LYHYESTI

Lukuaika: 2 minuuttia

LYHYESTI

LYHYESTI

Blair hinkuu pelastajaksi

ISO-BRITANNIAN pääministeri Tony Blair haluaa ilmastonmuutoksen torjunnan kärjeksi. G8-maiden ”presidentti” ja tuleva EU:n puheenjohtajamaan pää kutsuu yhteistyöhön ja tarjoaa johtajuutta, koska maailma on pelastettava ”mahdollisilta katastrofaalisilta seurauksilta”.

Britannian kansallinen ilmastostrategia on kuitenkin parlamentaarisen komiteankin mukaan täysin hakoteillä. Vallitseva politiikka uhkaa saattaa naurunalaiseksi hallituksen sitoumuksen edistää kestävää kehitystä. Työväenpuolue on luvannut vähentää päästöjä 20 prosenttia vuoteen 2010 mennessä. Vertailuvuotena on 1990.

Hallituksen tähänastiset toimenpiteet eivät ole oleellisesti vaikuttaneet maan hiilidioksidipäästöihin. Syksyllä Britannia päinvastoin painosti EU:ta alentamaan päästötavoitteitaan.

Blairinkin suosiota nauttinut asiantuntijaryhmä International Taskforce on Climate Change raportoi tammikuussa, ettei tuhoisille muutoksille voi enää tehdä mitään, jos keskilämpötila nousee yli kaksi astetta esiteollisista ajoista. Kriittinen kynnys saattaa ylittyä jo vajaassa kymmenessä vuodessa.

Eeva Berglund

Taiteen MUU täysi-ikäistyy

TAITEILIJAYHDISTYS MUU RY täyttää 18 vuotta. Vuosien varrella MUU on siirtynyt nykytaiteen reunoilta sen keskiöön. Samalla siitä on tullut Suomen Taiteilijaseuran toiseksi suurin järjestö. MUU edistää media-, video-, valo-, ääni-, ympäristö-, tila-, käsite- ja performanssitaidetta.

Juhlanäyttely avautuu Helsingin Taidehallissa ja MUU galleriassa helmikuun 12. päivänä. Teokset ja tapahtumat levittäytyvät myös muualle kaupunkitilaan.

Moni näyttelyyn osallistuvasta 26 taiteilijasta on valinnut työparikseen jonkin muun alan toimijan. Mukana on muun muassa biologi, oopperalaulaja ja tekninen suunnittelija.

”Tässä haluttiin kääntää sitä perinteistä asetelmaa, että joku valitsisi taiteilijalta teoksen näyttelyyn. Taiteilijat päättävät itse työparinsa ja näytteillä olevat teokset”, kuvataiteilija Minna Heikinaho kertoo. Heikinaho on yksi näyttelyn neljästä kuraattorista.

Hannele Huhtala

Satumaan ovimies tuomiolle

HELSINGIN KÄRÄJÄOIKEUS tuomitsi joulukuun lopussa helsinkiläisravintola Bar Satumaan ovimiehen 25 päiväsakkoon ja maksamaan 300 euroa vahingonkorvauksia romaninaiselle. Ovimiestä vastaan nostettiin syyte, kun hän esti romaninaisen pääsyn ravintolaan syksyllä 2002.

Todistajan mukaan ovimies oli sanonut ravintolan käytännöksi, ettei romaniasuisia päästetä sisään. Omistaja ja ovimiehet kielsivät tämän.

Tuomio oli viimeinen 11 oikeusjutusta, jotka saivat alkunsa Ihmisoikeusliiton selvityksestä.

Ihmisoikeusliitto teki syksyllä 2002 ravintolakäyntejä Helsingissä selvittääkseen, miten ravintolat suhtautuvat etnisiin asiakkaisiin. Testikäynnit tehtiin neljässä ryhmässä kahtena iltana. Ryhmissä oli romaneja tai tummaihoisia maahanmuuttajia ja ainakin yksi valtaväestön edustaja. Jokainen seurue koki syrjintää yhdessä tai useammassa ravintolassa, yksi ravintola kielsi sisäänpääsyn jokaiselta testiryhmältä.

Syrjityksi tulleet tekivät asiasta Helsingin poliisille 11 rikosilmoitusta. Kuusi syytettyä sai tuomion, neljä jätettiin syyttämättä ja yksi syyte ehti vanhentua.

Tuomiot vaihtelivat 20–30 päiväsakkoon. Ihmisoikeusliiton mukaan pitkät tutkinta-ajat ja lievät tuomiot kertovat poliisi- ja oikeusviranomaisten piittaamattomuudesta etnisten ryhmien syrjintään. Kristiina Kouros Ihmisoikeusliitosta ei usko, että syrjintä olisi vähentynyt kahdessa vuodessa.

mainos
Amanda Pasanen hymyilee. Teksti: "Äänestä luonnon ja inhimillisen yhteiskunnan puolesta. 232."

Sami Takala

Kiotosta ei tuule

BUENOS AIRESIN joulukuinen COP10-ilmastokonferenssi ei ollut läpimurto. Neuvotteluja käydään edelleen, ja Kioton ilmastosopimus astuu voimaan helmikuun puolivälissä. Nyt yritetään aloittaa neuvottelut vuoden 2012 jälkeisistä päästötavoitteista. Teollisuusmaiden pitäisi jatkossa vähentää päästöjään kymmenen kertaa nykyistä enemmän, jotta ilmastonmuutos hidastuisi.

Kioton sopimuksen ulkopuolelle jättäytynyt Yhdysvallat ilmoitti kokouksen alussa, ettei se neuvottele myöskään jatkokausista. Maailman suurimman saastuttajamaan edustajat kertoivat suostuvansa epävirallisiin neuvotteluihin, kunhan niissä ei keskustella tulevista tavoitteista eikä niistä raportoida kirjallisesti eikä suullisesti.

Konferenssin lopuksi päästiin sopuun epävirallisen, tiedonvaihtoon tarkoitetun seminaarin järjestämisestä ensi toukokuussa. George W. Bushin hallintoa rakentavampi asenne oli Yhdysvaltojen osavaltioiden edustajilla, jotka ilmoittivat omista ilmastotoimistaan. Myös suurimmat kolmannen maailman maat Kiina, Intia ja Brasilia esittivät ensimmäiset viralliset raportit päästöistään.

Harri Lammi

Joka kouluun mainosdiileri

JOULUKUUSSA BRITTEIN saarilla kohahti. Päivälehti Guardianin nettisivusto MediaGuardian.co.uk uutisoi, että levy-yhtiö Universal Records oli markkinoinut teini-idoleitaan kouluissa käyttämällä oppilaita apuna. Universal rekrytoi oppilaita levittämään suosikkiartistiensa mainoksia ja julisteita kouluihin. Palkkioksi nuoret pr-henkilöt saivat promootiomateriaalia.

Universal Records kielsi kysyttäessä saaneensa mitään kielteistä palautetta opettajilta tai vanhemmilta, mutta yhtiö ilmoitti päivää uutisen jälkeen keskeyttävänsä pr-ohjelman toistaiseksi.

Opettajien ammattiliitto paheksui toimintaa voimakkain sanankääntein. Suomessa vastaavaa toimintaa harjoittaa Elävän musiikin yhdistys Elmu ry, tosin varsin epäkaupallisista lähtökohdista. Helsingin Nosturissa järjestettäviä nuorten discoiltoja markkinoidaan samankaltaisin menetelmin. Valituksia ei seitsemän toimintavuoden aikana ole tullut, kaikki osapuolet ovat olleet tyytyväisiä järjestelyyn.

Jari Tamminen

Voima

  • 9.9.2009