Lukuaika: < 1 minuutti

Eläköön ihana ruma tomaatti

Voimakalenteri:Kiitos teknologian kehityksen, voimme muokata myös kasvien, vihannesten ja possujen rehun geenejä.

KIERTUE Himo tuunata omaa ruumista ja imagoa johtaa monenlaiseen toimintaan. Muokkausta voi tehdä räikeästi hormoneilla ja leikkauksilla tai vaivihkaa terveellisellä ruokavaliolla ja liikunnalla. Imagoa voi parannella nostamalla palkkatasoa ja harrastusten laatua nettideitti-ilmossaan tai yksinkertaisesti valehtelemalla kaverille päin naamaa. Tavoitteena on täydellisyys, joka näkyy ulospäin.

Kiitos teknologian kehityksen, voimme muokata myös kasvien, vihannesten ja possujen rehun geenejä. Kenties tuunattuun elämäntapaan kelpaa popsittavaksi vain täydellisen pyöreä ja punainen tomaatti, johon eivät pöpöt tai madotkaan kajoa. Ihmekö tuo, jos tomaatti on mauton ja jopa terveydelle haitallinen. Toisaalta: mitä väliä, jos se on kaunis.

Imagon ja geenien muuntelun välillä on silti iso ero. Edellisessä toimii reilu peli: tiedämme itsemme ja muiden kaunistelevan totuutta koko ajan ja osaamme varautua siihen, kun taas muunneltuja geenejä on mahdoton havaita.

Ainoa tapa olisi kertoa muuntelusta avoimesti, mutta nyt mikään EU-asetus ei vaadi elintarvikkeiden pakkauksiin esimerkiksi geenimuunnellun rehun käytöstä kertovia merkintöjä.

Kansalaisjärjestöt lähtevätkin kesällä GMO-vapaa Suomi -kiertueelle puolustamaan oikeutta tietää. Myös Vihreiden Heidi Hautala ja Satu Hassi vaativat, että Suomen hallitus esittää EU:lle pakollisia pakkausmerkintöjä muuntogeeneillä tuotettuihin elintarvikkeisiin.

”Kuinka voitaisiin tutkia geenimuunnellun ruuan pitkäaikaisia vaikutuksia ihmisiin jos ei edes tiedetä, mitä he ovat syöneet?” he kysyivät perustellusti Vihreän eduskuntaryhmän kesäkokouksessa Savonlinnassa.

Lisäksi geenimuunneltu viljely vaikeuttaa siitä vapaata maataloutta. Muunneltu aines jumittaa maaperässä ja leviää ekosysteemiin sekä lähiseudun kasveihin ja eläimiin.

Suomen maatalouden valteiksi kannattaisi nostaa laatu ja luonnonmukaisuus, niillähän maatamme on muissa yhteyksissä kaupiteltu maailmalla. Norja ja Kreikka ovat jo julistautuneet gm-vapaiksi maiksi.

Nyt kesällä on parhaat hetket nauttia kotimaisesta sadosta. Minä olen syönyt taivaallisimman makuiset tomaatit Espanjassa. Ne olivat myös epämuodostuneimmat ja rumimmat koskaan näkemäni. Antaa siis kukkien kukkia ja perunoiden paisua sekä kurkun käpristyä vapaasti.

www.gmovapaa.com

Anna-Sofia Joro