Kirjoittanut susanna kuparinen

Välineitä

Lukuaika: < 1 minuutti

Välineitä

Voimakalenteri: Lokakuussa 2006 Venäjän suurlähetystön edustalla aukeni kynttilämeri, kun tuhannet ihmiset kokoontuivat kunnioittamaan murhatun toimittajan Anna Politkovskajan muistoa.

MUISTOTAPAHTUMA Lokakuussa 2006 Venäjän suurlähetystön edustalla aukeni kynttilämeri, kun tuhannet ihmiset kokoontuivat kunnioittamaan murhatun toimittajan Anna Politkovskajan muistoa. Ketään ei varmasti yllätä, että murha on edelleen ratkaisematta. Kolmea miestä syytetään avunannosta murhaan, heidän joukossaan Politkovskajan ampunut Rustam Mahmudov, joka piileskelee epäilyjen mukaan Belgiassa.

Venäjän federaation syyttäjänvirasto lopetti tutkinnat syyskuussa, Politkovskajan perheen asianajajan Anna Stavitskajan mielestä liian aikaisin. Syytetyt ovat vain välikäsiä, sillä on edelleen epäselvää kuka tai ketkä salamurhan tilasivat. Yhtä absurdia olisi puukkotapossa tyytyä syyttämään puukkoa eikä puukottajaa.

Lännessä Politkovskaja julistettiin, hieman elitistisesti, sananvapauden marttyyriksi. Yhtä absurdia olisi kunnioittaa kynää, mutta jättää teos lukematta. Politkovskajalle itselleen sananvapaudella oli välinearvo, jonka keinoin hän yritti painostaa Venäjää lopettamaan ihmisoikeusrikokset ja Tšetšenian järjestelmällinen sorto.

Politkovskaja ja hänen työnantajansa Novaja Gazeta törmäsivät Venäjällä sensuuriin. Sananvapautta arvostavassa lännessä vastassa oli välinpitämättömyys. Politkovskaja piti Suomen, EU:n ja muun vapaan maailman päättäjät hyvin informoituna Venäjän ihmisoikeusrikkomuksista. Sananvapaudella ei ole arvoa, jos kukaan ei kuuntele. Sympatiaa herui, mutta ei tekoja tai julkilausumia.

Politkovskaja omisti työnsä Tšetšenian asialle. Hän oli sotilaiden äideille ja tšetšeenisiviileille käsi joka kirjoitti. Lokakuussa Tehtaankadulla maan hiljaiset voivat kunnioittaa Politkovskajan työtä. Vaikka kynä murhattiin, Tšetšenia ja ihmisoikeusrikokset eivät unohdu.

Kynttilämielenosoitus Anna Politkovskajan muistolle pidetään 7.10. kello 18.30 Venäjän suurlähetystön edessä, Tehtaankatu 1, Helsinki. Järjestäjinä Amnesty, Suomen PEN & Suomen Rauhanpuolustajat.

Venäjän pääministerin Vladimir Putinin 56-vuotissyntymäpäivät 7.10.

Susanna Kuparinen