Kirjoittanut Jari Tamminen

voima testaa | kalenterit

Lukuaika: 2 minuuttia

voima testaa | kalenterit

Jälleen on koittanut se aika vuodesta, jolloin on valittava, kenen joukoissa seisoo seuraavan vuoden ajan.

Jälleen on koittanut se aika vuodesta, jolloin on valittava, kenen joukoissa seisoo seuraavan vuoden ajan. Monille kalenteri on ainoa keino roikkua hetkessä ja pitää elämänsä langat käsissä. Oikean kalenterin valinta saattaakin olla vaikeaa, ja monet tekijät painavat vaakakupissa. Toki voi kävellä lähimpään kirjakauppaan ja poimia ensimmäisen käteen sattuvan allakan, mutta tokkopa tuo on näin tärkeän ratkaisun arvoinen toimintamalli. Valintaa helpottamaan Voima testasi ensi vuoden vetävimmät kalenterivaihtoehdot.

rauhankalenteri | maailmantuskaa!

Suomen RauhanliitonRauhankalenteri 2004 sisältää itse kalenterinväliin viljeltynä rutkasti kiinnostavia artikkeleita, jotka käsittelevät sotaa, rauhaa ja näiden välimaastoon jääviä aiheita. Tietotulvaa täydentävät maailmantapahtumien vuosipäivät, tietääpä sitten mitä juhlia taikka murehtia kulloinkin. Kalenterin loppusivuilta löytyy vielä melkoinen lista kansalaisjärjestöjä yhteystietoineen. Jos maailmanahdistus iskee, täältä varmasti löytyy apu.

Rauhankalenterin värimaailma on synkän mustavalkoinen, ja kansikin on kovin tumma. Toivottavasti tämä ei symboloi tekijöittensä maailmankuvaa. Kansitaiteesta vastaa aina mainio Kika Hammar.

solidaarisuus | mukana lystikkäät kuvat!

RauhanpuolustajienSolidaarisuuskalenteri 2004 jatkaa samalla rauhan linjalla kuin edellinen verrokki. Ulkomitoiltaan hieman edellistä kompaktimpana se mahtuu taskuun (ainakin isoon sellaiseen), jos laukku jäi kotiin. Pelkkien päivien lisäksi myös Solidaarisuuskalenteri marssittaa Rauhankalenterin tavoin silmiemme ruuaksi pöyristyttävän määrän kaikenlaisten tapahtumien vuosipäiviä sekä järjestöinfoa.

Värimaailma on edellistä aurinkoisempi, sisäsivuilla on käytetty lisävärinä mintunvihreää, joka toimii paremmin kuin äkkiseltään saataisi kuvitella. Rosa Liksomin käsialaa oleva kansi on pääosin valkoinen, ja sen myötä kalenterin kokonaisilme on iloisempi kuin edellisen, mutta samalla se on myös helpommin nuhjaantuva. Lystikäs kuvitus keventää paikoin kovin vakavia lainauksia ja tekstinpätkiä.

Ehtaa luksusta edustaa kirjanmerkkinä toimiva lukunauha, jonka voi sijoittaa aina oikean aukeaman kohdalle. Eipä tarvitse aina sutia edestakas tätä päivää etsiessä.

manifest | jännä mutta kelvoton!

Manifest04:n takaa löytyy lauma nuoria graafikkoja, jotka ovat tehneet kalenterin ja taidelehden yhdistelmän, joka esittelee joka kuukausi uuden taiteilijaryhmän ja uuden näkemyksen kalenterisivusta. Jännittävä, joskin sekava paketti tarjoaa katsauksen nousevien kykyjen visuaaliseen ulosantiin, mutta kalenterina tämä on ajoittain lähinnä käyttökelvoton.

Jos tämän valitsee pääasialliseksi kalenterikseen, pelastaa tipattoman tammikuun visuaalinen ilotulitus, joka antaa luvan syödä sieniä päivittäin. Tapaamisia ei kannata tammikuuksi sopia enempää kuin saa pidetyksi päässään, sillä tästä kalenterista ei niiden muistamiseen ole apua.

sisu | ihan liian hieno!

Sisu 2004 on itse asiassa valokuvakirja, joka koostuu Lahden ammattikorkeakoulun muotoiluinstituutin valokuvausopiskelijoiden ottamista kuvista ja varsin pienieleisistä kalenterimerkinnöistä. Paketti on kaikin puolin häkellyttävän kaunis ja tutustumisen arvoinen, vähintäänkin kaikille valokuvista kiinnostuneille.

Eihän tämäkään kalenteri ole sivuratkaisuiltaan aina hirveän käytännöllinen, ja käyttöä saattaa rajoittaa sekin, etten millään raaskisi sotkea näin hienoa valokuvakirjaa omilla harakanvarpaillani. Toisaalta tämä on siitä kiva kalenteri, että sen voi hankkia, vaikkei kalenteria tarvitsisikaan tai sellaisen sattuu jo omistamaan.

yliopisto | silkkaa perussettiä!

Yliopiston Almanakka vuodeksi 2004 jälkeen Vapahtajamme Kristuksen syntymän on silkkaa perussettiä ilman turhia krumeluureja. Lienee Suomen myydyin päivyri vuodesta toiseen. Pian kunnioitettavan 300 vuoden rajapyykin saavuttava Yliopiston Almanakka on kansallinen instituutio, jonka historiaan voi tutustua netissäkin.

Perustiedot hanskassa, ja ehdottomasti pisteet kotiin tarkoilla tiedoilla kuun ja planeettojen liikkeistä. Mainio ratkaisu tämäkin, jos ei tarvitse kauhean paljon tilaa päivittäisille muistiinpanoille.

Jari Tamminen