Lukuaika: 2 minuuttia

Libanonin leffasota

Homoseksuaalisuus & alastomuus olivat liikaa libanonilaisviranomaisille.

Libanonissa käydään maalle epätyypillistä kamppailua siitä, mikä on sopivaa valkokankaille. Libanonilaisen elokuvaohjaaja Marc Abi-Rachedin esikoiselokuvan Helpin oli nimittäin tarkoitus saada ensi-iltansa helmikuussa. Niin ei kuitenkaan käynyt.

Homoseksuaalisuutta ja prostituutiota käsittelevän elokuvan esittäminen kiellettiin vain muutama päivä ennen ensi-iltaa.

Help sisältää viranomaisten mukaan ”sopimattomia aineksia”, eikä elokuvaa nähdä elokuvateattereissa, ellei Abi-Rached leikkaa pois sopimattomaksi katsottuja kohtia. Kohtia, jotka olivat liikaa viranomaisille, on yhteensä puoli tuntia. Ne sisältävät homoseksuaalisuutta, alastomuutta ja kiroilua.

”Tässä on kyse periaatteesta, en aio leikata elokuvasta pois sekuntiakaan”, Abi-Rached sanoo.

Abi-Rachedin elokuvan nostattama kohu on verrattain vapaamielisessä Libanonissa harvinainen. Vain runsas vuosi sitten sama virasto hyväksyi elokuvan käsikirjoituksen.

”Olin positiivisesti yllättynyt, kun sain viranomaisilta luvan elokuvan tekemiseen”, Abi-Rached kertoo.

Help kertoo Beirutin alamaailmasta realistisella tyylillä. Elokuvan päähenkilö on nuori Ali-poika, joka ystävystyy prostituoituna toimivan Sorellan kanssa. Elokuva käsittelee myös homoseksuaalisuutta taksikuski Marounin kautta.

”Tarkoitukseni on kertoa rakkaudesta, kuvata elämää realistisesti. Halusin toki provosoida, saada ihmiset reagoimaan”, kertoo Abi-Rached.

Vaikka Helpiä ei ole nähty valkokankaalla, on se herättänyt Libanonissa aktiivisen keskustelun puolesta ja vastaan.

”Elokuvan kieltäminen on tuonut Helpille valtavasti huomiota. Minä saan haastattelupyyntöjä aina Japanista ja Yhdysvalloista asti. Kiitin tästä viranomaisia”, Abi-Rached naurahtaa.

Helpin levittämisestä käydään parhaillaan neuvotteluja Yhdysvalloissa ja Euroopassa.

_______________

Vapaampi Beirut

Lähi-idän seksuaalivähemmistöille Beirut on unelmien vapaa kaupunki.

Vaikka Help oli liikaa libanonilaisviranomaisille, löytyy maan pääkaupungista aktiivinen homoyhteisö. Libanonissa toimii Lähi-idän ensimmäinen lesbojen, homo-, bi-, ja transseksuaalien oikeuksia puolustava järjestö, Helem. Beirutin yöelämän trendikkäimmiltä kaduilta löytyy homobaareja.

”Libanon, tai tarkemmin sanottuna Beirut, on turvasatama Lähi-idän homoille”, kuvailee Helemin toiminnanjohtaja Georg Azzi, 27.

”Libanoniin muuttaa homoseksuaaleja useista eri Lähi-idän maista, joissa ei olla yhtä suvaitsevaisia. Pahin tilanne on tällä hetkellä Irakissa, missä ei ole minkäänlaista lakia turvaamassa järjestystä. Homoihin kohdistuu siellä väkivaltaa, ja useassa tapauksessa he ovat hengenvaarassa”, kertoo Azzi.

Azzi oli mukana, kun Helem perustettiin viisi vuotta sitten. Järjestö on ensimmäinen laatuaan Lähi-idässä.

Helem tarjoaa lakiapua syrjityksi joutuneille ja pitää yllä auttavaa puhelinta. Lisäksi järjestö yrittää lisätä tietoisuutta homoseksuaalisuudesta Lähi-idässä.

MAINOS. Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.

Libanonin ilmapiiri on muuttunut homoystävällisemmäksi 2000-luvulla. Helem-aktiivi Joe Labakin mukaan asennemuutos tapahtui Israelin ja Hizbollahin välisen sodan aikaan kesällä 2006. Helem perusti sodan ajaksi tiloihinsa pakolaiskeskuksen.

”Aluksi keskukseen tulleet pakolaiset suhtautuivat meihin varauksellisesti. Pian tunnelma kuitenkin vapautui. Sodan myötä meidät alettiin nähdä osana libanonilaista yhteiskuntaa,” kertoo Labaki.

Homoseksuaalisuus on Libanonissa kuitenkin edelleen laitonta, vaikka homoseksuaalisuuden kieltävää lakipykälää ei ole sovellettu vuosikausiin.

Artikkelin pitkä versio Fifissä.

Aishi Zidan

  • 9.9.2009