Lukuaika: 2 minuuttia

toisenlainen kattaus

Vaikka vappuna juomapuoli on kovasti tapetilla, täytyy juhlahuumassa muistaa myös syödä. Vallattomat vappuperinteet omaava kokkikolmikko laati vegaanisen vappubrunssin kevätkarkelon sillittömäksi iloksi.

Baijerissa 700-luvulla eläneen abbedissa Valpurin nimipäivä innoittaa talvihorroksesta heränneet suomalaiset sankoin joukoin kaduille karkeloimaan. Vaikka vappuna juomapuoli on kovasti tapetilla, täytyy juhlahuumassa muistaa myös syödä. Vallattomat vappuperinteet omaava kokkikolmikko laati vegaanisen vappubrunssin kevätkarkelon sillittömäksi iloksi.

”Vodkalla täytettyä vesimelonia ainakin pitää olla tarjolla”, huudahtaa vappueväitä pähkäilevä Tommi Koivula intoa puhkuen. Muut vappubrunssikomitean jäsenet, Teppo Eskelinen ja Daniel Vera, hyväksyvät ehdotuksen, ja viinanhuuruinen hedelmä lisätään oitis ruokalistalle.

Pojat pitävät piknikmurkinan pääkriteereinä aterian valmistuksen helppoutta ja nopeutta. Koko vappua ei ole tarkoitus viettää keittiössä kyhjöttäen. Erilaisia pöperöjä pitää tietysti olla kylliksi kavereillekin, ja niiden täytyy soveltua kylminä naposteltaviksi.

Kaverusten piknikkattaukselle päätyvät ainakin kasvissyöjän metvurstiksikin tituleeratut aurinkokuivatut tomaatit, marinoidut valkosipulit sekä viinilehtikääryleet. ”Ja jotain intialaistyyppistä linssilevitettä leivälle sekä omenachutneyta lisukkeeksi”, pojat suunnittelevat.

Vapusta intoutuneet kokkailijat suuntaavat vappubrunssia nauttimaan kukin tahoilleen. Tommi pinkoo piknikille Jyväskylään, Daniel jää Helsinkiin ja filosofiaa opiskeleva Teppo matkustaa kotikaupunkiinsa Joensuuhun, jossa hän onkin tullut viettäneeksi kevätkarkelon poikineen.

”Teininä suhtauduimme vapunviettoon varsin fanaattisesti. Yhtenä vuonna kolasimme vapun aatonaattona puolen metrin kinokset lunta pois perinteiseltä vapunviettopaikaltamme. Oli sää mikä tahansa, kesäkausi oli avattava Honkaniemen uimarannan viereisellä metsäsaarekkeella mallasjuomaa maistellen”, Teppo muistelee.

Sittemmin häntä ovat vetäneet puoleensa hiukan toisenlaiset vapunviettotavat. Vuosi sitten hän oli valtaamassa Irakin entistä suurlähetystöä Helsingin Kulosaaressa.

Valokuvaaja Daniel Vera aikoo polleana osallistua Helsingin vappumarssille ennen herkullisen vappubrunssin nauttimista. ”Tänäkin vuonna huumorisävytteinen Suomen Emiliano Zapata yhdistys marssii omana klusterinaan sombrerot keikahdellen ja tekoviikset hennossa kevättuulessa väpättäen”, Daniel hehkuttaa.

Hauskanpitoon ja työläistaistelun muistelemiseen keskittyvän yhdistyksen osalta vappumarssi huipentuu Tokoinrantaan, jossa Daniel pitää espanjankielisen puheen teemanaan ”más tacos para todos, enemmän tacoja kaikille”.

Vappupäivänä osa helsinkiläisistä suuntaa Kaivopuistoon hivenen juhlallisemmalle vappubrunssille kuohuviinillä ja erilaisilla pikkunaposteltavilla varustautuneena. ”Siellä on kyllä aikamoinen hifistelymeininki”, Daniel lataa. ”Kun nämä reteilijät lähtevät, alkaa toinen kattaus”, hän riemuitsee.

Toisella kattauksella pojat tarkoittavat piknikvierailta jääneiden ruokien ja juomien pistelemistä parempiin suihin. ”Viime vuonna Kaivarista löytyi kokonaisia kassillisia herkkuja juustoista kuohuviiniin”, Tommi kehaisee. ”Toisaalta toisella kattauksella huomaa sen, kuinka paljon paskaa juhlijoilta jää luontoon”, hän jatkaa.

Tepon mielestä roskavuoret heijastavat Suomen puutteellista kaupunkikulttuuria. ”On se aika säälittävää, ettei ulkoilmassa osata syödä luontoa likaamatta”, hän huokaa.

oivallinen omenachutney

(tosi isolle lössille)

20 omppua

kahden sitruunan mehu

1 dl tuoretta inkivääriä silputtuna

2 dl sipulia silputtuna

4 dl vettä

1 dl ruokaöljyä

1 1/2 dl siirappia

3 rkl currya

2 rkl kurkumaa

1 rkl chiliä

2 rkl kanelia

Pilko omenat pieniksi palasiksi ja laita ne isoon kattilaan liedelle. Nakkaa sitten sekaan vesi, öljy, silputut sipulit sekä inkivääri. Keitä vajaa tunti miedolla lämmöllä välillä hämmennellen. Lisää vettä tarvittaessa. Soseuta seos sauvasekoittimella mössöksi. Mausta siirapilla ja muilla mausteilla. Nauti muiden piknikeväiden muassa.

linssilevite eväsleiville

(koko porukalle)

1 kg punaisia linssejä

4 rkl oreganoa

3/4 dl ruokaöljyä

1 tl chiliä

3 rkl suolaa

2 rkl kuminaa tai juustokuminaa

2 rkl lipstikkaa

(valkosipulia ihan kympillä)

Huuhtele linssit ja keitä ne kypsiksi. Kaada keitinvesi pois ja lisää mausteet. Soseuta sauvasekoittimella tahnaksi. Herkuttele leivän kyytipoikana hyvässä seurassa.

Tommin, Tepon & Danielin vegaaninen vappumenu: leipää maun mukaan, aurinkokuivattuja tomaatteja, marinoituja valkosipuleita, kasvistäytteisiä viininlehtikääryleitä, vodkalla täytetty vesimeloni, omenachutney, linssilevite, munkit, hedelmiä, juomaa simasta siideriin. Toinen kattaus: kangaskassi tai pari & ennakkoluuloton, kuitenkin hienovarainen asenne.

Johanna Koskinen

Kommentoi Facebookissa
Avatar
  • 9.9.2009