PÄÄKIRJOITUS liikettä yhdessä paikassa

Lukuaika: < 1 minuutti

PÄÄKIRJOITUS liikettä yhdessä paikassa

Jäätteenmäen vähättely on puoluepoliittisesti motivoitua. Kok-dem haluaa jatkaa kimppaansa. Mutta asia liittynee myös sukupuoleen.

Ystävämme Pekka rakensi itse veneen. Vene on kuin koru, kuparinaulojen koristama. Vastatervatut, kaareviksi vuollut lankut asettuvat kauniisti limittäin. Katajasta taivutetut renkaat pitävät purjeen mastossa.

Istun perätuhdolla ja katson kuinka purje nappaa tuulenvireestä. Hetket eivät vaihdu toisikseen. Tuntuu hyvältä. Olen paikassa kiinni ja liikumme eteenpäin.

Seuraavana päivänä – samassa paikassa, maalla Bromarvissa – luen päivän lehtiä pihatammen alla. Anneli Jäätteenmäki on valittu edellisenä viikonloppuna keskustan puheenjohtajaksi.

Useissa kirjoituksissa pohditaan, pärjääkö Jäätteenmäki keskusteluissa Paavo Lipposelle ja Ville Itälälle, että riittävätkö rahkeet raskaaseen sarjaan. En oikein ymmärrä kysymyksenasettelua. Se on nurinkurinen. Eihän nykyinen pääministeri ole pitkään aikaan keskustellut yhtään mistään, ainakaan julkisuudessa, pudotellut vain päälauseita.

Jäätteenmäen vähättely on puoluepoliittisesti motivoitua. Kok-dem haluaa jatkaa kimppaansa. Mutta asia liittynee myös sukupuoleen. Ääniä korjaava, suorasukainen Jäätteenmäki on vaarallinen, ilmoittaa pää pystyssä vievänsä keskustan vaalivoittoon ja haluavansa seuraavaksi pääministeriksi. Hankala kepulainen, hankala nainen.

Jäätteenmäki äänesti ydinvoimaa vastaan, karsastaa Nato-jäsenyyttä ja Euroopan liittovaltiota ja puhuu taloudellisen turvallisuuden välttämättömyydestä, maaseudulla ja kaupungeissa. Suurin osa suomalaisista on näistä asioista samaa mieltä. Yhdistelmä pelottaa kok-demiä.

Mutta minkälainen olisi Jäätteenmäen haluama vihreä hallitus? Keskustan, vihreiden, vasemmistoliiton ja Rkp:n kimppa? Saisimmeko kansanäänestykset Nato-jäsenyydestä ja liittovaltiosta? Säilytettäisiinkö hyvinvointivaltio, maalla ja kaupungeissa, Bromarvissa ja Helsingissä? Toivottavasti.

Jaana Airaksinen

  • 9.9.2009