Puola jazzaa

Lukuaika: < 1 minuutti

Puola jazzaa

Politiikan toisinajattelijat piilottivat sanomansa fiktioon.

KUN ITÄ-BLOKKI toimi täydellä teholla, sen eri maat erottautuivat omaleimaisuudella. Usein tämä keino oli kulttuuri. Kirjallisuus ja elokuvat olivat tyypillisiä ilmentymiä. Tällä tavalla maat pystyivät kuvaamaan omaa vapaata ilmettään. Politiikan toisinajattelijat piilottivat sanomansa fiktioon.

Yksi tämän aikakauden mielenkiintoisimmista ilmiöistä oli puolalainen jazz. Se ei ollut poliittisesti niinkään kantaaottavaa, mutta ilmaisultaan ja vapaudeltaan ylitse muiden. Tämä ehkä selittynee sillä, että jazzkentän sisäinen kilpailu ei ollut voimassa markkinamielessä, mutta sitä vastoin vapaus luoda musiikkia omien intuitioiden mukaan toimi.

TÄMÄ AIHEPIIRI on kiehtonut musiikkialan ammattilaisia ja harrastajia kautta aikojen, ja ilmiö on yhtä tunnettu niin idässä kuin lännessä. Ei ole siis ihme, että monet jazzmuusikot ja -kriitikot kohottavat puolalaiset soittajat taivaisiin.

Levyjä on julkaistu aina, mutta saatavuus on ollut suhteellisen hankalaa, etenkin länsimaisilla markkinoilla. Monet keräilijät ovat varta vasten käyneet penkomassa puolalaisten kaupunkien levykauppoja läpi. Tämä oli ennen suhteellisen helppoa, koska jazz on kuitenkin aina marginaalijoukon musiikkia. Nykyään tämä aarreaitta on jo suhteellisen tyrehtynyt, mutta onneksi CD-markkinoille on ilmestynyt uudelleen julkaisuja. CD-uudelleenjulkaisut tuovat helpotusta meille monille, jotka emme ole heränneet ilmiöön tarpeeksi ajoissa.

www.polishjazz.com

Mikko Ilanko

  • 9.9.2009