Maailma & me

Lukuaika: 2 minuuttia

Maailma & me

Maailmalla sattuu, meillä tapahtuu.

Maailman isoin lippu

Kansallista yhtenäisyyttä on vuosisatojen ajan pönkitetty symboleilla, erityisesti lipuilla. Kaikilla kansoilla ei ole omaa maata, mutta lippu löytyy. Palestiinalaisten jo vuosikymmeniä jatkunut epätoivoinen oman maan tavoittelu tarvitsee tavallista styräkämmän symbolin, joten nyt heillä on maailman suurin lippu.

Syyrian pääkaupungin Damaskoksen liepeillä sijaitsevalla palestiinalaisten pakolaisleirillä ommeltiin kahdessa kuukaudessa Palestiinan lippu, jolla on kokoa 27 000 neliömetriä. Se jättää jälkeensä aikaisemman maailmanennätyslipun, 20 000 neliömetrin Israelin lipun. Tämä olikin sitten ainoa viimeaikainen nokitusskaba, jossa palestiinalaiset ovat seemiläisveljensä Israelista voittaneet.

www.thenational.ae/article/20080610/foreign/765047332/1002/news

_______________

Vegaanista lihaa

Kun lihan syönti noin lähtökohtaisesti on melko lähellä kannibalismia, eikä eläinten kohtelu ole tehomaatalouden piirissä kovin kehuttavaa, on viime vuosina syntynyt voimakas tarve lihan korvikkeille. Erilaisten soijaburgerien ja -nakkien rinnalle kaavaillaan nyt sci-fi-kirjallisuudesta ja -elokuvista tuttua in vitro -lihaa. Siis lihaa, jota kasvatetaan komeana möykkynä lihassoluista ilman harmillisia ajattelu-, kärsimys- ja kotkotusominaisuuksia.

Toistaiseksi kuluttajien innostusta in vitro -lihaa kohtaan rajoittavat varmasti huonon saatavuuden lisäksi tuotantokustannukset, sillä mehevä neljänneskilon pihvi maksaa miljoona dollaria. Täyttääkö in vitro -liha vegaanisuuden vaatimukset on sitten asia erikseen.

www.policyinnovations.org/ideas/briefings/data/000054

_______________

Monta jalkaa, iso jälki

Ekologisella jalanjäljellä tarkoitetaan maa-alaa, joka kuluu ihmisen käyttämien hyödykkeiden tuottamiseen. Kaikkien ihmisten yhteenlasketun kulutuksen ei tietenkään soisi ylittävän maapallon kokonaispinta-alaa.

Luonnonsuojelujärjestö WWF on mitannut afrikkalaisten jalanjäljen ja toteaa huolestuneena tuoreessa Africa – Ecological Footprint and human well-being -raportissaan, että Afrikan mantereen asukkaiden jättämä ekologinen jalanjälki alkaa lähestyä mantereen sietokyvyn rajoja. Afrikkalaiset käyttävät keskimäärin 1,1 hehtaaria elelyynsä.

WWF huolehtii Afrikan kantorajoista samalla, kun mantereen väestömäärä kasvaa vauhdikkaasti. Ennen kuin alamme kuumottaa afrikkalaisia tuhlailusta ja yli varojen elämisestä, kannattaa huomioida, että suomalaisten keskimääräinen jalanjälki jättää afrikkalaiset kauas jälkeensä. WWF:n aikaisempien arvioiden mukaan suomalaisen keskimääräinen kengännumero on 7,6 hehtaaria.

www.panda.org/index.cfm?uNewsID=136521

_______________

Sori vaan

Kanadan pääministeri Stephen Harper pahoitteli viimeinkin maansa alkuperäisväestön kohtaamia vääryyksiä. Jopa 100 000 lapsen pakkosiirto koulukoteihin, pakkokäännytys kristinuskoon sekä pahoinpitelyt, raiskaukset ja kuolemat ovat kalvaneet kulttuurien välisiä suhteita vuosikausia.

Pahoittelu on suuri askel kohti välien paranemista, mutta kaikkia menneitä virheitä ei sentään olla korjaamassa. Vancouverissa vuonna 2010 järjestettävien olympialaisten urheilullisia urotöitä tullaan tekemään mailla, jotka eivät suinkaan kuulu valtiolle vaan alkuperäiskansoille. Olympiaprojektin jarruttelusta ei viranomaisten taholta ole kuulunut mitään. Se voisi olla jo liian kallista.

mainos

www.no2010.com, www.hiddenfromhistory.org

Katso myös Voiman 3/2008 artikkeli Ristiretki kirkkoa vastaan.

Ristiretki kirkkoa vastaan

_______________

Koonnut: Jari Tamminen

  • 9.9.2009