el manáa masulle

Lukuaika: 2 minuuttia

el manáa masulle

Vajaan yhden euron hintainen lounaskokonaisuus pitää tänään sisällään vihanneskeittoa, riisiä kikhernepedillä sekä parsakaalivoittoista salaattia. Juomana nautitaan appelsiininkuorella maustettua vettä sekä kaurajuomaa.

Kun kello lyö kaksitoista, Beatrice Garofalo rempaisee rivakasti kasvisravintolansa peltisen oven ylös ja oikaisee esiliinaansa. Sisälle El Maná -ravintolaan soljuukin oitis muutama toimistotyöläisen näköinen asiakas – almuerzo eli lounasaika on käsillä Ecuadorin pääkaupungissa Quitossa.

Vajaan yhden euron hintainen lounaskokonaisuus pitää tänään sisällään vihanneskeittoa, riisiä kikhernepedillä sekä parsakaalivoittoista salaattia. Juomana nautitaan appelsiininkuorella maustettua vettä sekä kaurajuomaa.

El Maná -ravintolan omistajatar, 32-vuotias Beatrice Garofalo on kasviskokkauksen konkari. Jo 11 vuoden ajan hän on katkonut kaalinpäitä kauniimpaan muotoon, ensin seitsemän vuotta vieraan palveluksessa ja viimeiset neljä vuotta omassa ravintolassaan. Joka arkiaamu kello kahdeksan touhukkaan tuntuinen Beatrice ja hänen kaksi apulaistaan aloittavat aterian valmistelun.

”Minun ravintolassani kaikki seitanista soijajuomaan valmistetaan alusta loppuun itse”, Beatrice painottaa ja pyyhkäisee vaivihkaa esiliinansa helmalla hikikarpalon otsaltaan.

Kun hommat hoidetaan kokonaan kolmen naisen voimin, kiirettä piisaa toisinaan vaikka muille jakaa. Etenkin lähitoimistojen lounastaukojen aikaan ravintolassa on väkeä kuin Vilkkilässä kissoja. Kiivas työtahti ei ravintolan omistajatarta haittaa:

”Terveellisen kasvisruuan laittaminen ja tarjoileminen on elämäntehtäväni”, hän väläyttää.

Kädet viuhtoen tarmokas kokki kertoo palavasta halustaan opastaa asiakkaitaan kasvissyönnin hyvää vointia edistävällä ja elämää kunnioittavalla taipaleella.

”Minun mielestäni meillä ei sitä paitsi ole edes oikeutta syödä eläviä olentoja”, nainen napauttaa.

Ecuadorissa kasvissyönti ei ole vielä suuressa huudossa. El Manán henkilökunnan mukaan suurin osa maan porkkananpurijoista on keski-ikäisiä keskiluokkaisia ihmisiä, joiden terveys on alkanut reistailla. Kasvisruokavaliota noudatetaan lähinnä lääkärin määräyksestä.

”Meille onkin tärkeää, että tarjoamamme ateriat ovat ravinto-opillisesti tasapainoisia ja terveellisiä”, Beatrice tähdentää.

Annostellessaan hurmaavantuoksuista kikhernemuhennosta lautasille kasviskokki painottaa myös ruuan maukkauden ja monipuolisuuden merkitystä – onhan tämän ravintolan yhtenä tehtävänä kannustaa ihmisiä kasvissyöntiin.

El Manán asiakkaiden lempiruoka on joko paistisiivujen muotoon tai kuutioksi muokattu vehnägluteeni, seitan, mutta vuolaita kiitoksia satelee myös niinä päivinä, jolloin almuerzo pitää sisällään tofua eri muodoissaan. Beatricen oma suosikki on kesäkurpitsakeitto, jota ajatellessaan hän myöntää veden oitis kirpoavan kielelle.

Pääkaupungissa Quitossa toimii yhteensä kymmenkunta kasvisravintolaa, ja maan asukasluvultaan suurimmassa kaupungissa Guayaquilissa niitä on muutama mesta vähemmän. Vegaanista murkinaa saa toki muuallakin maassa – siitä pitävät huolen lukuisat kiinalaiset ravintolat, chifat, joissa ainakin kasviksilla ryyditetyt nuudelit tekevät herkullisen lopun mahan kurinalle.

”Iso osa kasvisravintoloista käyttää ruuissaan kuitenkin voita, maitotuotteita ja kananmunia”, Beatrice tuhahtaa ja toteaa El Manán kaltaisten, sataprosentti-sesti kasvisraaka-aineista maku-nautintoja loihtivien ruokapaikkojen olevan Ecuadorissa todella harvassa.

locro de calabaza (kesäkurpitsakeitto)

2 dl pilkottua kesäkurpitsaa

2 dl kidneypapuja

3 perunaa

1 dl maapähkinävoita

mainos

2 sipulia

2–3 valkosipulin kynttä

ripaus pippuria & maun mukaan suolaa

tilkka öljyä paistamiseen

vettä

(tofukuutioita tai raastettua soijajuustoa)

Laita edellisenä iltana pari desiä papuja veteen likoamaan ja anna niiden liota yön yli. Kaada liotusvesi pois ja huuhdo pavut. Keitä ne melkein kypsiksi (noin 40 minuuttia) ja kaada vesi pois. Huuhdo pavut. Pilko perunat ja keitä ne papujen kera kypsiksi. Pilko kesäkurpitsa, sipulit ja valkosipulin kynnet ja freesaa ne paistinpannulla öljyssä. Mausta pippurilla ja suolalla. Kippaa freesatut ainekset perunoiden ja papujen seuraksi ja lisää maapähkinävoi. Sekoita hyvin ja lisää joukkoon vettä tarpeeksi. Kiehauta ja nauti. Jos varsinaiseksi herkkumaakariksi heittäydyt, voit ripotella lautaselle keiton päälle kuutioitua tofua tai soijajuustoraastetta.

Restaurante vegetariano el Maná, Salinas 326 & Riofrio, Quito, Ecuador. Avoinna ma–pe 12–16. Vegaaninen lounas, almuerzo, maksaa vajaan euron.

Johanna Koskinen

  • 9.9.2009