rinnat pääosassa

Lukuaika: 4 minuuttia

rinnat pääosassa

”Tässä ammatissa on pakko ajatella, että paloitelkaa vaan, I don’t care”, Suomen virallisesti seksikkäin nainen Janina Frostell kertoo.

Janina Frostell, Suomen virallisesti seksikkäin nainen, on oikeasti paljon pienempi kuin kuvissa. Vaikutelma on kuulemma yleinen. ”Usein ihmiset hämmästyvät siitä, kuinka pieni oikeesti olen. Mua kuvataan yleensä kulmista, joissa rinnat on pääosassa.”

Rinnat ovat pääosassa myös Syöpäjärjestöjen tietoiskussa, jossa Janina kannustaa naisia tarkkailemaan rintojaan. Siinä Janina toteaa, että kun muut ovat osoittaneet kiinnostusta hänen rintoihinsa, on hänelläkin oikeus osoittaa kiinnostusta omiin rintoihinsa.

Syöpäjärjestöjen tietoisku leikittelee tissijulkkis-imagollasi. Miltä tuntui parodioida omaa julkisuuskuvaa?

”Osaan nauraa itselleni, joten en kokenut sitä millään tavoin ongelmalliseksi. Usein tuntuu suorastaan koomiselta, kuinka kärjistetyn seksikästä kuvaa musta luodaan mediassa. Mainonnassa ylilyönnit ja ärsyttäminen on kuitenkin sallittuja, ja luulen, että sanoma meni perille juuri parodian kautta.”

Muuttiko syöpäjärjestöjen tietoisku omaa suhtautumistasi rintojen tarkkailuun?

”Olen aina ollut sitä mieltä, että rintojen säännöllinen tutkiminen on tosi tärkeä juttu. Sitä ei välttämättä nuorena tule ajatelleeksi, mutta rintojen tarkkailulla voi kuitenkin havaita muutokset ajoissa ja välttyä ikäviltä seurauksilta.”

Rintoihisi todella osoitetaan mielenkiintoa. Vartalosi on julista omaisuutta ja iltapäivälehtien vakioaihe. Kuinka paljon paineita tämä aiheuttaa?

”Nykyään pyritään täydellisyyteen hinnalla millä hyvänsä, treenataan ja laihdutetaan hulluna. Etenkin mallibisneksessä vartalon muokkaaminen saa joskus aika sairaita piirteitä. Mallit kiduttaa itseään tappodieeteillä ja nesteenpoistolääkkeillä. Paineet on kovat, ja kilpajuoksu loputonta.”

”Itsekin olen saanut taistella näitten asioitten kanssa. Nykyään olen ymmärtänyt, että syödä pitää, eikä omalla terveydellä saa leikkiä. Mallimaailmassa on lukuisia varoittavia esimerkkejä siitä, mihin vartalon loputon muokkaaminen voi pahimmillaan johtaa.”

Kauneusbisnes tuntuu nykyisin olevan aika säälimätöntä. On olemassa sellainenkin kauneuskilpailu kuin Miss Perfect. Siinä kilpailijat pilkotaan sananmukaisesti osiin, kaikki ruumiinosat kaulasta ja hampaista lähtien arvioidaan erikseen. Sinutkin mallina, ja erityisesti rinnoista tunnettuna mallina, paloitellaan väistämättä osiin.

”Mua ei ole koskaan erityisesti häirinnyt esimerkiksi bikini- tai alusvaatekuvaukset. En koe niitä esineellistäviksi, enkä itseäni objektiksi. Sen sijaan se, että ihmisiä muokataan keinoja kaihtamatta, leikellään, kiristetään ja täytetään, se on jo aika arveluttavaa. Pinnan palvominen on mennyt naurettavuuksiin saakka.”

”Itselläni on kuitenkin aika terve suhtautuminen omaan kehooni, ja yritän olla stressaamatta liikaa pikkuasioista. Tässä ammatissa on pakko ajatella, että paloitelkaa vaan, I don’t care.”

Eli tietty esineellistäminen täytyy niellä, jos mallibisnekseen lähtee mukaan?

”Kyllä. Itsepähän olen alani valinnut. Joko sen kestää, tai sitten pitää miettiä muuta alaa. Se on väistämätön hinta, joka tästä ammatista täytyy maksaa. Parhaiten varjelee itseään sillä, ettei yritä elää muitten arvostelun mukaan. Julkisuus on usein harhauttavaa, ja jos jokaisesta jutusta ottaisi itseensä, pää hajoaisi.”

Sinut valittiin taannoin Iltalehden nettikyselyssä Suomen seksikkäimmäksi naiseksi. Kyselyyn vastanneet miehet analysoivat ulkonäköäsi hyvinkin yksityiskohtaisesti.

”Netti on wild wild web, jossa kukaan ei voi valvoa mitä sanotaan, ja tuntuu, että kaikki on sallittua. Kasvottomana voi puhua hyvinkin epäkunnioittavaan sävyyn, kuvia voidaan manipuloida, kertoa suoranaisia valheitakin.”

”Se tuntuu tietysti joskus kiusalliselta, kun joku ottaa asiakseen puhua asioista, joista ei tiedä, eikä kukaan voi puuttua asiaan. Etenkin kun kukaan ei taatusti sanoisi niitä samoja asioita omilla kasvoillaan. Julkisuuden henkilölle tämäkin on tosin väistämätön haittapuoli.”

Onko yleisön, ja etenkin miesyleisön, sinuun kohdistama palvonta vaikuttanut omaan minäkuvaasi?

”Ei sinänsä ainakaan paljoa, kaikkihan me elämme itsemme kanssa joka hetki. Pystyn kyllä katsomaan itseäni ihan omana itsenäni, kaikki muu tuntuisi oudolta. Mallibisneksessä toimiessa on tietysti vaarana, että tulee itsekeskeiseksi, mutta luullakseni mulla on varsin terve minäkuva.”

mainos

Mitä ajattelet rintoja palvovasta ja seksuaalisuutta ylikorostavasta kulttuurista yleisenä ilmiönä?

”Ainakin silikonihuuma tuntuu menneen järjettömyyksiin asti. Rinnat on saavuttaneet suhteettoman suuren painoarvon, ja musta vaikuttaa siltä, että fiksaatio on ensisijaisesti naisten korvien välissä. Tuntuu naurettavalta kiinnittää rintojen kokoon niin suurta huomiota, etenkin kun miehet todistetusti pitää kaiken kokoisista rinnoista.”

”Naiset on harvoin täysin tyytyväisiä omiin rintoihinsa, mutta tyytymättömyyttä ei pitäis päästää kasvamaan neuroosiksi asti. Joskus itsekin mietin, miten helppoa olisi olla pienirintainen, vaikka isot rinnat onkin osa mua.”

Oma imagosi mallimaailmassa on siinä mielessä tavanomaisesta poikkeava, että olet korostetun naisellinen ja seksuaalinen. Nykyäänhän on vallalla pitkälti androgyyni poikatyttöimago. Monet vaate- ja meikkifirmat käyttävät kuvastoissaan anorektisen laihoja teinimalleja.

”Mulla on oma markkinarakoni juuri tällaisena. Tietysti mallina pitää pysyä kuvausmitoissa, mutta mitenkään kohtuuttomasti en oo itseäni koskaan rääkännyt.”

Jos näiden kahden naiskuvan väliltä pitää valita, niin se, että näyttää aikuiselta naiselta on taatusti terveempää kuin että näyttää murrosikäiseltä nälkäkurjelta. Toisaalta seksipommi versus poikatyttö -asetelma on sekin varsin kapea ja sulkee suurimman osan tavallisista naisista ulkopuolelle.

”Seksi kuitenkin myy, siitä ei pääse mihinkään. Miehet haluavat silmänruokaa, ja naiset samastumiskohteita. Itselleni tärkeintä on kuitenkin olla hyvässä kunnossa fyysisesti, en halua tuijottaa vaakaa hysteerisesti. Kun tekee keikkoja, niin huomaa, miten tärkeää hyvä kunto on, ihan jo laulamisenkin kannalta.”

Onko mallin urasta ollut sinulle musiikkibisneksessä enemmän haittaa vai hyötyä? Mediahan vilisee esimerkkejä siitä, kuinka vähättelevästi kauniisiin naisiin suhtaudutaan, jos he tekevät uusia aluevaltauksia. Missin tai mallin leima istuu otsassa pitkään.

”On aika huvittavaa, kun ihmiset tulee keikan jälkeen yllättyneenä kehumaan. Välillä tuntuu, että odotukset on todella alhaalla, kun on muutenkin julkkis. Toisaalta julkisuudesta on kiistatonta hyötyäkin, mutta tuntuu siltä, että kaikki täytyy tehdä kymmenen kertaa paremmin, todistaakseen olevansa oikeesti hyvä.”

Tämän päivän naispuoliset poptähdet, kuten Britney Spears ja Shakira, ovat todellisia seksi-ikoneja, lähes pornografisesti esitettyjä hahmoja. Seksuaalisuuden korostaminen näyttäisi olevan nuorille naisille suoranainen lähtökohta kaupalliseen menestykseen. Nämä nuoret naiset on myös tuotteistettu äärimmäisen tehokkaasti.

”En usko, että tästä tuotteistamisesta on enää paluuta. Laulajat ja näyttelijät treenaa kuin huippu-urheilijat, eikä heitä oikeastaan pidetä oikeina ihmisinä, vaan enemmänkin ikoneina.”

Miten suhtaudut vanhenemiseen, ja mahdolliseen lastentekoon? Mitä sitten, kun etumuksen tehtävä muuttuu seksisymbolista imetysvälineeksi? Pelottavatko vartalossa tapahtuvat muutokset?

”Kymmenen vuotta mallibisneksessä toimineena täytyy myöntää, että on tietynlaisten vartalo-odotusten vanki. Kun oma vartalo on työväline, suhtautuminen siihen muuttuu pakostakin kriittiseksi.”

”Vanheneminen ei sinänsä pelota. Voisin kyllä kuvitella, että haluisin jossain vaiheessa esimerkiksi kohottaa rintoja, esimerkiksi imetyksen jälkeen. Voi tietysti miettiä, onko ihan viisasta olla hirveän vaativa itseään kohtaan ja tuntea syyllisyyttä inhimillisistä lipsahduksista ja virheistä.”

”Pohjimmiltaan hyvä itseluottamus lähtee terveestä minäkuvasta. Omien hyvien puolien korostaminen ja kompleksien voittaminen on hyvän olon kannalta ratkaisevaa. Erityisesti nuorten tyttöjen olis hyvä tajuta tämä. Itsetunnosta lähtevä kauneus on kaiken pohjana.”

Janina Forstell: I’ll save my tears. BMG.

Kaarina Näsi

  • 9.9.2009