Mato

Lukuaika: 2 minuuttia

Mato

Poliittinen liero: Madot ovat tärkeä osa luonnon ravintoketjua, koska ne toimivat hajottajina maan sopukoissa.

Kaksi viime vuotta opiskelin Costa Ricassa kansainvälisessä United World College -lukiossa. Osana tutkintoa täytyy kirjoittaa 4 000-sanainen tutkielma. Työn päämääränä on oppia kuinka taustatiedot tulisi kerätä eheäksi tutkimustyöksi. Päätin lähteä biologian polulle.

Tein tutkielmani kastemadoista (Lumbricus rubellus). Madot ovat tärkeä osa luonnon ravintoketjua, koska ne toimivat hajottajina maan sopukoissa. Syödessään ne vapauttavat monenlaisia tarpeellisia ravinneosia maahan ja tekevät siitä ravinnerikasta.

Halusin tietää enemmän lierojen ruokavaliosta: mikä ravinto on niille mieluisinta. Tutkimuksen toteuttaminen tarkoitti arkielämän jakamista matojen kanssa. Hauskinta matojen kasvattamisessa onkin muiden ihmisten reaktio. Matoja, iiiuuh!

Madoille täytyy tarjota kostea ja lievästi hapan elinympäristö, joka sisältää paljon ravinteita ja sopivasti lämpöä. Suuntasin puutarhakauppaan hankkimaan muutaman ämpärin ja lämpömittarin, sitten takapihalle pihistämään soramaata. Kuokin kukkapenkistä multaa ja perustin pari pientä matofarmia omalle, muutaman neliömetrin takapihalleni.

Päätin kaivaa madot isoäidin siirtolapuutarhan kompostista. Pieneenkin farmiin matoja tarvitsee paljon, jotta lisääntyminen olisi nopeaa, vaikka madot ovat kaksineuvoisia. Kun kaksi matoa tapaa, se on rakkautta ensisilmäyksellä.

Parin viikon odotuksen jälkeen kummatkin madot munivat. Uusia yksilöitä syntyy vasta, kun toinen yksilö löytää munat ja hedelmöittää ne. Satunnaisten tapaamisten takia matoja tarvitaan runsain määrin.

Kompostiseikkailun jälkeen laskin ja punnitsin madot ja heivasin ne niiden tuleviin koteihin. Seuraavan kuuden viikon ajan ruokin matoja ruoantähteillä.

Jälleennäkeminen kuuden viikon jälkeen oli tunteikas. Madot olivat pullistuneet kummasti ja niiden määrä lisääntynyt.

Olin jakanut madot kolmeen eri ryhmään. Yhtä ruokin kasvisherkuilla, toista liharuokien jämillä ja kolmatta näiden sekoituksella. Tutkin kunkin ryhmän painokehitystä ja laskin vastasyntyneet madot. Muhevimmat madot ja suurimman väestönkasvun saavuttaa vihannes- ja kasvisjätteillä.

Pienen matofarmin perustaminen on helppoa ja sen ylläpito vaivatonta. Multaämpäri kannattaa sijoittaa puolivarjoisaan paikkaan pihan tai vaikka parvekkeen nurkkaan. Kosteana ja ilmavana pidettyyn farmiin ei tarvitse kuin heittää ruoantähteitä mullan sekaan aina kun edelliset ovat maatuneet.

Kesän kuluessa voit vaivattomasti saada mukavan määrän matoja ja onkijalle matosäästötilin, jossa lierot ovat aina valmiina ongelle lähtiessä. Kevään koittaessa lemmikkimatoja voi olla kuitenkin hankalaa laittaa ongenkoukkuun, jos vahva tunneside on jo ehtinyt kehittyä talven aikana.

Jesse Karppinen

  • 9.9.2009