Teräspäinen mahtisonni

Lukuaika: 2 minuuttia

Teräspäinen mahtisonni

Kylmän sodan reima ritari puolustaa valkoista keskiluokkaista Amerikkaa, opettaa kommunistivihaa & uskoa esivaltaan.

Rautamies liitää pilvissä, kiitää maan alla, ja niin lakoavat puolimielten rikollisten inhat koplat. Kyborgimme sydämeen on sattunut, eikä se syki ilman sähkö- ja ydinvoimaa, joka pullistaa myös lihakset.

Tämän edistyksen ihmesällin haarniska on kevyt, painuu kokoon ja mahtuu attaseasalkkuun. Kuinka kätevää!

Kaiketi teattereihin pian hiipivän Iron Man -elokuvan takia suomennettu albumi esittelee Marvel Comicsin klassisia Rautamies-sarjakuvia 1960-luvulta. Rautamies tuli esiin supersankarien toisessa aallossa samalla kun Marvel lanseerasi Hämähäkkimiehen, X-miehen ja Daredevilin.

Rautamies on kapitalismin sankareista kovapäisin. Hän nujertaa sabotöörit, mafiat, teknologiavarkaat ja ulkomaiden kätyrit eikä taivu edes naisvakoojien seksipommitukseen.

USA on myyttisten heerosten luvattu tanner. Villin lännen yksinäisen lehmipojan hahmo jakautui 1900-luvulla kahtia. Metropolien kaduille tupsahti peloton yksityisetsivä ja taivaalle telmahti supersankari, tuo jokapojan yli-ihminen, puolustamaan konservatiivisia ihanteita.

Klassiset supersankarit olivat täydellisen moraalisia ja lain ulkopuolella. Vietnamissa haavoittunut Tony Stark ei ole turhan konstikas kaveri. Hän pelastaa itsensä Vietkongilta erikoishaarniskan avulla ja puolustaa jatkossa oikeutta USA:sta laboratoriostaan käsin.

Gary Grantilta näyttävässä Starkissa Henry Ford saumautuu Howard Hughesiin. Stark on insinöörinero, miljardööri, asetehtailija ja mahtisonni, joka liikuskelee naislaumojen ympäröimänä.

Kuten sankareilla Zorrosta alkaen Starkilla on kaksoisidentiteetti: vain hänen alaisensa Happy Hogan tietää, että Stark on Rautamies.

Kunnon komedian tapaan Stark ja Hogan riiaavat samaa neitoa, Pepperiä, joka on välistä kuumana Starkiin, välistä Hoganiin. Kyltymättömän ritarillisesti miehet aina luovuttavat toisilleen etuajo-oikeuden.

Todellisen bimbon tapaan Pepperin roolina on lähinnä pelätä miesten puolesta ja tulla Rautamiehen pelastamaksi. Lopulta Pepper valitsee Hoganin eli tavallisen tallukan.

Rautamies purkaa patoumansa vänkyräisiä superroistoja vastaan, joista monet ovat neukkuja, kiinalaisia tai kuubalaisia kommarisankareita kuten Titaanimies, Mandariini tai Yksisarvinen.

Pentagon haluaisi tietenkin Rautamiehen salaisuuden haltuunsa, mutta lahjomaton Stark ei luovuta, ei edes senaattori Byrdin komitean edessä. Stark on hyvisten hyvis, hän taputtaa itselleen.

Ei kun vaan stereoihin Black Sabbathin Iron man, ja davai!

Stan Lee, Gene Colan & Johnny Craig: Rautamies – Iron man. Ihmesarja 13, Egmont 2008. 319 s. Ja tästä kuunneltavaa: www.youtube.com/watch?v=cwywugjy3BY

Ville Ropponen

  • 9.9.2009