Maailma & me

Lukuaika: < 1 minuutti

Maailma & me

Lama pelastaa maailman ja meidät.

Lama pelastaa maailman

Saman tien kun Suomen hallituksen ja opposition edustajat kannustavat kuluttajia sijoittamaan viimeisetkin roposet lamankaatotalkoisiin, olisi aika pysähtyä hetkeksi miettimään omia tekemisiään ja maailman tilaa.

Yhdysvaltalaisen MIT-yliopiston Justice, Equity+Sustainability volume 8 -raportissa kerrotaan, että naapurimme Ruotsin varakkaat kierrätys- ja luomuintoilijat jättävät jälkeensä yhden maailman suurimmista hiilijalanjäljistä. Samalla maahanmuuttajat ja matalapalkkaiset ruotsalaiset tallaavat huomattavasti pienemmän jäljen.

Kun me joka tapauksessa tuhlaamme pallomme resursseja huomattavasti nopeammin kuin mitä ne uusiutuvat, ei pieni lama lienee pelkästään pahasta.

_______________

Ekobögät

Alusvaatteet eivät ole mitenkään merkityksetön asia. Niinkin huomaamattomat asusteet saattavat kantaa muassaan melkoista eko-sosiaalista taakkaa. Yksillä naisten pikkupöksyillä voi olla kontollaan jopa 18 kiloa hiilidioksidia. Halpatyön tekijä voi saada palkkaa vain muutaman sentin per pöksyt ja bonuksena hengitystiesairauden valkaisuun ja värjäämiseen käytetyistä kemikaaleista.

More Than Pretty Knickers -kampanja todistaa että kaikki aktivistit eivät aina ole takkutukkaisia ja rispaantuneeseen villapaitaan verhoutuneita. Se käynnisti taistelun eettisten ja ekologisten pöksyjen puolesta mainosvideolla, joka poikkeaa keskimääräisestä ekohörhöilystä. Huippumallit luopuvat catwalkilla epäeettisistä hepenistään kesken muotishow’n.

_______________

Turvallisuuden nimissä?

Gazan kaistaleen valloitus ei ole ainoa aggressio, jonka Israel on viime vuosina polkaissut käyntiin Gazan asukkaita vastaan. Vuonna 1994 gazalaiset kalastajat saivat kalastaa 20 merimailin päässä rannikoltaan. Vuonna 2000 tuo alue kutistui kuuteen merimailiin, ja vuoden loppupuolella tuon rajan lähellekin uskaltautuneen kalastusalukset joutuivat häirinnän kohteiksi.

Vuonna 2000 Gazan rannikon tuntumasta merenpohjasta löytyi suuri maakaasuesiintymä.

_______________

Valmistu ammattiin

Wilmingtonin kaupunki USA:n Delawaressa panostaa ongelmanuorten koulutukseen. 1600-luvulla nimellä Uusi-Ruotsi tunnettu kaupunki kaavailee kotimaanturvallisuuslukiota. Delaware Academy for Public Safety and Security koulii 600 ei-niin-varakkaasta-taustasta ponnistavaa oppilaastaan – joita kutsutaan kadeteiksi – muiden muassa erikoisaseiden, -taktiikoiden ja vankeinhoidon piinkoviksi ammattilaisiksi. Töitä heille luulisi riittävän Yhdysvaltojen vankiloiden pullottaessa ja sotien seuratessa toisiaan.

Hanketta vetää entinen merijalkaväen mies, aseettomaan taisteluun erikoistunut judovalmentaja Thomas Little.

_______________

Koonnut: Jari Tamminen

  • 9.9.2009