Ikuinen stadi

Lukuaika: < 1 minuutti

Ikuinen stadi

Runoilijanakin tunnettu Anu Rinkinen kaivertelee matkaoppaassaan kiintoisia omakohtaisia juonteita ikuisesta kaupungista, Roomasta.

Runoilijanakin tunnettu Anu Rinkinen kaivertelee matkaoppaassaan kiintoisia omakohtaisia juonteita ikuisesta kaupungista. Teoksessa viipyillään kiintoisasti suomalaisrunoilijoiden Rooma-suhteessa: Eino Leino pakersi Tiberin rannalla Danten Jumalaisen näytelmän suomennosta ja Elina Vaara tutustui outoon ruokalajiin nimeltä pizza.

”Pietarinkirkon epäinhimillinen musertava suuruus herättää minussa oppositsionihengen”, kirjoitti Mika Waltari. Ja hän oli pirun oikeassa.

Rooma on kliseiden kulissi ja maailman muhkein ulkoilmamuseo. Historian kerrosvoileipä tarjoaa kirkkoja, palatseja, museoita ja katakombeja.

Oppaan takakansiteksi lupaa modernin Rooman esittelyä. Rinkisen lyyrinen tyyli sirahtaa muikeasti, mutta kun teos on kustantajan vaatimuksesta sovitettu Mondo-muottiin, katkeaa juohevinkin juoksutus pian ravintoloiden, hotellien, putiikkien ja nähtävyyksien tylsähköön listaamiseen. Rooma näyttäytyy jälleen kerran kliseidensä – Colosseum, Forum Romanum ja Vatikaani – muodostamana kulissina ja keskustan kauppojen mainostauluna.

Moderni Rooma on toki aivan muuta, kuten karuja lähiöitä, laittomia maahanmuuttajia ja hurjia liikenneruuhkia. Roomalaiset elävät ikuisessa stadissaan kuin missä tahansa metropolissa. Pitkät illalliset eli cebat ovat avain Rooman bonjaamiseen. Roomassa bussikuski voi vetäistä vodkakahvit aamulla ennen työvuoroa, eikä hätiä mitiä. Ja kun As Roma voittaa mestaruuden, kaupungin kaduilla bailataan viikko!

Triviaaliformaatista johtuen opas jää lähinnä jazz-klubien katsasteluksi. Sääli.

Anu Rinkinen: Rooma. Mondo-matkaopas. Image-kustannus 2008. 200 s.

Ville Ropponen

  • 9.9.2009