Maailma & me

Lukuaika: 2 minuuttia

Maailma & me

Maailma & me

JULKISUUDENKIPEÄ? Tahdotko telkkariin, mutta tipahdit idoli- ja popstarakarsinnoissa jo alkuvaiheessa? Ei hätää, urbaani ympäristö tarjoaa lukemattomia mahdollisuuksia saada kasvonsa kuvaruutuun. Esitä ohjelmistosi, kerro unelmistasi ja esittele garderobiasi metroasemilla, tavarataloissa ja yleisissä vessoissa liikkeitäsi seuraaville valvontakameroille. Tulet saamaan huomiota ja kenties jopa kulttimaineen vartiointialan ammattilaisten keskuudessa. Saatat jopa saada kutsun takahuoneeseen haastateltavaksi.

129 SURMATTUA JOURNALISTIA Kansainvälisen journalistiliiton IFJ:n vuosittain julkaisemassa raportissa vuosi 2004 sai kyseenalaisen kunnian vuotena, jolloin työtehtävissä olleita media-ammattilaisia tapettiin ennätysmäärä. Lopullinen luku saattaa vielä tarkistusten jälkeen nousta. Yksistään Irakissa kuoli viime vuonna 51 journalistia. Toisella sijalla IFJ:n listalla on Filippiinit 13 journalistiuhrilla ja kolmantena Intia seitsemällä tapetulla toimittajalla. Yleisimmin syyllisiä murhiin ovat hallitusten joukot ja korruptiota peittelevät palkkamurhaajat. IFJ kampanjoikin nyt saadakseen maailman hallitukset saattamaan myös journalistien murhaajat oikeuden eteen. www.ifj.org

GAZA MYYNTIIN Emiraattien jättiyhtiö Emaar on lupautunut ostamaan Israelin Gazan kaistaleelta tyhjennettävät juutalaissiirtokunnat. Emaarin johtaja M’ed al-Abbar neuvotteli helmikuussa Ariel Sharonin ja varapääministerin Shimon Peresin kanssa. Kiintoisia neuvotteluja, sillä Israelilla ja emiraateilla ei ole diplomaattisia suhteita. Toisekseen on ongelmallista, kuinka alueelta vetäytyvä taho myy taakseen jääneet alueet ja irtaimiston. Yksi neuvottelujen kysymyksistä oli se, tuhoaako Israel vetäytyessään ainoastaan talot vai myös infrastruktuurin ja pellot.

english.aljazeera.net/NR/exeres/97D1C884-FC9F-4499-B0CF-4DE388E900F5.htm

KAAOS IKEASSA Kun huonekalujätti IKEA avasi uuden liikkeen Pohjois-Lontooseen muutama viikko sitten, oli ovien keskiyöllä avautuessa odottamassa yli 6 000 innokasta ostajaa. Muutamat paikalle varatut vartijat eivät kyenneet pidättelemään sisään vyöryvää ihmismassaa, ja ainakin neljä ihmistä loukkaantui. Sisätiloissa kaaos paheni entisestään ihmisten juostessa kilpaa parhaiden tarjousten luo. Paikallaolijoiden mukaan kiistat sohvista äityivät nyrkkitappeluiksi ja ostajat uhkailivat toisiaan kaikenlaisella irtaimistolla. Liikkeeseen hälytettiin yhdeksän ambulanssia. 12 ihmistä joutui hoitoon lievien vammojen vuoksi ja 20 kärsi lämpöhalvauksesta.

www.guardian.co.uk/uk_news/story/0,3604,1410589,00.html

KEVÄTLUONTO TUTUKSI Keväällä Suomen luonto herää talviunistaan. Kyyn, töyhtöhyypän tai vaikka sinivuokon (tässä tapauksessa ei tarkoita poliisia) nähdessään kannattaa siitä raportoida Luonto-Liitolle. Se on vuodesta 1962 asti järjestänyt vuosittain luonnon kevätseurantaa. Kerätyt tiedot toimitetaan Luonnontieteellisen keskusmuseon arkistoon, ja ne ovat vapaasti tutkijoiden käytettävissä. Keväiseen luonnonseurantaan voi tulla mukaan koko perheen voimin. ”Kevätseurannan tarkoituksena on saada ihmiset kiinnostumaan luonnosta”, kiteyttää Luonto-Liiton toimistosihteeri ja lintuharrastaja Jyrki Pynnönen.

www.luontoliitto.fi , www.yle.fi/aamutv/keatseuranta.php

DUUNARI KIASMASSA Monikymmenpäinen taiteen ystävien joukko tutkii videotykin Kiasman luentosalin seinälle luomaa kuvaa. Naisluennoijan selväsanaista pohdintaa on ilo kuunnella. Nyt hän esittelee viisi ansioitunutta suomalaista taiteilijaa. Performanssitaiteilija Roi Vaara kulki Italian biennalessa viisi päivää kettinki kaulassa päänsä kokoinen kivi ketjun päässä! Aarne Jämsä on armoitettu muovikuplien tekijä, akvarellisarjakuvista ei puhuttu mitään. Paavo Paunu on monimetristen öljypintojen mies, hänen töihinsä voisi kävellä sisään. Lontooseen tykästynyt öljymaalari Mari Sunna hakee tuntoja ihmisvilinästä luoden kolmipäisiä naiskuvia. Valokuvaaja Salla Tykkä – joka seurasi luentoa kanssamme – kuvaa ajatuksia herättävästi, yksi hänen valitsemansa symboli oli luodin lävistämä ikkuna. Kun Salla Tykältä kysyttiin, onnistuiko luennoitsija kuvaamaan hänen ajatuksiaan, Tykkä vastasi, että ehkä noin kymmenprosenttisesti. Minun nykytaidekuvakäsitystäni Kiasma avarsi edelleen, arvelisin.

Toivo Koivisto

Voima

  • 9.9.2009