Kirjoittanut Jari Tamminen

Skutsi kuosiin

Lukuaika: < 1 minuutti

Skutsi kuosiin

Ekologisuus on levinnyt musiikkifestivaaleille saakka.

Maailman voi pelastaa myös musiikin tahtiin kuluttamalla. Heinäkuussa Konemetsä-festivaaleilla tampataan 42 tuntia putkeen umpimetsän siimeksessä. Vaikka elektronisen musiikin huumaamat festaajat eivät välttämä sitä itse huomaa, kertyy juhlimisesta melkoisesti kuonaa äitimaan poveen, eivätkä roskat metsästä itsekseen pois kävele.

”Viime vuonna Konemetsän maastoon jäi juhlijoiden jäljiltä seitsemän tonnia sekalaista roskaa”, kertoo tapahtuman tuottaja Peter Gerkman. Roskien kerääminen alueelta venytti juhlaorganisaation resursseja tarpeettomasti.

Noin kaksi kiloa roskaa kävijältä on Gerkmanin mielestä liikaa, ja tänä vuonna ongelmaan tartutaan ennaltaehkäisevästi. Jokainen festivaalivieras saa alueelle saapuessaan jätesäkin ja joutuu pulittamaan 10 euroa poletista. Poletista maksetun kympin saa takaisin, kun palauttaa vähintään puolillaan olevan jätesäkin poistuessaan juhlista. Juhlakansalle jaettavat poletit ovat myös itsessään ekoratkaisuja, Kyläsaaren kierrätyskeskuksen yhteydessä toimiva Uusix-verstas tuottaa ne kierrätetystä savesta.

Ekologisuuden lisäksi kierrätys on myös ekonomista. Ryönän kerääminen metsästä ottaa aikansa ja maksaa rahaa. Mitä enemmän sitä saadaan blokattua suoraan talteen, sitä vähemmän sen keräämisestä täytyy pulittaa.

”Jos noista poleteista jotain rahaa jää yli, niin annamme ne Medi-Helille. Ovat auttaneet meitä muutamaan kertaan ja pitäähän sitä sitten jeesata takaisin. Tänne pussin perälle ei muuta apua ole oikein saatavilla”, Gerkman ynnää.

Konemetsä 11.–13.7. Ollilan kylä, Marttilan kunta, Salon lähettyvillä.

www.konemetsa.net

Jari Tamminen