Voimakalenterin jutut

Lukuaika: 3 minuuttia

Voimakalenterin jutut

Voimakalenterin jutut

Bongaa pommi!

TOIMINTA. Leikkaa aitaan reikä ja pujahda siitä läpi. Istu alas, ota eväät repustasi ja ryhdy piknikille satojen kaltaistesi kanssa. Saattaa olla, että voileipäsi ovat hieman kärsineet matkalla, vierustoverisi jakaa juomavetensä kanssasi tai ehkä päädyt putkaan.

Ydinaseita vastustavat aktivistit ympäri Eurooppaa kokoontuvat 16. huhtikuuta jälleen Belgiaan. Tällä kertaa väkivallatonta kansalaistottelemattomuutta voi toteuttaa Kleine Brogelin sotilastukikohdassa, Naton päämajassa Brysselissä ja sotilaallisessa päämajassa Monsissa. Tavoite on sama kuin ennenkin – kiinnittää maailman huomio laittomiin ydinaseisiin ja huomion avulla pakottaa päättäjät toimimaan ongelman korjaamiseksi.

Kansalaistottelemattomuutta toteutetaan tuttuun tapaan astumalla luvatta sotilaskohteiden alueelle. Alueelle tunkeutumisella ilmaistaan vertauskuvallisesti todisteiden etsimistä niistä sotarikoksista, joihin Nato on ydinasepolitiikallaan syyllistynyt.

Tapahtuma on täysin väkivallaton ja osallistujille järjestetään väkivallattomuuskoulutusta päivää ennen aktiota.

Oona Juutinen

Aseistakieltäytyjäliiton bussikuljetus Bombspottingiin lähtee ma 11.4. Hinta 120 /130 e. Ilmoittautumiset ja tiedustelut 09 140 427, akl@aseistakieltaytyjaliitto.fi. www.bomspotting.be

_______________

Oranssiklubi 10 vuotta

MUSIIKKI. Oranssiklubi täyttää kymmenen vuotta. Klubiniässä se on pieni ikuisuus, eivätkä kaikki oranssilaisetkaan enää ole aivan nuoria.

Talonvaltausjärjestönä tunnetuksi tullut Oranssi on viime vuosina siirtynyt ”ammattimaisempaan asumistoimintaan sekä nuoriso- ja kulttuuritoiminnan tuottamiseen”, kertoo Oranssin toiminnanjohtaja Vesa Peipinen.

Aikansa radikaalit onnistuivat yhteistyöpyrkimyksissään Helsingin kaupungin kanssa hyvin, ehkä liiankin hyvin. Moni uuden sukupolven talonvaltaaja uskookin Oranssin arvostavan kaupungin rahoitusta enemmän kuin riippumattomuutta. Taloja Oranssi ei ole vallannut enää vuosiin.

”Varsinaisesti yhtään Oranssin taloa ei hankittu valtaamalla, vaan neuvottelemalla”, sanoo Peipinen.

Kuten klubinsakin, vanhat valtaajat ovat siis tulleet kypsään ikään ja siirtyneet järjestämään tapahtumia, joista pääsee yöksi kotiin.

Oona Juutinen

Oranssiklubi 10 vuotta 9.4. kello 20 Helsingin Herttoniemessä, Hiihtäjäntie 1. Ikärajattomalla keikalla esiintyvät Anal Grind, Superchrist ja Smak. Liput 4 e.

_______________

Huutoa ilman välikäsiä

KUVATAIDE. 29 taiteilijaa avaa Helsinkiin Galleria Huuto Uudenmaankadun. Työt valitaan yhteisvastuullisesti taiteilijoiden toimesta ja galleriaa pyöritetään talkoovoimin. Huuto pyrkii olemaan vastaesimerkki taiteen perinteisille instituutioille ja hierarkkisille rakenteille.

mainos

Tekijät kommunikoivat suoraan ilman välikäsiä ja auktoriteettien neuvoja. ”Taiteellinen vapaus on perusarvo. Teen tätä aatteen palosta”, hehkuttaa puuhamies Jaakko Rustanius.

Huuto Uudenmaankadussa kukin taiteilija tuo avajaisnäyttelyyn yhden työn. Jatkossa he pitävät vuorollaan yksityisnäyttelyn. Skaala ulottuu performansseista keskustelutilaisuuksiin. Pääpaino on kuitenkin kuvataiteissa.

”Installaatiossani vahingoittunut posliiniesine kohtaa salaa napatun valokuvan”, kuvaa Sattva-Hanna Toiviainen työtään. Heli Änkö työskentelee perinteisemmin: ”Kuvaan orastavaa kevättä kirkuvan vihrein sävyin, yhdistelemällä valokuvausta akryyli- ja öljyvärimaalaukseen.”

Huudossa yleisöllä on mahdollisuus antaa palautetta suoraan taiteilijoille. Se on huutolaisten mukaan ylellisyyttä, jota kaupalliset galleriat eivät tarjoa.

Timo Forss

Galleria Huuto Uudenmaankatu, Uudenmaankatu 35, alkaen 30.3. www.galleriahuuto.net

________________

Vammaisuus valkokankaalla

ELOKUVA. ”Festivaalin elokuvilla haluamme näyttää uuden näkökulman tavallisesta elämästä. Näissä elokuvissa eivät terveet ihmiset näyttele vammaisia. Esillä on heitä, joita elokuvissa muuten ei näy”, KynnysKINOn tuottaja Erika Poikolainen sanoo.

Viidettä kertaa järjestettävän kansainvälisen KynnysKINO-vammaiselokuvafestivaalin kilpailusarja keräsi 15-minuuttisia elokuvia aiheesta matka. Kilpailusarjaan hyväksymisen ehtona oli se, että työryhmässä on omakohtaista kokemusta vammaisuudesta.

”Suuri määrä elokuvia tuli Iranista, mutta ilman mitään tekstityksiä tai saatekirjeitä. Nämä elokuvat eivät päässeet mukaan kilpasarjaan, koska mitään tietoja vammaisten henkilöiden osallistumisesta elokuvien tekoon ei löytynyt”, Poikolainen kertoo.

Iranilaiset teokset ovat festivaalin ajan nähtävissä kuitenkin Ateneumin sisäpihalle pystytetyssä videoteekissa, sillä niiden osallistumista festivaaliin ei haluttu kieltää.

Hannele Huhtala

KynnysKINO5-vammaiselokuvafestivaali 6.–10.4. Helsingin Ateneum-salissa. www.kynnyskino.info

_______________

Tilaa keskustelulle!

TOIMINTA. Neljättä kertaa järjestettävä Suomen sosiaalifoorumi tarjoaa jälleen maailman menosta kiinnostuneille osanottajille kymmeniä keskusteluja, seminaareja, paneeleja ja työpajoja.

Viikonlopun aikana järjestettävissä tilaisuuksissa käsitellään Suomen työmarkkinoiden epävarmuutta, ilmastonmuutosta, joukkoliikkeen tilaa, EU:n perustuslakia, uraaniaseita,maailman vesitilannetta, Tšetšenian konfliktia, naisten asemaa sekä köyhyyttä. Suomen sosiaalifoorumi on osa vuosittain järjestettäviä maailman ja Euroopan sosiaalifoorumien keskustelutiloja, joissa käy vuosittain yhteensä satojatuhansia ihmisiä tavoitteena toisenlainen, parempi maailma.

Leona Kotilainen

Suomen sosiaalifoorumi 9.–10.4. Helsingin ruotsinkielisessä työväenopistossa Arbiksessa, Dagmarinkatu 3. www.prodemokratia.net/suomensosiaalifoorumi

mainos

_______________

Pitää laulaa kovaa

TEATTERI. ”Tää on vanha, tää on poliittinen ja sun pitää laulaa kovaa.” Näillä sanoilla 17-vuotias Lauri Maijala värväsi ystäviään Helsingin Rudolf Steiner -koulun lukiosta tekemään Lapualaisoopperaa vuonna 2005. ”Se teksti on niin voimallinen, niin radikaali, niin kantaaottava!” Maijala innostuu.

Arvo Salon kirjoittama ja Kaj Chydeniuksen säveltämä Lapualaisooppera sai ensi-iltansa vuonna 1966, ja sen tapahtumat keskittyvät 1930-luvulla toimineeseen äärioikeistolaiseen lapuanliikkeeseen. Steiner-lukiolaisten harjoitusten alkaessa osa 1980-luvun puolivälissä syntyneistä näyttelijöistä ei ollut kuullutkaan lapuanliikkeestä.

Päähenkilöä, lapuanliikkeen johtohahmoa Vihtori Kosolaa näyttelevän Maijalan mukaan näytelmän teemat, rauha ja inhimillisyys, ovat edelleen ajankohtaisia. ”Ja se, että kannattaa vastustaa. Vastarinnalla on oikeasti merkitystä.”

Oona Juutinen

Rudolf Steiner -koulun Lapualaisoopperan esitykset 6., 7., 8. ja 9.4. kello 19 Mikaelsalissa, Helsingin Ruskeasuolla, Lehtikuusentie 6. Liput 10 / 7 e, varaukset 040 876 8355.

_______________

Voima

  • 9.9.2009