Monty Python -historiikki jättää politiikan vähemmälle.
Komediaryhmä Monty Python teki vuosina 1969–1974 Lentävä sirkus -televisiosarjaa 45 jaksoa. Sen ohessa ja jälkeen joukkue tuotti myös viisi pitkää elokuvaa, äänilevyjä, kirjoja ja oheistuotteita.
Monty Pythoniin kuului viisi Cambridgen ja Oxfordin yliopistojen näytelmä- ja revyypiireissä komediakannuksensa hankkinutta brittiä ja yksi underground-sarjakuvien kautta televisoalalle harhaillut jenkki. Ryhmä kirjoitti ja näytteli ja lopussa myös ohjasi ja usein tuottikin omat tekemisensä.
Pythonin tavaramerkki on absurdi musta huumori, missä tarkoituksellisen tyhmätkin puujalkavitsit mieltyvät osaksi älyllisesti latautunutta kokonaisuutta. Sketsejä venytettiin niiden kaaresta piittaamatta ja usein loppuhuipennus jätettiin kokonaan pois. Sketsejä myös kirjoitettiin toistensa sisään ja yhdisteltiin Terry Gilliamin omintakeisten pala-animaatioiden avulla.
Bob McCaben kokoama haastattelukirja kuvaa tapaus tapaukselta, kuinka paljon kirjoitustyötä spontaanilta vaikuttavan esityksen takana yleensä on, kuten sitäkin, millaisia jännitteitä keskinäisen kilpailun piiskaaman kunninahimoisten ammattilaisten ryhmässä on vallinnut.
Kirjan takakannessa vähän hölmösti ylistetään ”kuvia kumartelemattomien ja joka suuntaan pyllistävien koomikkolegendojen” tarinaa. Monty Python kritiikin kärki kuitenkin osuu terävimmin alistaviin rakenteisiin, tekopyhyyteen, rahan valtaan sekä brittiläisen yläluokan hegemoniaan.
Toisaalta esimerkiksi Brianin elämä -elokuvaa koostettaessa pythonit näkivät suurta vaivaa hioakseen raamatulliseen ympäristöön sijoittuvan satiirinsa kärkeä kohdistumaan nimenomaan uskonnolliseen ja poliittiseen lahkolaisuuteen eikä Jeesukseen, jonka roolia ryhmä piti suorastaan poliittisesti kannatettavana. Siitä huolimatta – tai ehkä juuri siksi – elokuvan rahoitus olisi kaatunut ilman ex-beatle George Harrisonin henkilökohtaista panosta.
Monty Python syntyi television murrokseen, ja se loi tilaa ja tilausta kunnianhimoiselle satiirille. Harmi, että kirjassa ryhmän jäsenten yhteiskunnallisista mielipiteistä kuullaan vain vähän.
Graham Chapman, John Cleese, Terry Gilliam, Eric Idle, Terry Jones, Michael Palin, Bob McCabe: Monty Pythonin maailma. Like 2009. 489 sivua.
Tuomas Rantanen