PÄÄKIRJOITUS hyvä vihollinen

Lukuaika: < 1 minuutti

PÄÄKIRJOITUS hyvä vihollinen

Eräät viime aikojen uutiset kansainvälisissä laatumedioissa herättävät joka tapauksessa hämmennystä. Brittilehti Observer kertoi, että Yhdysvallat ja Iso-Britannia ovat maksaneet Afganistanin eripuraisille sotajohtajille hurjia summia lahjuksia, jotta he pysyisivät edes hetken uskollisina maan nykyiselle hallitukselle.

Maailmanpolitiikassa monikaan asia ei ole ollut entisensä sitten viime vuoden syyskuun 11. päivän. Ennennäkemättömän röyhkeiden terrori-iskujen jälkeen valta on näyttäytynyt alastomampana kuin ennen. Mutta mitä pidemmäksi perspektiivi kasvaa, sitä selvemmin myös näemme, että kaikki mitä uutisissa kerrotaan tässä heti ja nyt ei välttämättä pidäkään aivan paikkaansa.

Boeing-koneiden törmättyä World Trade Centeriin tv:ssä puhuttiin mahdollisesti kymmenistä tuhansista kuolonuhreista. Nyt jälkeenpäin tiedämme, että iskussa kuoli hieman alle 3 000 ihmistä. Kyseellä oli kauhea tragedia, mutta minun on vaikea ymmärtää, kuinka se oikeuttaisi Yhdysvallat surmaamaan kostoiskuissa Afganistanissa lähes kaksi kertaa näin paljon ihmisiä, New Yorkin ja Washingtonin iskuihin täysin syyttömiä tavallisia perheenisiä, lapsia, naisia ja vanhuksia.

Aluksi sanottiin, että Yhdysvaltojen terrorisminvastaisen sodan tarkoituksena oli tuhota Al Qaida -verkosto ja tuoda Osama bin Laden vastuuseen suunnittelemistaan terrori-iskuista. Tämän päämäärän toteutumisesta ei näy merkkiäkään. Monet kriittiset ajattelijat Yhdysvalloissa pohtivat nyt jo sitä, olisiko Osama bin Ladenin vangitseminen edes Bushin hallituksen tavoitteiden mukaista. Vai onko bin Laden itse asiassa paljon hyödyllisempi hyvänä vihollisena? Sellaistahan ainakin Yhdysvaltojen sotakoneisto on kipeästi kaivannut Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen.

Eräät viime aikojen uutiset kansainvälisissä laatumedioissa herättävät joka tapauksessa hämmennystä. Brittilehti Observer kertoi, että Yhdysvallat ja Iso-Britannia ovat maksaneet Afganistanin eripuraisille sotajohtajille hurjia summia lahjuksia, jotta he pysyisivät edes hetken uskollisina maan nykyiselle hallitukselle. BBC:n mukaan Afganistanin oopiumintuotanto on tänä vuonna seitsenkertaistunut viime vuoteen nähden. Independent-lehden mukaan taas osa Yhdysvaltojen harhapommituksista Afganistanissa selittyy sillä, että hävittäjälentäjät lentävät yleensä amfetamiinin vaikutuksen alaisina.

Peik Johansson

  • 9.9.2009