Vantaan räkäfestarit

Lukuaika: 2 minuuttia

Vantaan räkäfestarit

”Nuorisotilat on nykyään paikkoja, joissa ala- ja yläasteikäiset käyvät leipomassa.”

Haastateltavista ei voi erehtyä. Joukko värikkäästi pukeutuneita nuoria naisia istuskelee ringissä odottamassa allekirjoittanutta. Tapaamisemme syy on Räkärokki, tänä vuonna debytoiva yksipäiväinen festari Vantaan Tikkurilassa. Tapahtuman tiedote kertoo naisten olevan sekatyöläisaktiiveja.

”No ehkä se sana oli vähän… Mut siis me käydään miekkareissa, kokoonnutaan ja sellaista. Ja ollaan kaikki kasvissyöjiä”, selventää Tanja Gråsten.

Festivaalia pyöritetään tee-se-itse-hengessä. Tosin rahoitukseen saatiin apua Nuorten Akatemialta ja Vantaan Luonnonystäviltä.

”Ja pullonpalautuksista tuli kymmenen euroa”, pöydän toisella puolella hekotetaan.

Naisten puheista saa kuvan Räkärokista jonkin sortin poliittisena festivaalina. Voivatko ihmisten ajatukset muuttua festareilla?

”Poliittisesti sävyttyneisiin tapahtumiin tulee usein tyyppejä, jotka ovat jo valmiiksi samaa mieltä. En mä tiedä mikä siihen auttaisi. En mäkään menis kokoomusnuorten festareille, vaikka siellä ois tarjolla mitä. Harvoin ihmisille saa mitään tietoa tyrkytettyä. Kyllä mä tunnustan itsekin olevani välillä hyvin kapeakatseinen”, Gråsten pohtii.

”Suomessa piirit on pienet. Kun käyt osoittamassa mieltä turkiksia vastaan, näet todennäköisesti samat tyypit gmo -miekkarissa. Täällä tutustuu nopeesti.”

”Pienuudessa on myös ongelmansa. Isoja tapahtumia on vaikeampi järjestää, ja monelle voi iskeä epätoivo, kun järkkäys on muutaman ihmisen varassa.”

Räkärokin pääesiintyjä on Sydän, sydän. Lisäksi lauteille nousevat Goon, Vauva ja Hässäkkä.

Tanja P. eli Tanja Punnanen muistuttaa, että ”meillä on muuten vielä yks bändi joka soittaa roudauksen aikana, mut mä en osaa kirjottaa sen nimee. Se on kokeellista musaa rumpukoneilla ja itserakennetuilla soitimilla.”

Bändin nimeksi selvenee Kozmicky sum podfuck.

Räkärokin järjestäjistä osa on lukiossa, osa ammattikoulussa. Tanja Gråsten opiskelee terveysalaa.

”Kanssaopiskelijat on aika jyrkkiä, paljon saa kuulla pilkkaa näistä jutuista. Miks mun pitää aina perustella muille mun kasvissyöntiä, eikä ne ikinä joudu perusteleen niiden lihansyöntiä?” Gråsten tuskailee.

Räkärokkilaiset tapasivat Luonto-Liiton ja Animalian luontokerhossa. Tanja toimii kerhon ohjaajana. ”Mutta ollaan kyllä ihan tasavertaisia”, joku lisää perään.

”On ollut vaan tosi vaikea saada sinne ihmisiä. Ehkä Vantaa ei houkuttele. Ja päättäjät vois miettiä, miksi nuorisotilat on nykyään paikkoja, joissa ala- ja yläasteikäiset käyvät leipomassa”, Gråsten kertoo.

”Oranssilla oli hienoa, kun sinne pääsi töihin tavallaan kuka vaan, joten siitä tulee sillon yhteinen juttu.”

Gråsten viittaa nuorille asuntoja järkkäävän Oranssin kerhotiloihin Helsingin Herttoniemessä. Kaupunki lemppasi Oranssin ulos vuodenvaihteessa. Mutta vapaat nuorisotilat ovat ongelma myös naapurikunnassa Vantaalla.

”Pitää voida itse tehdä. Eikä niin, että joku aikuinen tulee ja sanoo, että keksin teille pari kerhoa, ja jos ne ei iske niin pysykää poissa.”

Kiitän lopuksi haastattelusta ja heitän idean tulla tekemään keikka-arviota Räkärokista.

mainos

”Se olis kivaa! Ja me päästetään sut kyllä ilmaseks sisälle”, Gråsten lupaa. ”Onko meillä varaa siihen”, Tanja P. pelkää.

”No me päästetään vaan toi yks.”

Räkärokki 23.5. VantaanTikkurilan Vernissassa. Liput 5e. Tuotto lahjoitetaan Oikeutta Eläimille -järjestön tehotuotantokampanjaan.

www.myspace.com/rakarokki08

Kimmo Modig

  • 9.9.2009