Lukuaika: < 1 minuutti

M niin kuin maahanmuuttovirasto, osa 1

Maahanmuuttopoliittinen sanasto: Ulkomaalaisvirasto muuttui Maahanmuuttovirastoksi (Migri), joka lupaa olla ”edeltäjäänsä palvelevampi, avoimempi ja aktiivisempi yhteiskunnallinen toimija”.

Sisäministeriön alainen virasto, joka päättää maahantuloon, maassa oleskeluun, pakolai
suuteen sekä Suomen kansalaisuuteen liittyvistä asioista.

Ulkomaalaisvirasto muuttui Maahanmuuttovirastoksi (Migri), joka lupaa olla ”edeltäjäänsä palvelevampi, avoimempi ja aktiivisempi yhteiskunnallinen toimija”. Uudesta nimestä ja kiillotetusta brändistä huolimatta tämän entisten poliisien johtaman viraston tavaramerkkinä ovat yhä byrokraattisuus, mielivaltaiset käännytykset ja epäinhimilliset päätökset.

Maahanmuuttovirasto ilmoittaa arvoikseen avoimuuden, osaamisen ja oikeudenmukaisuuden. Arvot tunnetusti paljastavat käänteisesti toiminnan perustan: päätökset ja toiminta ovat salaisia (”avoimuus”), juuri kukaan ei saa turvapaikkaa juuri millään perusteella (”oikeudenmukaisuus”), mutta työntekijät pystyvät nukkumaan yönsä rauhassa (”osaaminen”).

Maahanmuuttovirasto väittää vain soveltavansa ulkomaalaislakia. Viraston käsissä lain pykälistä tulee kuitenkin taktisia välineitä, joilla siirtolaiset asetetaan oikeudettomaan asemaan. Ulkomaalaislaissa ei nimittäin ole kohtaa, joka erikseen määräisi tekemään aina hakijan edun kannalta pahimman mahdollisen päätöksen. Migri on edelleen jokaisen siirtolaisen pahin migreeni.

http://vapaaliikkuvuus.net

Markus Himanen & Jukka Könönen

  • 9.9.2009