LYHYESTI

Lukuaika: 3 minuuttia

LYHYESTI

LYHYESTI

Britannia vie kermat päältä

TULEVAISUUDESSA ei-toivotut maahanmuuttajat käännytetään pois Britanniasta uuden pisteytysjärjestelmän avulla. Sisäministeri Charles Clarke esitteli hiljan ohjelman. Sen avulla ”voimme keskittyä korkeasti koulutettuihin maahanmuuttajiin, jotka voivat auttaa meitä kasvattamaan kansantaloutta”.

Hakijat pisteytetään neljään viralliseen luokkaan: korkeasti koulutetut, koulutetut, ammattitaidottomat ja neljäntenä opiskelijat tai erikoisammattilaiset. Viimeiseen kuuluvat esimerkiksi jalkapalloilijat.

Clarke korosti ”säätelyä, hallintaa ja valikointia”. Käytännössä pysyvä maahanmuutto on mahdollista ainoastaan koulutetuille. Turvapaikkahakemuksiin suhtaudutaan entistä kriittisemmin. Pakolaisten oleskeluoikeus arvioidaan viiden vuoden päästä uudelleen. EU:n ulkopuolelta tulevat kouluttamattomat eivät saa tuoda perheenjäseniä, eikä heille tarjota hyvinvointipalveluja.

Eeva Berglund

_______________

Metallimyrsky myy Turkissa

TURKIN JA YHDYSVALTOJEN VÄLIT viilenivät kaksi vuotta sitten, kun Turkki ei antanut Yhdysvaltojen hyökätä Irakiin sen alueelta. Erimielisyyttä Irakista on riittänyt sen jälkeenkin.

Burak Turnan ja Orkun Ucarin romaanissa Metal Firtina (”Metallimyrsky”) kerrotaan, mihin erimielisyydet johtavat: sotaan Turkin ja Yhdysvaltojen välille. Kirja ampaisi helmikuussa myyntilistan kärkeen Turkissa. Maan historiasta ei ole kirjoitettu toista kirjaa, jota olisi myyty yhtä nopeasti.

Vaikka Turkki on perinteisesti ollut Yhdysvaltojen uskollinen liittolainen, yleinen mielipide on muuttunut Turkissa. BBC:n tekemän kyselyn mukaan 82 prosenttia turkkilaisista on sitä mieltä, että Bushin uudelleenvalinta teki maailmasta entistä vaarallisemman paikan. ”Metallimyrskyssä” Bush on vallanhimoisen salaseuran jäsen, ja Yhdysvallat käyttää aseena muun muassa keinotekoisia maanjäristyksiä.

Yhdysvallat on esittänyt tiukkasanaista kritiikkiä kirjaa kohtaan. Jotkut amerikkalaisdiplomaatit ovat tosin kuitanneet myyntimenestyksen toteamalla, että Yhdysvaltojen-vastaisuus myy nykyään hyvin.

Kristiina Koivunen

_______________

YTV siirtyy PVC-muoviin

PÄÄKAUPUNKISEUDUN yhteistyövaltuuskunta (YTV) aikoo hankkiutua eroon viimeisistä pahvisista matkalipuista kesään mennessä. Turisteille suunnatut matkailijaliput muuttuvat muovisiksi kontaktikorteiksi. Käytetyistä korteista koituu ongelmia – ne ovat nimittäin kestomuovia, PVC:tä.

PVC eli polyvinylikloidi on muoveista ongelmallisin kierrätettävä. Se ei ole keräysmuovia, eikä sitä saa polttaa.

Käytettyjen korttien kerääminen ja hävittäminen on järjestettävä vähiten ympäristöä kuormittavalla tavalla, kertoo YTV tiedotteessaan. Miten tämä käytännössä hoituu, sitä ei vielä tiedetä.

”Se selviää sitten sopimusneuvotteluissa kortin valmistajan kanssa”, sanoo Pirkko Lento, YTV:n liikenneosaston matkustajapalveluyksikön päällikkö.

Yli-insinööri Markku Kukkamäki Suomen ympäristökeskuksesta kuulostaa huolestuneelta kuullessaan YTV:n suunnitelmista.

mainos
Amanda Pasanen hymyilee. Teksti: "Äänestä luonnon ja inhimillisen yhteiskunnan puolesta. 232."

”Mikä tahansa vaihtoehtoinen muovimateriaali olisi parempi. PVC:tä ei ole mahdollista kerätä niin, että ympäristöhaitat olisivat pienempiä.”

Pirkko Lento kuitenkin lohduttaa nyt käyttöön otettavien korttien olevan ainoastaan välivaihe matkalla ”seuraavan sukupolven ratkaisuun” ja PVC-kortteja tilataan vain yksi erä. Erä sisältää miljoona korttia.

Oona Juutinen

_______________

Biodieselin tuotanto alkaa

RASVAHAPOISTA valmistettavaa biodieseliä aletaan pian valmistaa myös Suomessa. Fortum Oil rakentaa Porvooseen tehdasta, joka käynnistyy vuonna 2007.

Tällä hetkellä 80–90 prosenttia maailman biodieselistä valmistetaan rypsiöljystä. Sen sijaan, että Fortum pyrkisi samoille markkinoille muiden valmistajien kanssa, on tehdasta varten kehitetty aivan uudenlaista teknologiaa, joka mahdollistaa monien eri raaka-aineiden käytön. Muun muassa soija- ja palmuöljy kelpaavat hyvin. Biodieseliä voidaan valmistaa myös eläinrasvoista.

”Esimerkiksi hampurilaisravintoloiden kierrätettäviä paistoöljyjä voidaan puhdistuksen jälkeen käyttää”, kertoo Jyrki Ignatius, Fortumin biopolttoaineliiketoiminnan johtaja. Neuvottelut eri raaka-ainetoimittajien kanssa ovat parhaillaan käynnissä.

Porvoon laitoksen kapasiteetti on 170 tuhatta tonnia vuodessa.

”Eli sellaiset 200 miljoonaa litraa öljyä vuodessa”, Ignatius laskeskelee.

EU:n polttoainedirektiivin tavoitteena on kasvattaa biopolttoaineiden osuutta bensiinin ja dieselin kokonaiskulutuksesta 5,75 prosenttiin vuoteen 2010 mennessä.

Oona Juutinen

_______________

Kamera käy vapauden asialla

”IHMISET ISTUVAT jossain Suomessa dokaamassa votkaa tai kittaavat kahvia Syyriassa vesipiipun kanssa ja puhuvat demokratiasta”, kuvaa Iikka Vehkalahti, Ylen dokumenttiprojektin tuottaja, uutta isoa kansainvälistä elokuvahanketta.

Ylen dokumenttiprojektin ja 15 muun julkisen tv-yhtiön yhteistyöhanke Steps International starttaa tänä keväänä. Se tulee sisältämään kymmenen noin tunnin mittaista dokumenttielokuvaa ja 15 lyhytelokuvaa itsenäisiltä filmintekijöiltä ympäri maailman. Filmien aiheena on demokratia.

”Nyt on sellainen aika, että on kysyttävä, tekeekö demokratia meidät lihaviksi ja impotenteiksi”, sanoo Vehkalahti.

Filmit keskittyvät ihmisten tarinoihin ja kokemuksiin. Eivätkä ne aina pääty onnellisesti.

Ensi-iltaan elokuvat saapuvat alkuvuodesta 2007.

Elokuvien tekijät ovat muun muassa Hong Kongista, Intiasta, Irakista ja Liberiasta.

mainos
Amanda Pasanen hymyilee. Teksti: "Äänestä luonnon ja inhimillisen yhteiskunnan puolesta. 232."

Hanke on jatkoa 2000-luvun alussa tuotetulle kansainväliselle Steps for the future -dokumenttiprojektille, jonka elokuvat kertoivat hiv:n ja aidsin hankaloittamasta elämästä eteläisessä Afrikassa.

Jaana Airaksinen

_______________

Voima

  • 9.9.2009