london calling

Lukuaika: < 1 minuutti

london calling

Lontoolaiset kiiruhtavat aamuhämärissä kuka mihinkin takinliepeet hulmuten, ja porhaltavat savun läpi, jota tupruttaa jostain piilotetusta putkesta ja laskeutuu kadulle.

Kun asuu Itä-Lontoossa, Mile End Roadilla, tavallinen arkipäiväkin on aika jännittävä. Aamuisin koulumatka sivukaduilla on kuin Sherlock Holmesin maailmasta. Lontoolaiset kiiruhtavat aamuhämärissä kuka mihinkin takinliepeet hulmuten, ja porhaltavat savun läpi, jota tupruttaa jostain piilotetusta putkesta ja laskeutuu kadulle. Naapurustossa lähes joka yö paukkuvat raketit haittaavat elämää vain harvoin. Päivät ovat yleensä kuulaita ja kirkkaita. Yllättäen sataa vain vähän.

London Metropolitan Universityn koulurakennuksen ylempien kerrosten ikkunoista voi nähdä loputtoman kattomeren, täynnä sokkeloita ja vanhoja merkillisyyksiä. Jokin kohoaa horisontissa, ehkä kuumailmapallo. Esine suurenee, ja vasta silloin ymmärrän, että se onkin naapurissa olevaa sairaalaa lähestyvää punainen helikopteri. Koulussa on Erasmus-vaihto-oppilaita joka puolelta maailmaa. Koulusysteemi on ok, hyvine ja huonoine puolineen. Kerran viikossa tapaan graafisen suunnittelun final projectin tutorini. Kuten Suomessakin, suunnittelutyö on pitkälti omalla vastuullani.

Kaduilta löytyy usein hylättyä mutta silti hyödyllistä tavaraa: kauniita kankaita, mekkoja ja huonekaluja. Koulupäivän jälkeen Whitechapel High Streetin moskeijassa aloitetaan jumalanpalvelus. Kaduille minareetista polveileva rukouskutsu hälyttää cappuccinonväriset miehet paikalle. Kulttuurit sekoittuvat, ja ihminen ja luonto yrittävät elää sovussa keskenään. Monikulttuurisuus on vahvasti läsnä Whitechapelin ja Stepneyn eli Lontoon E1-alueen sulatusuunissa. Ei tätä turhaan kutsuta Euroopan curry capitaliksi.

Joskus on pakottava tarve päästä luontoon. Matka läheiseen Epping Forestiin kestää vain tunnin. Siellä vanhojen tammien keskellä suomalaisella on tilaa huutaakin. Neulaspuita on tuskin missään. Eksyminen kannattaa, silloin voi kokea oikean seikkailun kosteassa metsässä, ja tammikuussa krookuksetkin joskus jo kukkivat.

Kirjoittaja opiskelee graafista suunnittelua Lahden muotoiluinstituutissa ja on vaihto-oppilaana London Metropolitan Universityssä.

Reetta Nykänen

  • 9.9.2009