PÄÄKIRJOITUS hullu, hullu maailma

Lukuaika: < 1 minuutti

PÄÄKIRJOITUS hullu, hullu maailma

Vanhemmat haluavat parasta lapsilleen, ja siksi Los Angeles Timesin kirjeenvaihtajan mukaan Koreassa ei ole epätavallista, että alle vuoden ikäiset lapset istutetaan tv-ruudun eteen viideksi tunniksi päivässä katsomaan englannin kielen opetusvideoita.

Kun Ranskan ja Senegalin välinen jalkapallomatsi vihelletään käyntiin tämän lehden ilmestymispäivänä 31. toukokuuta, koko futishullun maailman katseet kohdistuvat Etelä-Koreaan. Soulin kadut on siivottu hyvissä ajoin, köyhät ja työttömät siirretty maleksimaan jonnekin muualle kuin jalkapallon MM-kisojen toisen isäntämaan pääkaupungin keskustaan. Hallituksen tiedotuskoneisto on kuukausien ajan suoltanut ulkomaanreporttereille viranomaisten kannalta mielekästä luettavaa.

Los Angeles Times -lehden Soulin kirjeenvaihtaja ehti kuitenkin jo raportoida Etelä-Koreassa viime aikoina villitykseksi asti yleistyneistä pienten lasten kieli-leikkauksista. Yksityislääkärit ovat tienanneet omaisuuksia, kun korealaislasten vanhemmat ovat pyytäneet heitä katkaisemaan lastensa kielen alla olevan kielisiteeksi kutsutun änteen. Syynä tähän kirurgiseen pikku toimenpiteeseen on kiivas halu saada lapset oppimaan lausumaan sujuvasti englannin kielen r-äänne.

Korean kielessä r:ää ei ole, ja niinpä useimmat korealaiset lausuvat oman kotimaansa nimen Koleaksi. Englannin kielen riisi, rice, puolestaan muuttuu usein tahtomatta sanaksi lice, joka on sanan täi monikkomuoto. Tarjoilija, saisinko täitä kanakastikkeella?

Monet korealaisvanhemmat uskovat r:n lausumisen vaikeuden johtuvan siitä, että korealaisilla on liian lyhyt kieli. Jänteenkatkaisulla kielen uskotaan pidentyvän ja notkistuvan juuri sen verran, että ärräkin sujuu amerikkalaisittain. Mutta korealaisten kielitieteilijöiden mielestä tämä on silkkaa puppua. Osaavathan Yhdysvalloissa varttuneet korealaiset lausua r:n täysin sujuvasti ilman leikkaustakin, vaikkei kieli varmaan ole itsestään venynyt täyteen mittaansa suuren valtameren takaisessa uudessa kotimaassa. Lingvistit muistuttavat, että vieraan kielen uusien äänteiden oppiminen ei välttämättä vain aina ole niin helppoa.

Vanhemmat viis veisaavat kielitieteilijöistä. He haluavat parasta lapsilleen, ja siksi Los Angeles Timesin kirjeenvaihtajan mukaan Koreassa ei ole epätavallista, että alle vuoden ikäiset lapset istutetaan tv-ruudun eteen viideksi tunniksi päivässä katsomaan englannin kielen opetusvideoita. Jos lapset osaavat englantia, heidän tulevaisuutensa globaalistuvassa maailmassa on turvattu.

Peik Johansson

  • 9.9.2009