voima puhuu | näkemyksellistä journalismia

Lukuaika: < 1 minuutti

voima puhuu | näkemyksellistä journalismia

voima puhuu | näkemyksellistä journalismia

”Siihen aikaan antoi keisari Augustus käskyn, että koko valtakunnassa oli toimitettava verollepano. Tämä verollepano oli ensimmäinen ja tapahtui Quiriniuksen ollessa Syyrian käskynhaltijana.”

Näin alkaa uutisointi nykysuomeksi tulkattuna muutaman tuhannen vuoden takaisista joulun ajan tapahtumista nykyisen Palestiinan alueelta. Eikäpä meillä liene erimielisyyttä tuon tiedon oikeellisuudesta ja paikkansapitävyydestä.

Tämän päivän Palestiina-uutisoinnin, kuten monen muunkin konfliktin uutisoinnin osalta, tilanne on monesti toinen. Mikä on totta ja mikä propagandaa, mikä oleellista ja mikä epäoleellista päivittäisessä uutisvirrassa?

Perinteisesti ns. hesari-bbc-journalismissa korostetaan uutisoinnin objektiivisuutta. Valitettavan usein tuo objektiivisuus pukeutuu kuitenkin välinpitämättömyyden kaapuun. Annetaan näennäisesti konfliktin eri osapuolten näkemyksille tilaa ottamatta kantaa niiden oikeellisuuteen tai arvopohjaan.

Yleensä tosin ns. valtiolliset toimijat saavat suuremman ja luotettavamman roolin kuin ei-valtiollinen osapuoli (Israel/Palestiina, Indonesia/Fretilin, Etelä-Afrikka/ ANC jne).

Jos toimittajan oma näkemys ilmenee, niin se esitetään useimmiten peitellysti rivien välistä tai erilaisin epäsuorin painotuksin.

Joskus tavatessani muiden tiedotusvälineiden edustajia Voima-lehteä kritisoidaan (jos kritisoidaan) nimenomaan juttujen värittyneisyydestä ja epäobjektiivisuudesta. Jotkut pitävät lehteä jopa arveluttavana yhden totuuden äänitorvena.

Mutta ehkäpä he vierastavat sitä, että Voimassa pyritään tuottamaan näkemyksellistä journalismia. Millä taas ei ole mitään tekemistä totuuden julistamisen kanssa.

Mutta entä nuo joulunajan tapahtumat Augustuksen väestönlaskentakäskyn jälkeen? Siitä eri uutislähteet tuolta ajalta ja sen jälkeen ovat esittäneet erilaisia näkemyksiä. Onko Jeesus ollut olemassa, oliko hän juutalainen vai arabi – mene ja tiedä, ehkä nasaretilainen kuitenkin.

Mutta siitä olen melko varma, että jos hän elää tänään, niin hän on nasaretilainen rauhanaktiivi.

Hyvää joulua Voiman lukijoille!

Teemu Matinpuro, teemu@rauhanpuolustajat.fi

  • 9.9.2009