Lukuaika: 2 minuuttia

kuokkavieraat valittavat

Itsenäisyyspäivän Kuokkavierasjuhlat poikivat useita rikosilmoituksia. Uutta vuoden 2003 kuokkavierailun jälkipuinnissa on se, että myös kritiikki poliisin toimintaa kohtaan hipoi julkisuuskynnystä.

Itsenäisyyspäivän Kuokkavierasjuhlat poikivat useita rikosilmoituksia. Uutta vuoden 2003 kuokkavierailun jälkipuinnissa on se, että myös kritiikki poliisin toimintaa kohtaan hipoi julkisuuskynnystä. Viranomaisseurantaa tapahtuman aikana tehneen lakitukiryhmän mukaan perusteita on useiden rikosilmoitusten lisäksi noin kymmeneen kanteluun.

Ryhmän mukaan puolet sakoista annettiin ilman näyttöä syyllisyydestä, yksi myös teosta, joka ei Suomen lain mukaan ole rikos. 24-vuotias nainen sai sakot, koska hän ”oli joukossa, joka aiheutti häiriötä ja poltti suomenlippuja”. Sakkolapussa mainittujen lainkohtien mukaan tämä ei ole rikos. 24-vuotias ei todistajien mukaan myöskään ollut lippujen palaessa lähellä tilannetta.

”Poliisit soittivat esimiehelleen ja kysyivät, että mitäs voitais laittaa kiinnioton syyksi”, nainen kertoo. Hän valitti sakoista ja on tehnyt rikosilmoituksen laittomasta vapaudenriistosta.

Erityistä kritiikkiä kuokkavierailta saavat siviiliasuiset poliisit, jotka käyttivät kiinni ottaessaan erittäin kovia otteita jopa tilanteissa, joissa epäilty ei tehnyt vastarintaa. Siviilipoliisit kieltäytyivät myös näyttämästä virkamerkkejään tai muuten todistamasta virka-asemaansa.

Osa kiinniotetuista odotti kuljetusta linja-autossa, jossa kaikkien kädet kiinnitettiin nippusiteillä edessä olevaan penkkiin henkilön aiemmasta käytöksestä riippumatta. Monet kertoivat käsiensä muuttuneen sinisiksi ja olleen tunnottomina vielä pitkään irrottamisen jälkeen.

Kisahallin säilytystiloihin viedyt kertovat, että heiltä evättiin mahdollisuudet muun muassa ruokavaliolleen sopivaan ravintoon, juomaveteen, tarvitsemaansa hoitoon ja tietoon kiinniotetun oikeuksista. Tätä Kisahallin henkilökunta perusteli paitsi kiinniotetuille myös heidän läheisilleen sillä, että ”Kisahallin tilat on tarkoitettu vain päihtyneille, eikä täällä siksi ole mitään oikeuksia.”

24-vuotias mies ilmoitti poliisille korkeasta kuumeestaan ja pyysi Kisahallilla hoitoa ja huopaa. Selvin päin ollut mies vietti yön samassa sellissä kahden tuntemattoman ja voimakkaasti päihtyneen henkilön kanssa, eikä saanut pyytämäänsä hoitoa tai yhteyttä hoitohenkilökuntaan. Vapauduttuaan 14 tunnin jälkeen hän joutui sairaalahoitoon yli 40 asteen kuumeen vuoksi, joka diagnosoitiin keuhkokuumeeksi.

17-vuotias ei saanut kuulusteluunsa todistajaa pyynnöstään huolimatta. Hänen äitinsä oli yhteydessä poliisiin, mutta äidille ei annettu mahdollisuutta läsnäoloon kuulustelussa. Alle 18-vuotiasta epäiltyä ei saa kuulustella ilman todistajaa, mutta kuulustelijan mukaan kyse on ”näkemyserosta”. Esitutkintalaki ei kuitenkaan jätä juuri tulkinnanvaraa, ja 17-vuotias harkitsee rikosilmoitusta.

Yhteiskantelu perusteettomista pakkokeinoista ja kiinniotettujen oikeuksien laiminlyönneistä Kuokkavierasjuhlien yhteydessä toimitetaan eduskunnan oikeusasiamiehelle ilmeisesti helmikuun aikana. Osa kuokkavieraista on myös ilmoittanut kantelevansa itsenäisesti, useista sakoista valitettiin ja joitakin rikosilmoituksia on edelleen tulossa. Kanteluiden käsittely eduskunnan oikeusasiamiehen kansliassa voi kestää puolitoista vuotta.

Heini Salmela

  • 9.9.2009