Kirjoittanut Jari Tamminen

VOIMA TESTAA USA:n hallituksen

Lukuaika: 2 minuuttia

VOIMA TESTAA USA:n hallituksen

Kuningas George II on kasannut itselleen vakuuttavan pokerikäden. Koura on täynnä kuvakortteja ja niillä kelpaa nokittaa.

KUNINGAS GEORGE II on kasannut itselleen vakuuttavan pokerikäden. Koura on täynnä kuvakortteja ja niillä kelpaa nokittaa. Bagdadin korttikäsi jää kuin mummo hankeen, eikä kuningasta voi kuin onnitella porukasta. Kuninkaalla on omat sääntönsä, joten Georgen täyskättä ei kansainvälisen politiikan pelissä voi voittaa edes herttareetillä.

Pata-akka öljy-Cheney

TAUSTALLA HÄÄRIVÄNÄ nukkemestarina ja uskottuna varapresidenttinä jatkaa Dick Cheney, joka onkin tullut edellisen hallinnon aikana tutuksi. Tosin myös politiikan ulkopuolisista kiemuroista. Dick siirtyi komentoketjuun suoraan liike-elämän huipulta, eikä edellisen työnantajan Halliburtonin haamu ota kadotakseen. Firma takoo rahaa sotakoneiston ylläpidolla ja öljynporaukseen liittyvillä sopimuksillaan ennen kokemattomaan tahtiin Irakissa ja imperiumin muilla alueilla. Sopivaksi katsottu summa kilahtaa edelleen entisen pomon tilille vuosittain.

Hertta-akka rauha-Rice

ULKOMINISTERIKSI NOUSSUT Condoleezza Rice muistetaan myös HKK Bush II:n edelliseltä kaudelta. Tuolloin Condoleezza toimi turvallisuusneuvonantajana ja mokaili niin pahasti, että sai ylennyksen toisen komennuksen ajaksi. Turvallisuusneuvonantajana hän torjui toistuvasti varoitukset terroristien suunnittelemasta, lentokoneilla suoritettavasta iskusta. Sen sijaan tohtori Rice tuli esiin jo vuonna 2000 laajalla artikkelillaan Foreign Affairs -lehdessä, jossa hän teki selväksi Irakin valloituksen väistämättömyyden ja edut. Euroopan-kiertueensa aikana Condoleezza esitti toiveita rauhanpiipun esiin kaivamiseksi. Kun kuuntelee hänen Iran-uhitteluaan, voisi epäillä, että jokin ihan muu piippu on kiertänyt.

Ristijätkä solttu-Rumsfeld

VANHAA KAARTIA edustaa myös puolustusministerinä jatkava Donald Rumsfeld. Tämä pelimies muisti kertoa meille jo edellisen hallinnon aikana, että Irakissa on kusipäisen diktaattorin lisäksi joukkotuhoaseita. Ristijätkä Rumsfeld tunnetaan myös kevennetyn armeijan visiostaan. Hän arvioi joidenkin kymmenientuhansien sotilaiden riittävän Irakin valloitukseen. Hän antoikin kenkää kenraalille, joka kehtasi huomauttaa ennen Irakin valloitusta, että vähintään 150 000 sotilasta tulisi tarpeeseen. Tällä hetkellä paikan päällä koheltaa 130 000 sotilasta ja parikymmentätuhatta palkkasotilasta, eikä sekään tunnu riittävän. Donald muistetaan myös iki-ihanasta vuoden 1988 kuvaustuokiosta Saddamin kanssa Reaganin hallinnon edustajana. Bagdadissa käteltiin, ja eturintamassa tarjottiin kaasua aluksi vihulaisille ja sittemmin myös omille. No, tilanteet muuttuvat nopeasti ja saihan tuosta kaasunkäytöstä hyvän keppihevosen miehittää maa. Toistakymmentä vuotta myöhemmin.

Ruutujätkä kidutus-Gonzales

OIKEUSMINISTERINÄ aloittaa Alberto Gonzales, mies niin sanotun kidutusmuistion takana. Tuohan tupsahti presidentti Bushin syliin silloisen erityisneuvonantajansa herra Gonzalesin pöydältä ja seuraukset olivat ikimuistoiset. Muistion ohjeistuksen mukaan kidutukseksi voidaan luokitella vain ja ainoastaan ”kuolemaan, elinten pettämiseen tai vakavaan ruumiinvammaan johtava kidutus”. Ja lopulta tuollakaan ei ole väliä, sillä kidutuksen kieltävät lait eivät koske presidenttiä tai hänen käskystään toimivia henkilöitä. Jotkin oikeudet ovat silti lähellä ruutujätkän sydäntä. Hän on puolustanut yrittäjien oikeuksia korkeimmalla tasolla, nimittäin ollessaan Texasin korkeimman oikeuden tuomarina vuonna 2000. Tuolloin Gonzales katsoi asiakseen ottaa vastaan kymmenientuhansien dollarien lahjoitukset Enronilta. Hänen toimikaudellaan Enronia vastaan nostetut kanteet kumottiin toistuvasti oikeudessa.

Herttajätkä saaste-Bodman

ENERGIAMINISTERIKSI kuningas nosti vanhanliiton miehen Sam Bodmanin, jolla on kosolti kokemusta energia-alalta. Johdettuaan vuosikausia öljyalan yhtiötä Cabot Corporationia, on energiateollisuus pakostakin tuttu. Ja onko parempaa vartijaa saastuttajille kuin vielä isompi saastuttaja? Cabot Corporation oli vuosikausia Texasin osavaltion ja samalla koko Yhdysvaltojen pahimpien saastuttajien joukossa. Pelin niksitkin tulivat tutuiksi, olihan Bodman tuolloin mukana lakia laatineessa työryhmässä ja vapautti vanhat saastuttajat juridisesta vastuusta. Tuolloinen Texasin kuvernööri Bush nuorempi ei ehtinyt kissaa sanomaan hyväksyessään lain. Eläköön pukki kaalimaan vartijana.

Hihajokerina herramme J .

KOSKA YLEISET SÄÄNNÖT eivät koske George II:a, on hänen pokerikädessäänkin hätätiloja varten jokeri: Jeesus. Tämä jokeri korottaa täyskäden jätkänelosiksi ja on todellinen ”vapaudu vankilasta” -kortti. Se tarjoaa selityksen ja oikeutuksen kaikkiin toimenpiteisiin ja täydentää minkä tahansa käden voittajakädeksi. Mikään ei ole mahdotonta, kun Jeesus lentää siivellä.

Jari Tamminen