päät painuksissa, hartiat lysyssä

Lukuaika: < 1 minuutti

päät painuksissa, hartiat lysyssä

Lipposen ja Mönkäreen tahaton elekieli kertoo asian todellisen laidan. Ydinvoiman lisärakentamisessa ei ole voittajia, ainakaan jos voimala todella rakennetaan.

Sinikka Mönkäre ja Paavo Lipponen pitävät lehdistötilaisuutta ydinvoimaäänestyksen jälkeen. Päät painuksissa ja hartiat lysyssä. Tilaisuus tihkuu alakuloa, Suomen etu on ankea asia.

Lipposen ja Mönkäreen tahaton elekieli kertoo asian todellisen laidan. Ydinvoiman lisärakentamisessa ei ole voittajia, ainakaan jos voimala todella rakennetaan. Suurin häviäjä voi olla maaseutu, joka saattaa menettää uusiutuvan energian tuotantoon liittyvät mahdollisuudet viidennen ydinreaktorin myötä. Monet kunnat ovat muutenkin aika epätoivoisessa tilanteessa.

Eikä hyvää lupaa sekään, että EU-komissio on parastaikaa sopimassa eurooppalaisen maataloustukijärjestelmän purkamisesta. Komissio on valmis luopumaan tuista saadakseen myönnytyksiä muilla alueilla nyt käynnissä olevissa Maailman kauppajärjestön WTO:n sopimusneuvotteluissa.

Mitään ei ole kuitenkaan vielä menetetty. Seuraavista eduskuntavaaleista tulee nyt myös ydinvoimavaalit. Ja jos monien ydinvoiman kannattajien äänekkäästi tukema ”risupaketti” toteutetaan nopeasti ja vähän aiottua laajempana, uuden ydinvoimalan tuottamalle sähkölle ei riitä markkinoita.

Myös työllisyyden kannalta ydinvoiman lisärakentamisella voi olla ikäviä seurauksia, sillä ydinvoima on ainoa tunnettu energiamuoto, joka työllistää ihmisiä vielä vähemmän kuin hiilivoima.

Jaana Airaksinen

  • 9.9.2009