RAHAN VOIMA Jäähalli Irakiin

Lukuaika: < 1 minuutti

RAHAN VOIMA Jäähalli Irakiin

Serbian johto ei suostunut kansainvälisen yhteisön rauhanehtoihin vuonna 1999, siksi Nato aloitti Kosovossa sotatoimet serbijoukkoja vastaan.

SERBIAN JOHTO ei suostunut kansainvälisen yhteisön rauhanehtoihin vuonna 1999, siksi Nato aloitti Kosovossa sotatoimet serbijoukkoja vastaan. Rauhanehtojen neljännen kappaleen artikla I vaatii ”vapaata markkinataloutta” ja artikla II valtionyhtiöiden yksityistämistä.

Pommitukset tuhosivat 14 tankkia, joten sotilaallisesti iskut olivat aika heikkoja. Talouden puolella meni paremmin: pommi-iskuja tehtiin 372 teollisuuslaitokseen. Ne olivat kaikki valtiollisia laitoksia, yksikään yksityisessä omistuksessa oleva tehdas ei saanut osumaa.

HELSINGIN VAMMAISPALVELUJEN yksityistäminen tuntuu hieman eri kokoluokan puheenaiheelta kuin Serbian teollisuus, mutta samasta asiasta siinä on kyse: sokeasta uskosta, että yksityistäminen ja kaiken kaupallistaminen on avain tehokkuuteen ja taloudellisuuteen.

Maailman mittakaavassa tämä fundamentalismi näyttäytyy sanelupolitiikkana. Kansainvälinen valuuttarahasto käskee kehitysmaita yksityistämään, ja Maailman kauppajärjestön sopimukset ajavat teollisuusmaat samaan pakkorakoon. Loput hoitaa EU:n palveludirektiivi.

Valtion tasolla valtiovarainministeriö sanelee, miten sosiaalipolitiikkaa on syytä hoitaa. Kun hillitty talousasiantuntija Pentti Vartia ja sosiaalipuolen puuhatäti Vappu Taipale kiistelivät televisiossa aiheesta, totesi Vartia, että sosiaalipuolella pitäisi miettiä, miten voitaisiin toimia tehokkaammin. Taipale vastasi kuin lapselle, että voi, hyvä Pentti, sitähän me olemme tehneet jo vuosikausia.

MITÄ TUOSTA kiistelemään. Irakiin on perustettu yksityistämisen laboratorio, jossa teoria pannaan koetukselle.

Ensiksi tuhottiin kaikki entinen. Sitten koealueen johtaja, varakonsuli Paul Bremer, päätti yksipuolisilla diktaateillaan, että kansainvälisten yhtiöiden toivelista laitetaan käytäntöön: valtion rooli minimoidaan, ammattiyhdistystoiminta estetään, rajat avataan, verot lasketaan minimiin, ei tulleja, ei omistuksen rajoituksia.

Radikaalein koealue on Fallujan kaupunki. Se tuhottiin viikkokausien ilmapommituksilla, jotta päästäisiin rakentamaan uutta uljasta Irakia. ”Falluja on paras paikka mallikaupungille”, totesi USA:n armeijan everstikin Helsingin Sanomissa.

Millaista väittelyä Fallujan kunnanvaltuustossa käydään yksityistämisen hyvistä ja huonoista puolista? Jos joku Fallujassa haluaa tukea kunnallista palvelutuotantoa, niin ehdotan, että rakentakaa jäähalli yksityisillä varoilla. Parin vuoden päästä se on taatusti kunnallinen.

Jorma Penttinen

  • 9.9.2009