Me otamme kaupungin

Lukuaika: 2 minuuttia

Me otamme kaupungin

”Teko on kauneus ja kauneus on teko.”

”TEKO ON KAUNEUS JA KAUNEUS ON TEKO” lukee ruotsalaisen kaupunkitaiteilijan Akayn nettisivuilla. Tämän kulttuurisen häiritsijän saattoi aikanaan nähdä Tukholman kaduilla ammattimaiseksi ulkomainosten laittajaksi pukeutuneena, availemassa mainostauluja löysät verkkarit ja heijastinliivi päällään. Akayn julisteet käyttivät siekailematta hyväkseen mainosten kuvakieltä. Ne kuitenkin piilottelivat sanottavaansa, olivat ilkikurisia, yhtä aikaa merkityksellisiä ja vailla merkitystä, ironisia ja samalla tosissaan, aina petollisen selkeitä. Jotkut julistivat muka-ylistystä keksitylle liikkeelle – Akayismi muutti elämäni.

Akay on sanonut, että ismillä leikittely toimi julisteissa hyvin, koska sen avulla ihmiset saattoivat antaa taiteelle mitä kummallisimpia sisältöjä. Ismi lietsoi kiinnostusta hänen töihinsä ja julisteet levisivät Tukholmasta Berliiniin, Kööpenhaminaan, Pariisiin, Osloon, New Yorkiin, Seattleen, Tokioon ja Reykjavikiin, akayismi-leimalla varustettuina.

NYKYISIN AKAY KUMPPANEINEEN ottaa kaupunkitilaa haltuunsa muillakin keinoin kuin julisteilla ja aerosolitaiteella. He ovat esimerkiksi rakentaneet keinuja sinne tänne, vilkkaaseen kaupunkikeskustaan ja vanhoille unohdetuille teollisuusalueille. Kuvissa olevat teokset ovat Tukholmassa.

Akayn mukaan kaupunki on kiva paikka, josta haluaa koko ajan paeta. Pakenemisen sijasta taiteilijat muuntavat käyttämättömiä ja ikäviä paikkoja ja tekevät niihin jotakin mukavaa. He käyvät ystävineen piknikillä moottoritien eri suuntaan kulkevien kaistojen väliin jäävällä ruohosuikaleella tai rakentavat majoja odottamattomiin paikkoihin.

Katutaiteen ideana on vuorovaikutus. Se ei välttämättä ole ennakoitavissa, mutta Akay on sanonut jokaisen hankkeensa olevan kutsu, johon voi vastata. Jos ei muuten, niin repimällä sen, mitä hän tarjoaa.

Akayismin periaate on yksinkertainen: vapaus on niin lähellä, että sen voi houkutella esiin pienelläkin eleellä. Ristiriitainen kuva, nonsense-lause tai odottamaton rakennelma voivat vapauttaa meidät, ja vieläpä niin, että hommaa voi kuka tahansa helposti toistaa.

Kaupunki on leikkipuisto. Irrota otteesi ostoskasseista ja keinu.

Keinu silloilla. Keinu bussipysäkeillä.

Keinu, kun olet ylittänyt suojatien.

Taaksepäin. Eteenpäin. Katsele ympärillesi.

Barsky käväisi teilläkin.

Vain hiukan köyttä. Muovin paloja.

Mitä vain löydät.

Maton jämiä. Hylättyjä autonrenkaita.

Ripusta ne sillalle. Eteenpäin ja takaisin.

Ripusta ne liikennemerkkiin.

Keinu, keinu korkeammalle.

Heilauta kättäsi ohikulkijoille.

Kaupunki on leikkipuisto. Täytyykö edes kysyä miksi?

mainos

Kidpele

Ruotsalaisten katutaiteilijoiden Akayn ja Klisterpeten näyttely Akayism 5.–27.3. Myymälä2:ssa, Uudenmaankatu 23 F, Helsinki. Avoinna ti–su 12–18.

Jaana Airaksinen

  • 9.9.2009