Kirjoittanut Jari Tamminen

Kuoriaiselämää

Lukuaika: < 1 minuutti

Kuoriaiselämää

Onneksi maailmantuskakin tuntuu surrealismin siivin siedettävältä, eikä ranteita tarvitse heti alkaa sahata.

FRANZ KAFKAN ROMAANEISSA yhteiskunnan rappio on esillä kuin puoli yhdeksän uutisissa. Totalitaarisen byrokratiahelvetin elämästä vieraantuneet asukkaat ovat läsnä jokapäiväisessä elämässämme. Onneksi maailmantuskakin tuntuu surrealismin siivin siedettävältä, eikä ranteita tarvitse heti alkaa sahata.

Nyt tuohon surrealismiin on tarjolla yksi ulottuvuus lisää, visuaalinen nimittäin. Peter Kruper, mies MAD-lehden sivuilla taistelevien Spy vs. Spy -vakoojien takana on tarttunut härkää sarvista. Sarjakuvasovitus Kafkan Muodonmuutos-romaanista (The Metamorphosis) on surrealismia lysteimmillään.

Karkea, yksinkertaistettu piirrosjälki tarjoaa erinomaiset lähtökohdat teoksen tulkinnalle. Mustavalkoinen, synkkä maailma luo sopivat puitteet tragikoomiselle tarinalle, eikä Kruper arkaile piirtää älyttömyyksiä tarinankerronnan sitä vaatiessa.

Turha tästä albumista on odottaa alkuperäisen romaanin korvaajaa, mutta tarjoaapa se uuden tulkinnan aiheesta. Ja siinä sivussa ajatuksia herättävän ja silmää hivelevän sarjakuvanautinnon.

Franz Kafka & Peter Kruper: The Metamorphosis. 79 s. Three Rivers Press 2005.

Jari Tamminen