. Kuvataiteen yleisön ja tekijöiden sähköinen kohtauspaikka avaa ikkunan taidegallerioiden tarjontaan. Esimerkiksi lupaavien uusien taiteilijoiden töitä esittelevällä Galleria Pirkko-Liisa Topeliuksella on sivuilla laaja verkkogalleria, jossa tekijät esittävät töitään ja kertovat omin sanoin ideoistaan ja lähtökohdistaan niiden tekemiseen.

Galleriat.netistä löytyy myös kattava lista taidejärjestöistä ja gallerioista, ja sieltä voi tilata taidetarvikkeita.

Lisää kuvia erityisesti mediataiteen muodossa tarjoaa verkkogalleria Henkevä silakka osoitteessa webgalleria.net. Näyttelyssä työt järjestyvät kuukausittain vaihtuvan teeman mukaan. Tänä vuonna screenillä näkyvät esimerkiksi unimaa, kauneus ja keskiyön ajatukset.

Kuvataiteen lisäksi netti on aarreaitta etenkin kirjallisuuden harrastajille. Kiiltomato.net on runsaasti kirjallisuusarvosteluja tarjoava sivusto, joka arvostelee proosan ja runouden ohella myös tietokirjallisuutta. Tyyliltään tekstit ovat helppolukuisia ja innostuneita.

Kirjallisuuden valioihin kuuluu myös pöytälaatikkokirjailijoiden tekstejä julkaiseva rihmasto.net. Sivusto julkaisee toimituksen syynin läpäissyttä proosaa, lyriikkaa ja esseitä, joista toimittajat antavat myös palautetta. Tekstien lukemisen lisäksi saitilla on mahdollisuus osallistua mutu-keskusteluun kirjoista ja kirjoittamisesta sekä kommentoida sivuston tekstejä.

Tuoretta leffa-asiaa puolestaan löytyy turkulaiselta film-o-holic.com-sivustolta. Saitin toimittajat arvostelevat ensi-iltaleffoja ja videoita ja laativat top kymppi listoja tyylillä, joka antaa tilaa myös vanhemmille klassikoille. Kiinnostava on myös sivuston audiovisuaalisen kulttuurin kirjoitusfoorumi, josta löytyy artikkeleja niin avantgarden alkuperästä kuin kummituksistakin.

Muita ajankohtaista kulttuuritarjontaa kartoittavia sivustoja ovat helsinkiläinen skenet.fi ja turkulainen unikankare.net, jotka molemmat esittelevät käsillä olevia uutuuksia museoista musaan ja teatteriin myös mukavasti valtamedian huomioiden ulkopuolelta.

Kulttuurisivustot löytyvät jutussa mainituista osoitteista. Galleriat.netin & kiiltomato.netin eteen on tosin syytä laittaa www.

Anna Väre

  • 9.9.2009