politiikka

Lukuaika: 2 minuuttia

politiikka

politiikka

pakkokansalaisuus

Olen joskus lukenut lehdestä vanhasta keskitysleirin komendantista, joka menetti saamansa Yhdysvaltojen kansalaisuuden, joka hänellä oli ehtinyt olla jo puoli vuosisataa. Suuren verityön tehnyt luovutettiin saman tien synnyinmaahansa, jossa häntä odottivat raskaan sarjan syytteet.

Voiko myös Suomen kansalaisuuden menettää? Sisäasiainministeriön edustajan mukaan se on kyllä mahdollista, mutta vain sellaiselle, joka ei ole syntynyt suomalaiseksi. Mikäli kansalaisuutta anottaessa on erehdyttänyt viranomaisia joko valehtelemalla tai salaamalla jonkin kansalaisuuden saannin kannalta olennaisen seikan, voidaan jo myönnetty kansalaisuus perua.

Entä voiko kansalaisuudestaan luopua vapaaehtoisesti? Mieleen tulevat ne ihmiset, joita kohdellaan arkielämässä jatkuvasti b-kansalaisina ja jotka ovat saaneet siitä tarpeeksi.

Voisi kuvitella esimerkiksi monen rodulliseen vähemmistöön kuuluvan saaneen jo tarpeekseen siitä, että joutuu valtiovallan hiljaisen hyväksynnän myötävaikutuksella ääriainesten jatkuvan huutelun ja uhkailun kohteeksi. Jollekin toiselle ehkä tullivirkailijat osoittavat henkilökohtaista närkästystään tämän ulkonäöstä joka kerta rajaa ylitettäessä.

Sellaista ihmistä, joka joutuu tuon tuostakin kohdelluksi omassa maassaan eräänlaisena vihollisena, ei isänmaallisuusvouhotus varmaankaan juuri innosta. Joku toinen ehkä ajattelee kosmopoliittisesti ja kokee eri kansalaisuudet keinotekoisina, tunnustaen vain maailmankansalaisuuden. Joku taas ei suostu olemaan minkään valtion omaisuutta.

Tällaiselle henkilölle eivät uutiset näiltä osin ole hyviä. Suomen kansalaisuudesta ei voi irtautua, vaan siitä voi päästä eroon vain saamalla ensin jonkun muun maan kansalaisuuden. Silloinkin kansalaisuudesta päästäkseen täytyy kirjoittaa eri anomus. Muussa tapauksessa nykylain mukaan henkilö jää kahden maan kansalaiseksi.

Rauhanpiipun Itsarifestarit 6.12. Helsingin Dommalla, Leppäsuonkatu 9. Mukana Fun, Dildo Mania, Maria Gasolina & Tuvalu. Samana päivänä Helsingissä myös Kuokkavierasjuhlat. Kokoontuminen Hakaniementorilla kello 17.30. kuokkavieras.cjb.net

_______________

töhryhanketta leikataan

Helsingin Stop töhryille -hankkeen määrärahat vähenevät seitsemällä prosentilla. Kaupunginvaltuuston marraskuussa hyväksymän budjetin mukaan töhryhankkeeseen käytetään ensi vuonna 1,45 miljoonaa euroa kaupungin rahoja.

Törhyhankkeen rahojenkäyttö ei tällä kertaa ollut pelkkä läpihuutojuttu. Valtuusto äänesti vasemmistoliiton Paavo Arhinmäen ponnesta, jonka mukaan hankkeen varoja ei tulisi käyttää ulkopuolisten valtiointiliikkeiden ostopalvelujen hankkimiseen. Pontta kannatti 27 valtuutettua ja 24 vastusti. Vasemmistoliitto kannatti pontta yksimielisesti, samoin vihreiden selvä enemmistö. Demareista löytyi kuusi kannattajaa ja yksi vastustaja. Pontta ei silti hyväksytty, sillä eniten äänestettiin tyhjää. Esimerkiksi kokoomuksen ryhmän enemmistö äänesti tyhjää.

Töhryhanke käynnistettiin vuonna 1997 kaupunginvaltuuston yksimielisellä päätöksellä.

_______________

Julle Tuuliainen

  • 9.9.2009