Kirjoita globaali, saat 10 senttiä

Lukuaika: < 1 minuutti

Kirjoita globaali, saat 10 senttiä

UPJ:tä vastaan on asettunut lukuisa joukko tieteentekijöitä.

YLIOPISTOISSA KIEHUU, koska siellä on alettu soveltaa UPJ:tä eli uutta palkkausjärjestelmää, jossa palkkaus arvioidaan työn vaativuuteen sekä henkilökohtaiseen työsuoritukseen ja pätevyyteen perustuvilla mittareilla. UPJ:tä vastaan on asettunut lukuisa joukko tieteentekijöitä.

Julkisuudessa vähemmälle huomiolle on jäänyt mahdollisuus nostaa UPJ:n työtehokkuuden mittaus aivan uusiin korkeuksiin.

TILALLE VOI EHDOTTAA UUPJ:ä eli uuttakin uudempaa palkkausjärjestelmää. UUPJ on pitkälle tuotteistettu, taatusti tuloksellinen mittari ja toimii yhteiskuntatieteissä seuraavasti: UPJ:n epämääräisen arvioinnin sijasta UUPJ kannustaa keräämään pisteitä tutkimustuotteiden yksityiskohtia myöten. Professorin julkaisuun viittaaminen tieteellisessä työssä tuo euron, kansainväliseen guruun kaksi.

Yliopiston rehtorista saa viisi euroa laakista, Esa Saariseen viittamisesta rangaistaan kolmella. Cutting edgea mittaavien sanojen, kuten globaali, osallistava, immateriaalinen, diskurssi tai uusi, viljelystä palkitaan kymmenellä sentillä per sana.

AIVOJEN HALLINTA on tietotyöläisen ammatinhallinnassa keskeistä. Tieteellisten illanviettojen pisteytys on tällöin itsestään selvyys, mutta myös muut mielen manipuloinnin työkalut on huomioitava. Kannabistötsyt ja amfetamiini nostavat palkkaa kahdella eurolla. Pilvipaukuthan kasvattavat huomattavasti yllättävien havaintojen ja oivallusten määrää. Amfetamiini taas vauhdittaa deadline-tietoisen tieteilijän aherrusta.

UPJ korostaa vanhanaikaisesti yksilöllistä vastuuta. Vasta UUPJ vie mittarit sinne, missä kaikki kiinnostava nykyään tapahtuu, solutasolle. Helppokäyttöinen ja reaaliaikainen kellokorttisiru osaa erottaa raksuttavat aivokäyrät tyhjäkäynnistä. Se ottaa huomioon jopa aamuyöstä päähän pamahtavat läpimurrot.

www.petitiononline.com/upjopm/petition.html

Jukka Peltokoski

  • 9.9.2009