Kirjoittanut Jari Tamminen

Voima testaa käsiaseet

Lukuaika: 2 minuuttia

Voima testaa käsiaseet

Mutta mikä aseissa tavallista jamppaa kiehtoo?

KÄSIASEET TAPPAVAT ihmisiä ympäri maailmaa, paljon ja varmasti. Viime vuonna niin sanottujen joukkotuhoaseiden uhrina kuoli pyöreät nolla ihmistä. Sitä vastoin tuoreen kansainvälisen tutkimuksen (www.smallarmssurvey.org) perusteella jopa 200 000 aseellisiin konflikteihin osallistumatonta siviiliä ammuttiin viime vuonna käsiaseilla.

Mutta mikä aseissa tavallista jamppaa kiehtoo? Aseen käsittely on kuin tulella leikkisi. Äkkiä käsissä on valta vaikuttaa tapahtumiin kymmenien, jopa satojen metrien päässä.

Muusikoista gangsta-räppärit ovat asefetisseissään ihan omaa luokkaansa. Katsokaa huviksenne, 50 Centin uuden levyn kansivihkossa on enemmän kovia mutkia ojossa kuin SETA:n munaristeilyllä. Se että leffojen ja levyjen gangstat pitävät pyssyjään tavallisesti vähintään sivuttain, elleivät jopa ylösalaisin, tuskin lisää aseiden toimivuutta. Tuolla tyylillä on onnea, jos pyssy edes toimii, saati että sillä osuisi mihinkään.

Viihdeteollisuus on nostanut elämäämme monia filmaattisia rautoja. Tässä on esiteltynä muutamia valioyksilöitä.

9 mm Glock: perussetti

9-MILLISET TUSSARIT ovat kenties 1990-luvun suosituimpia tv-pyssyjä. Kukapa ei muistaisi sitäkin hetkeä, kun Mel Gibson rei’itti Tappavassa aseessa hymyilevän naaman maalitaululle. Hitonko väliä, jos pyssyn rakenteellinen tarkkuus ei tuohon urotyöhön riitä. Ei edes ruuvipenkkiin kiinnitettynä. Mutta hyvän taitavat ohjaajatkin tuntea. Suomalaisten lainvalvojien suosima, puoliksi muovista valmistettu Glock on kevyt ja kätevä vehje, se tappaa taatusti kotona ja puutarhassa.

Tämän automaatin ehdoton vahvuus on riittoisa lipas. Pahaa miinusta taasen tulee pienehköstä koosta. Elokuvien sankarit ovat vaarassa näyttää ihan neideiltä tällaisen nallipyssyn kanssa.

.357 Magnum: liian pieni iso

TÄMÄ VEHJE teki minuun lähtemättömän vaikutuksen joskus 1980-luvulla tv:n Taisteluparia vakoillessani. Reteä nykkiläiskyttä Dempsey räjäytti liat kuin Tolu konsanaan. Tosin toisinaan meni lapsi pesuvesien mukana. Sittemmin tämä klassikko on kokenut valkokankailla hienoista hiipumista. Lienee jäänyt automaattien ja isompien norsupyssyjen jalkoihin.

Tämän kuudestilaukeavan vahvuus on, että sen voi ladata sekä raskailla .357 Magnum – että kevyemmillä .38 Special -patruunoilla. Toisaalta, kuka hitto tuollaisilla light-paukuilla viitsii luikautella, joten eipä tuosta ominaisuudesta tosimiehille juuri iloa ole.

.44 Magnum: massiivinen

LIKAINEN HARRY toi taskuhaupitsi .44 Magnumin osaksi modernia populaarikulttuuria. Tämä aikanaan maailman tykeimmäksi käsiaseeksi kehuttu mutka ei kyllä sellaisenaan juurikaan poliisille sopisi. Kottikärryt liikuttamiseensa tarvitseva paukkurauta tuskin olisi näppärin ongelmanratkoja tiukoissa paikoissa. Ja millä hitolla Harry on onnistunut jemmaamaan tämän haupitsin povariinsa? Pyssy myös painaa sen verran, että täytyy vain ihailla Harryn rannevoimia, mies jaksoi päästellä menemään ihan noin yhdellä kädellä. Onneksi amerikkalaiset korjasivat koko-ongelman tekemällä aseesta myös lyhytpiippuisen version. Siten perusseriffikin sai itselleen tämä jatkeen.

Vertailun suurimman revolverin vahvuuksiin on ehdottomasti luettavissa mieletön, jopa satojen metrien kantomatka. Äkkiseltään voisi tosin ehdottaa tuollaisille etäisyyksille kivääriä ja jättää nämä rulla-aseet lähinahisteluun.

50 AE Desert Eagle: aavikon komein

AUTOMAATTIPISTOOLI, joka on tuplasti .44 Magnumia tehokkaampi, on täysin päätön vehje. Elokuvissa tätä kanuunaa on sitä vastoin alettu heiluttaa komeasti, kuvernaattori Schwarzenegger etunenässä. Elokuvissa kahden kilon järkäle heiluu kuin nallipyssy konsanaan. Mutta onhan Arska tottunut raskaampaankin rautaan.

Tosielämässä tällä aseella ei ole käyttöä muualla kuin ampumaradalla ja sielläkin naapurikopin heppu lensi ihan oikeasti nurin tämän rekyylistä. Kuka hitto tälläista laitosta sitten alkaa valmistaa? Vastaus on tietenkin IMI, Israel Military Industries, kunnostautunut niinikään leffasuosikin, Uzin, valmistajana.

Aavikkokotkan valmistus tosin siirrettiin Yhdysvaltoihin, kun kauppa tuntui käyvän siinä suunnassa kuumimpana. Ja sitten IMI vielä mainostaa kotisivuillaan, missä elokuvissa kanuunoita on käytetty. Viimeisen naulan tämän laitoksen arkkuun lyö se, että jotkut reikäpäät käyttävät näitä aseita metsästykseen. Hoitoon koko porukka.

Tämän jättiautomaatin ehdoton ja samalla ainoa vahvuus on sen järkyttävä koko. Suurimmaksi heikkoudeksi puolestaan on katsottava sen järkyttävä koko.

Jari Tamminen

mainos