Pelastaako huumeraha pankit?

Lukuaika: < 1 minuutti

Pelastaako huumeraha pankit?

Lamataloudessa huumekauppa saatta olla yksi harvoista kasvualoista.

Talouskriisi tyrehdytti viime vuonna pankkien keskinäisiä lainamarkkinoita, mutta osa pankeista löysi ongelmaan ratkaisun yllättävän kuuloiselta taholta: huumekaupan voitoista. 

Huumerahasta tuli loppuvuonna 2008 yksi harvoista helposti saatavilla olevista pääomalähteistä, totesi YK:n n huumeiden ja rikollisuuden vastaisen järjestön johtaja Antonio Maria Costa 27. tammikuuta itävaltalaisessa Profit-lehdessä.

Costan mukaan hänen järjestönsä oli löytänyt todisteita siitä, että pankkien välisiä lainoja rahoitettiin huumebisneksestä tulleilla rahoilla, ja että ”joitain pankkeja pelastettiin tällä tavalla”.  Costa ei suostunut nimeämään mistä maista tai pankeista tarkkaan ottaen oli kyse.

”Huumekauppa on arvoltaan merkittävin maataloustuotteiden markkina-alue. Laskelmiemme mukaan kansainvälisen huumekaupan arvo ylittää 90 miljardia dollaria, mikä tarkoittaa suunnilleen samaa mittaluokkaa maailman lihan- ja viljantuotannon kanssa. Katukaupassa volyymi nousee yli 320 miljardiin dollariin”, Costa luonnehti ilmiön mittakaavaa.

Huumekaupan voittojen päätymisessä pankkijärjestelmään ei ole paljoakaan uutta, mutta kiinnostavaa on, miten laajuudeltaan merkittävä rikollisuudenala kehittyy talouskriisin myötä. 

”Huumekaupasta voi tulla yksi harvoista kasvualoista. Vain osa voitoista päätyy takaisin laittomaan liiketoimintaan, loput kanavoidaan rahoitusmarkkinoille rahanpesun kautta”, Costa arvioi. 

Samoilla linjoilla oli myös Suomessa Finnwatch-järjestön tilaisuudessa helmikuussa vieraillut yhdysvaltalainen tutkija Raymond W. Baker. Global Financial Integrity -ajatushautomossa työskentelevän Bakerin arvion mukaan maailmantalouden laittomat rahavirrat ovat kasvaneet tämän vuosikymmenen aikana 18 prosentin vuosivauhtia.

”Ratkaisun avaimet ongelmaan puuttumiseksi ovat rikkaiden teollisuusmaiden käsissä. Esimerkiksi USA:han voidaan laillisesti siirtää syntyneitä voittoja monenlaisista rikoksista silloin, kun rikos on tehty ulkomailla”, Baker totesi.

Maailman rahoitusjärjestelmän uudistamista tullaan käsittelemään tänä keväänä useammalla foorumilla, muun muassa G20-maiden kokouksessa Lontoossa 2. huhtikuuta.

Bakerin mukaan on erittäin epätodennäköistä, että kokouksessa saavutetaan ongelmien ratkaisun vaatimia rakenteellisia uudistuksia.

Matti Ylönen

  • 9.9.2009