Kirjoittanut anna-sofia joro

Huulipunaa & valtuustoon

Lukuaika: < 1 minuutti

Huulipunaa & valtuustoon

Voimakalenteri: Sarah Palin on nainen, mutta myös vaalien konservatiivisin ehdokas.

VAALIT Kannattaa tarkkaan miettiä, kenelle antaa äänensä lokakuun kunnallisvaaleissa. Kunnan päättäjillä on valtaa ja mahdollisuudet edetä vaikka minne.

Varoittava esimerkki jenkeistä on varapresidenttiehdokas Sarah Palin, jonka republikaanit nappasivat mukaan kilpaan Alaskan Wasillan kunnallispolitiikasta.

Palin on nainen, mutta myös vaalien konservatiivisin ehdokas. En ikinä äänestäisi häntä, samoin kuin en antaisi ääntäni monille naisehdokkaille omissa kunnallisvaaleissamme.

”Sika on sika, vaikka sille laittaisi huulipunaa”, sanaili demokraattien presidenttiehdokas Barack Obama.

Tietenkin tasa-arvo tulisi nähdä laajemmin kuin ehdokkaiden sukupuolten kautta sekä sisäistää päätöksenteossa niin, ettei siitä tarvitsisi aina erikseen älähdellä. Parempia aikoja odotellessa tasa-arvon toteutumista voi tutkia vain tilastojen kautta. Ne kertovat, että Helsingissä kunnallisvaalien ehdokkaista 46 prosenttia on naisia ja että neljällä puolueella on naisenemmistö.

Naiset äänestävät miehiä aktiivisemmin, mutta miehet ovat olleet enemmistönä kunnallisvaltuustoissa koko niiden olemassaolon ajan. Sukupuolisen jakauman lisäksi tilastoista voi bongata muita vääristymiä. Esimerkiksi maahanmuuttajataustaisia ehdokkaita löytyy vain kolme prosenttia jopa monikulttuurisessa pääkaupungissa. Samoin kolme prosenttia ehdokkaista on eläkeläisiä, vaikka jo yli 16 prosenttia meistä nauttii eläkepäivistä. Tilastot myös kertovat, kuinka epätasa-arvo ja epäreiluus kulkevat käsi kädessä. Naiset ovat perinteisesti saaneet vähemmän paikkoja kunnallisvaltuustoissa kuin heidän ehdokasosuutensa ja äänimääränsä edellyttäisivät.

Muistakaa siis äänestää pätevintä tyyppiä. Ehkä hän pystyy tekemään kaikkia hyödyttäviä päätöksiä sukupuolestaan riippumatta – ei siitä johtuen. Sukupuoli ei tee pekasta parempaa tai siasta poliittista broileria, vaikka sille laittaisi huulipunaa.

Kunnallisvaalit 26.10. Ennakkoäänestys 15.–21.10. Lisää tietoa www.tasa-arvovaalit.fi.

Anna-Sofia Joro