Liechtenstein Ltd.

Lukuaika: 2 minuuttia

Liechtenstein Ltd.

Prinssi Hans Adam II, eli ”Hänen Rauhallinen Korkeutensa” narahti. Euroopan ankkalammen pankkisalaisuudet rakoilevat.

Saksaa ravistelee parhaillaan historian suurin veronkiertoskandaali. Se lähti liikkeelle Saksan valtiolle vuodetuista pankkitiedoista, joista myös Suomen viranomaiset ovat nyt ilmoittaneet olevansa kiinnostuneita.

Skandaalin jäljet johtavat Liechtensteinin ruhtinaskuntaa yksinvaltiaan ottein hallitsevaan prinssi Hans-Adam toiseen. Prinssi on tehnyt maasta rahanpesukeskuksen, jonka avulla hän on luonut itselleen kymmenien miljardien eurojen omaisuuden.

Hans-Adam II eli Johannes Adam Ferdinand Alois Josef Maria Marko d’Aviano Pius von und zu Liechtenstein tai ”Hänen Rauhallinen Korkeu-tensa”, kuten prinssi itseään kutsuu, hankki vuoden 2003 kansanäänestyksessä itselleen oikeudet erottaa ja nimittää hallituksia miten tahtoo. Jo tätä ennen hänellä oli valtuudet parlamentin hajottamiseen ja uusien vaalien määräämiseen.

”Valtaoikeuksien lisääminen on demokratian kannalta hyvin, hyvin huolestuttavaa”, varoitti liechtensteiniläinen puoluejohtaja Sigvard Wolhwend vuoden 2003 äänestyksen jälkeen.

Saamillaan valtuuksilla prinssi pyörittää valtiota, jonka tärkein myyntivaltti on yksi maailman tiukimmista pankkisalaisuuslaeista. Sveitsiläisiä numerotilejä markkinoiva www.swissbankaccount.com luonnehtii Liechtensteinin etuja näin:

”Vaikka sveitsiläinen pankkisalaisuus on tiukka, niin naapurimaa Liechtensteinin lait ovat vielä tiukemmat. Maa, jonka hallitseva prinssi asuu linnassa vuorilla, voi vaikuttaa lastensadulta, mutta sen yksityisyyttä ja omaisuuden suojaa turvaavat lait ovat epäilemättä maailman tiukimmat.”

Meneillään oleva skandaali käynnistyi pankkitiedoista, jotka Liechtenstein Global Trust (lgt) -pankin työntekijä myi viidellä miljoonalla eurolla Saksan keskustiedustelupalvelu BND:lle.

Kaupalla oli liittokansleriviraston ja valtiovarainministeriön hyväksyntä. Nämä dokumentit sisälsivät tietoja yli 700 varakkaan saksalaisen veronkiertojärjestelyistä. Moni heistä on merkittävässä asemassa, ja esiin on noussut jo ainakin Saksan postin johtajan nimi. Hans-Adam II omistaa LGT:n.

Saksa on ilmoittanut, että se tulee jakamaan ostamansa tiedot myös muiden maiden viranomaisille.

The Handelsblatt -talouslehden mukaan myös Suomi on ilmoittanut kiinnostuksestaan saksalaisten listaa kohtaan. Britannia ja usa ovat ostaneet tietoja Saksan esimerkkiä seuraten.

Saksan valtiovarainministeri Peer Steinbrück vaati LGT-skandaalin seurauksena ”taistelua paitsi Liechtensteinin, myös Sveitsin, Luxemburgin ja Itävallan ja muiden veroparatiisien pankkisalaisuuslakeja vastaan”.

Jos uhkaukset viedään käytäntöön, tulee myös monen suomalaisen veronkiertäjän liiketoiminta vaikeutumaan.

Matti Ylönen

  • 9.9.2009