Kirjoittanut susanna kuparinen

Maus & Orlovski!

Lukuaika: < 1 minuutti

Maus & Orlovski!

Voimakalenteri: Selailin käsiohjelmaa, joka oli täynnä tekstiä. Tasmaniasta, kasvien sisärakenteesta, hiilestä. Tutkitaan ei-inhimillistä… Äsht, taas tätä, ajattelin. Naamioidaan hapuilu hölinällä ja filosofisella shaitilla.

ESITTÄVÄ TAIDE Helsingin Kaisaniemen Kodin Anttilan katolla on parkkihalli. Toukokuussa puikahdin sinne katsomaan Tuija Kokkosen Maus & Orlovski -ryhmän Esitystä merinäköalalla, tarkasti ottaen sen toista, itsenäistä osaa. Selailin käsiohjelmaa, joka oli täynnä tekstiä. Tasmaniasta, kasvien sisärakenteesta, hiilestä. Tutkitaan ei-inhimillistä… Äsht, taas tätä, ajattelin. Naamioidaan hapuilu hölinällä ja filosofisella shaitilla.

Pian sen jälkeen koin vuoden vaikuttavimman taide-elämyksen.

Katolla ystävällinen mies ojensi minulle kuuntelulaitteen. Kuulokkeet korvilla katselin esiintyjiä, jotka tuijottivat katon reunalta kaukaisuuteen. Etsin esityksen nimessä luvattua merinäköalaa. Näin sinisen läntin Kauppatorin takana. Löysin maasta paperilappuja, joissa oli eläinten ja kasvien nimiä. Tuijotin pitkään Tuomiokirkkoa ja selailin kirjaa, jossa kerrottiin pilvimuodostelmista. Ääninauhalla luettiin otteita eri teoksista.

Parkkihallin katto alkoi avautua tuomiopäivän kapselina, johon oli talletettu ihminen ja hänen elinpiirinsä. Tuho on tulossa, on aika rauhoittua ja katsoa ympärille. Mikä on tärkeää?

Esityksen sanoma on ikivanha, mutta Maus & Orlovski sai aiheeseen uuden kiepin. Ryhmä ei riehunut kauhunäkymillä, vaan näytti melankolisesti ja älykkäästi, mistä kaikesta ihmiskunta on luopumassa.

Molemmat osat voi nähdä vielä elokuussa. Ensimmäinen osa, Muinaisranta, esitetään Yoldianmeren kuivuneella rantaviivalla Itä-Helsingin pusikoissa. Soitin Tuire Tuomistolle, yhdelle esiintyjistä, ja pyysin häntä kertomaan miksi esitys on niin hyvä.

”Jutussa on hienoa, että se ehdottaa jotakin, ei niinkään väitä. Se näyttää mihin katseen voisi suunnata.”

Esiintyjien tehtävä on ohjata yleisön katsetta. He tuijottavat horisonttiin ja odottavat. Tuhoako?

”Huomasitko käsiohjelmasta, että esityspaikan nimi on Tuleva ranta. Jonain päivänä parkkihallin katto on rantaviivaa.”

Maus & Orlovski: Esitys merinäköalalla. Muinaisranta, Jakomäki-Kivikko, 26.–28.8. kello 17, kuljetus Kiasman edestä. Tuleva ranta, P-Kaisa, 30.8.–1.9. lähtö Kiasman edestä kello 18. Lisätiedot & liput 09-1733 6502.

Susanna Kuparinen