Lukuaika: 2 minuuttia

Vappukuvasto uusiksi

Prekariaatin pyhimys rukoilee jokapäiväisen leivän puolesta.

MILANO ON LIIKE-ELÄMÄN, muodin ja oopperan keskus, mutta myös radikaalien yhteiskunnallisten hankkeiden ja brändien synnyinsija.

Sieltä ovat lähtöisin myymäläketjujen työntekijöitä etujensa puolustamiseen yllyttävä Chainworkers sekä prekariaatin, epävarmoissa oloissa elävien ihmisten, suojelupyhimys San Precario. Tänä vappuna ympäri Eurooppaa järjestettävä EuroMayDay-tapahtuma on myös milanolaista alkuperää.

39-vuotias taloustieteen tohtori Alex Foti on yksi hankkeiden taustahahmoista. Hänen mukaansa milanolaisten media- ja pätkätyöaktivistien pyrkimyksenä on ollut tehdä näkyväksi se rooli, mikä joustavalla ja epävarmalla työvoimalla on nykytaloudessa. ”Nuoret, siirtolaiset ja naiset on asetettu yhteiskunnallisesti marginaaliseen asemaan, mutta samalla juuri heidän työnsä ja kulttuurinsa pitävät uutta tietoyhteiskuntaa pystyssä”, Foti korostaa.

KUN VALLITSEVAT KÄSITYKSET ja mielikuvat työstä ja tuotannosta eivät enää vastaa todellisuutta, tarvitaan tilalle uudenlaista kuvastoa. Sitä italialaiset aktivistit ovat luoneet yhdistämällä katolisen pyhimyskulttuurin estetiikkaan uutta sisältöä. Lopputuloksena oli San Precario, pätkätyöläisten suojelupyhimys.

San Precario on nuori mies, jonka vaatetus muistuttaa pikaruokalan työasua. Ensimmäisen kerran pyhimys ilmestyi viime vuonna supermarketissa vapun alla järjestetyssä tempauksessa. Supermarkettiin kannettiin San Precariota esittävä patsas, ja vähävaraiset rukoilivat pyhimystä antamaan heille heidän jokapäiväisen leipänsä, johon joustajien palkat eivät riitä.

Viimeksi San Precario nähtiin helmikuussa oopperatalo La Scalassa työntekijöiden protestoidessa ja lakkoillessa pomojaan vastaan. Huhtikuun alussa työntekijöiden painostus sai La Scalan orkesterin kapellimestarin eroamaan virastaan. Prekariaatti on todella ottanut pyhimyksen omakseen. ”Kävin juuri yhdellä työpaikalla, jossa työntekijöillä oli San Precarion kuvia perhekuviensa vieressä. Se tuntui mielettömältä”, Foti kertoo.

PERINTEISEN VASEMMISTON käyttämä estetiikka on kulunutta ja nostalgista. Foti ja kumppanit sen sijaan ovat pyrkineet hyödyntämään popkulttuurin ja mainonnan estetiikkaa ja tekniikoita vastarinnan ja kapinan brändäämiseksi.

”Nuorilla on eräänlainen kaksinaismoraali”, Foti toteaa.

”Toisaalta nuorten keskuudessa on hyvin yleistä monenlainen arkipäivän kansalaistottelemattomuus, mutta työpaikalla nuorilla on taipumus olla hyvin sopeutuvaisia. San Precarion avulla olemme levittäneet ajatusta, että kapinointi on cool, tottelevaisuus ja individualismi eivät.”

Kirjoittaja on prekariaatti.org-aktivisti. EuroMayDay Helsingissä vappuaattona 30.4. kello 15 Kiasmalla. Jyväskylässä prekariaatin mielenosoitus ja kaupunkikarnevaali Kolmikulman aukiolla kello 14.

Miika Saukkonen

  • 9.9.2009