eettistä säästämistä

Lukuaika: 2 minuuttia

eettistä säästämistä

Mihin menevät asiakkaiden pankkiin tallettamat rahat? Pankit lainaavat rahaa niin automarketeille kuin hiilivoimaloillekin. Pankit rahoittavat yrityksiä ja hankkeita, joita säästäjät eivät välttämättä haluaisi tukea.

Mihin menevät asiakkaiden pankkiin tallettamat rahat? Pankit lainaavat rahaa niin automarketeille kuin hiilivoimaloillekin. Pankit rahoittavat yrityksiä ja hankkeita, joita säästäjät eivät välttämättä haluaisi tukea.

Säästää voi myös vastuullisesti. Eettistä pankkitoimintaa harjoittava tanskalainen pankki Merkur laajentaa toimintaansa Suomeen. Merkur on vuodesta 1985 toiminut yleishyödyllinen rahoituslaitos, jonka omistavat 1 800 osuudenomistajaa Tanskasta, Saksasta ja Suomesta. Asiakkaita Merkurilla on tällä hetkellä noin 7 000.

Merkur tekee lainapäätökset sekä taloudellisten että eettisten, sosiaalisten ja ekologisten arviointien perusteella. Merkur-pankista voi saada rahoitusta esimerkiksi uuden luomujuuston tuotekehittelyyn tai kehitysvammaisten kurssikeskukseen.

”Koska kyse on pankkitoiminnasta, kohteiden täytyy olla taloudellisesti kannattavia. Monet tukemistamme hankkeista eivät kuitenkaan tuota voittoa, joten tavallisesta pankista näihin hankkeisiin ei välttämättä myönnettäisi lainaa”, pankin yhteyshenkilö Marika Lohi perustelee Merkurin tarpeellisuutta.

Myös yksityishenkilöt voivat hakea hankkeisiinsa lainaa Merkurista. ”Jos olet kirjailija ja tarvitset uuden tietokoneen, tai vaikka muusikko, joka tarvitsee uuden soittimen, voit hakea Merkurista lainaa.”

Merkur-pankin asiakkaat voivat korvamerkitä rahansa jollekin tietylle hankkeelle, jota haluavat tukea. Olennaista on, että säästäjä tietää, mihin hänen rahojaan käytetään.

Toistaiseksi Merkur-pankkiin voi avata säästötilin tai tukitilin tai tehdä määräaikaistalletuksen. Säästötilin korko määräytyy Suomen

rahoitusmarkkinoiden mukaan. Tukitilin korko on pienempi, ja tukitileillä olevasta keskimääräisestä talletusmäärästä Merkur lahjoittaa vuosittain yhden prosentin Merkur-säätiölle. Näistä varoista Merkur-säätiö tukee yleishyödyllisiä järjestöjä ja aloitteita lahjoituksin.

Käyttötiliä ei vielä voi avata, mutta tulevaisuudessa voi palkkapussinsakin ohjata Merkuriin, Marika Lohi lupaa. ”Tietysti palkkatililtään voi kuukausittain ohjata tietyn summan säästötililleen”, hän ehdottaa.

Varsinaista pankkikonttoria Suomeen ei vielä tule. Tilinavaukset tehdään postitse. Kun tili on avattu, Merkur lähettää asiakkaalle tilinumeron ja viitenumeron tilinkäyttöä varten. Tallettaminen tilille tapahtuu siirtämällä jossain muussa pankissa olevalta käyttötililtä rahaa Merkurin tilille.

Säästötililtä voi nostaa rahaa lähettämällä Merkuriin ottokaavakkeen esimerkiksi faksilla. Saatuaan allekirjoitetun kaavakkeen Merkur siirtää summan säästötililtä toisen pankin käyttötilille.

Tanskassa Merkurista saa jo lähes kaikki tavallisen pankin palvelut. Merkurilla on kolme konttoria, pankkikortti ja nettipankki. Merkurin liikevaihto kasvoi viime vuonna 19 prosentilla 50 miljoonaan euroon. Liikevoittoa tuli noin puoli miljoonaa euroa.

Merkur-pankin nettisivut löytyvät osoitteesta www.merkurpankki.net.

Riikka Kaihovaara

  • 9.9.2009