Lyhyesti

Lukuaika: 2 minuuttia

Lyhyesti

Lyhyesti

Luokkataistelu ei pidä kesälomaa

PROVOKATIIVINEN kesätyökampanja www.sommarjobb.net on aiheuttanut Ruotsissa moraalista närkästystä, koska se kehottaa laiskotteluun, varkauteen ja yleiseen työn halveksuntaan.

Syndikalistisen ammattiyhdistyksen SAC:n ja sen nuorisojärjestön SUF:n kampanja koostuu internetsivuston lisäksi massiivisesta juliste- ja tarrakampanjasta sekä kahdesta toimintapäivästä. Se on tuomittu niin liberaali- kuin työläislehdistössäkin.

Kampanja eroaa monista vastaavista siinä, että se ei pelkästään levitä tietoa lakisääteisistä oikeuksista, vaan myös tukee keinoja, joilla nuoret kesätyöläiset omatoimisesti pystyvät nostamaan palkkaansa tai parantamaan työolojaan, esimerkiksi varastamalla vessapaperinsa työpaikalta tai nukkumalla työaikana.

Kampanja pyrkii myös rikkomaan käsitystä, että nuorten tulisi olla kiitollisia mahdollisuudesta saada tehdä kesätöitä.

”Olisin mielelläni maannut rannalla ottamassa rauhallisesti, mutta nyt minun on otettava helvetin paskaduuni, josta maksetaan kolmannes vakiduunarin palkasta”, sanoo kampanjan lehdistökontakti Charlotte Bloom. Markus Drake

_______________

Politiikka liisterissä

”POLIITTISEN TOIMINNAN levitessä myös poliittisten puolueiden ulkopuolelle ongelma poliittisen ilmaisun vapaudesta kärjistyy. Ilmoittelu puoluetuen ulkopuolisille toimijoille tehdään mahdottomaksi”, sanoo aktivisti Matti Mamia.

Mamia oli 10. toukokuuta ystäviensä kanssa levittämässä Sosialistiliiton järjestämän Taistelu sosiaaliturvasta -keskustelutilaisuuden julisteita Helsingin Hakaniemen ympäristössä ja joutui poliisikuulusteluihin.

Mamia kumppaneineen kiinnitti julisteet sähkökaappeihin, jotka olivat mainosten peittämiä. Aktivistien poistuttua läheiseen ravintolaan paikalle tuli kaksi poliisipartiota ja FPS:n siviilipukuisia vartijoita. Poliisit ottivat aktivistit kiinni vahingonteosta epäiltyinä.

Epäillyt päästettiin parissa tunnissa poistumaan Pasilan poliisiasemalta. Mamiaa muutama päivä myöhemmin kuulustellut poliisi sanoi pitävänsä pidätystä turhana ja totesi käsillä olevan ”täysi pilipalijuttu”. Poliisi kuitenkin jatkoi olevansa pakotettu käsittelemään asiaa ”kaupungin palkattua FPS-vartijoita vahtimaan teikäläisiä”. Jari Tamminen

_______________

USA määrää sodan tahdit

SEURAAVAN 12 KUUKAUDEN aikana Yhdysvaltojen puolustusmenot nousevat yhtä suureksi kuin koko muun maailman yhteensä, todetaan rahoitusyhtiö PricewaterhouseCoopersin (PWC) laatimassa raportissa. Raportti käsittelee puolustusteollisuuden tilaa 2000-luvulla.

Sotateollisuusaikakauslehti Jane’s Defence Industryn haastattelussa PWC:n johtaja Richard Hooke väittää, että Yhdysvallat on yhä lähempänä tilannetta, jossa se hallitsee maailman asetoimituksia täydellisesti.

Jo vuonna 2003 Yhdysvaltojen puolustusbudjetti nousi 417 miljardiin dollariin, eli 46 prosenttiin maailman sotateollisuuden kokonaismarkkinoista. Tästä summasta menee vain alle kaksi prosenttia Yhdysvaltojen markkinoiden ulkopuolelle, huomautetaan PWC:n raportissa.

Hooken mukaan globaalin sotateollisuuden Euroopan ja erityisesti Ison-Britannian onkin tiivistettävä rivejään ja määriteltävä tehokkaasti markkinasegmenttinsä, jotta ne saisivat siivunsa Yhdysvaltojen markkinoista. Kimmo Seppinen

_______________

mainos

Kuka valitsee pääministerin?

AVOIN VAALI -HANKE kampanjoi Suomeen uutta vaalitapaa. Avoimessa vaalissa voi äänestää epävirallisesti hankkeen nettisivuilla SDP:n puheenjohtajasta sekä nimetä kenet tahansa vaalikelpoisen henkilön presidenttiehdokkaaksi. SDP:n puoluekokous pidetään 9.–11. kesäkuuta Jyväskylässä. Kokouksessa

350 varsinaista puoluekokousedustajaa valitsee puheenjohtajan, josta voi hyvinkin tulla seuraava pääministeri.

www.avoinvaali.fi -hankkeen aktivistin Jiri Räsäsen mukaan tavoitteena on parantaa Suomen vaalijärjestelmää. Näitä parannuksia olisivat muun muassa avoin ehdokasasettelu, avoin äänioikeus, avoimet viikoittaiset välitulokset ja avoin lähdekoodi.

Avoimen vaalin tekniikka luotiin vuonna 2004 Leader of the Free World -projektissa, jossa jokainen maailman kansalainen sai äänestää USA:n presidentistä.

Helsingin yliopiston kansainvälisen politiikan professori Heikki Patomäki ei näe avointa ehdokasasettelua kovinkaan merkittävänä edistysaskeleena, sillä äänestyspäätöksessä vaikuttavat ehdokkaan realistiset mahdollisuudet voittaa.

”Tällaisella vaalitavalla voisi olla merkitystä, jos laajalle levinnyttä turhautuneisuutta ei huomattaisi puolueissa”, Patomäki toteaa. Mira Karjalainen

_______________

SixDegrees kasvaa katveessa

”MONIKULTTUURISIA ihmisiä on Suomessa valtavasti, mainostajat eivät vain ole ymmärtäneet tämän ryhmän ostovoimaa”, SixDegrees-lehden päätoimittaja Alexis Kouros sanoo.

”Hyvä esimerkki on se, etteivät suomalaiset ruokaketjut aikoinaan hoksanneet maahanmuuttajaväestön tarpeita. Tuloksena olivat lukuisat pienet etniset kaupat, joiden liikevaihto on nykyään miljoonia euroja.”

Englanninkielisen ilmaisjakelulehden painos on kolminkertaistunut keskimäärin 40 000 kappaleeseen lehden kaksivuotisen ilmestymisen aikana. Suomen kulttuuriin keskittyvä SixDegrees on laajentanut tämän vuoden alusta toimintaansa myös sunnuntaisin Lähiradiosta kuuluvaan tunnin radioohjelmaan.

”Jos mahdollisuudet olisivat rajattomat, SixDegrees ilmestyisi kuukausittaisen sijaan viikoittain”, Kouros kertoo.

SixDegrees on harvinaisuus lähes ainoana itsenäisenä lehtenä suomalaisessa mediassa. Median keskittyminen on huolestuttavaa. Ihmisten pitäisi vaatia vapaata mediaa”, Kouros sanoo.

Toukokuussa kaksi vuotta täyttänyt lehti ilmestyy pääkaupunkiseudulla, Tampereella, Turussa ja Tallinnassa. Hannele Huhtala

_______________

Voima

  • 9.9.2009