voiman elinkaari | www.voima.fi

Lukuaika: < 1 minuutti

voiman elinkaari | www.voima.fi

voiman elinkaari | www.voima.fi

Tähän asti monet ovat pitäneet itsestäänselvyytenä sitä, että Voimalla olisi omat kotisivut. Ei ole ollut, tähän asti. Joulukuun alussa avataan nettisivusto voima.fi osoitteessa www.voima.fi.

Digitaalisen infrastruktuurin täyttäminen on työlästä ja aikaavievää puuhaa. Nettisivustot toimivat usein lähinnä lisäpalveluna, jonka työmäärä uhkaa kasvaa helposti normaalin lehden aineiston työstämisen veroiseksi, vaikkei palvelulle olisi juuri olemassa erillistä rahoitusta.

Tietotyöläiselle tuttu tilanne, jossa kaikki on mahdollista ja ilmaista, alkaa masentaa viimeistään siinä pisteessä kun huomataan, että vain oma työaika maksaa. Mitä kaikkea nettiin voisikaan pistää, jos vain olisi loputtomasti ihmisiä, jotka omistautuisivat asialle, ilman palkkaa?

Netin tärkein merkitys on usein siinä, että etsivä löytää informaatiota asiasta, josta hakukone antaa osviittaa. Haulla löydetty sivusto muodostaa kokonaisuuden toisella tavalla kuin painettu lehti, joka avautuu silmien eteen selkeäksi ja rajalliseksi kokonaisuudeksi ja jota kuvat, otsikot ja tekstit rajaavat harkitulla tavalla.

Tietokantaan rakennetun sivuston tärkein kokonaisuusyksikkö on käyttöliittymä ja sen sisällä yksittäinen sivu, jonka tulisi koko ajan antaa selkeä kuva siitä, missä netinkoluaja häärii. Alun perin voima.fi -sivuston koodi piti valaa zope-ohjelmakantaan, mutta käytännön syistä perustaksi valittiinkin ez publish -ohjelma. Myös se perustuu vapaaseen lähdekoodiin.

Voima.fi:n suunnittelutyö aloitettiin viime keväänä, ja projekti on edennyt pienin askelin ja pienin voimavaroin. Nettisivuston ulkoasu ja tietokanta ovat Voiman AD:n Matti Bergin ja ohjelmoija Pirkka Hartikaisen työn tulosta. Aiemmista Voiman numeroista sisältöä nettiin on tuottanut työharjoittelija Hannele Huhtala.

Moni netinkäyttäjä seuraa päivittäin vain muutamaa sivustoa. Haluaisimme kehittää voima.fi:stä sivuston, joka palvelee vakituisesti sekä painetun että nettiavaruudessa leijuvan sanan ja kuvan ystäviä. Kaikki palaute on tervetullutta.

Kimmo Jylhämö, voima.fi:n päätoimittaja

  • 9.9.2009