Köyhän ja rikkaan Intian tsunamit

Lukuaika: 2 minuuttia

Köyhän ja rikkaan Intian tsunamit

Maan johdon puheita seuraamalla tuntuu, että köyhyys on tsunamin seurauksella kadonnut Intiasta.

MAMALLAPURAMIS, INTIA. ”Ulkomaalainen herättäisi epäluuloja. Parempi, ettet tule mukaamme jakamaan apupaketteja”, sanoo Village Community Development Society -järjestön (VCDS) johtaja Savarimuthu Martine. Hän muistuttaa, että äärihindujen rautanyrkin Rashtriya Swayamsevak Sanghin (RSS) puhemiehet ovat väittäneet ulkomailta apua saavien kansalaisjärjestöjen käännyttävän tsunamin uhreja kristinuskoon avustustoimien varjolla.

VCDS on Intian Tamil Nadussa, Bengalinlahden tuntumassa, toimiva kastittomien ja naisten aseman kohentamiseen keskittynyt järjestö. Martine itse on dalit-kristitty eli kristinuskoon kääntynyt kastiton hindu. Epäilyttävä tyyppi, etenkin koska hän on aviossa yläkastisen hindun kanssa.

RSS:n lisäksi myös osa piispoista saa sapiskaa Martinelta, koska ovat ilmoittaneet kirkkojensa ohjaavan apua vain omilleen.

AJATUS OMISTA ja vieraista tsunamin uhreista kuvottaa Martinea. Hän korostaa, että Tamil Nadun räjähdysherkällä maaseudulla on elintärkeää kohdella tasapuolisesti eri uskontoihin ja kasteihin kuuluvia. Eräissä lähikylissä alakasteihin kuuluvat kalastajat ovat kieltäneet kansalaisjärjestöjä kuljettamasta apua daliteille maidensa kautta.

Avustusjärjestöjen tulo on saanut kauempana rannikosta asuvat ”tavalliset köyhät” vaatimaan itselleen yhä kuuluvammin apua. ”Tsunami, tsunami”, huutelevat kyläläiset kädet ojossa kylissä ja osoittelevat vaatimattomia asumuksiaan. Intialla on – yhä – virallisesti hallussaan köyhien määrän maailmanennätys.

Kylissä ennätykseen on helppo uskoa. Toisin on, jos lukee rikkaan Intian uutisointia tsunamista. Maan johdon puheita seuraamalla tuntuu, että köyhyys on tsunamin seurauksena kadonnut Intiasta ja maasta on viimein tullut supervalta.

Virallinen tsunamipolitiikka viestii, että Intia on muuttunut avunsaajasta avunantajaksi. ”Maailman neljänneksi voimakkain talous” julistaa hoitavansa itse katastrofinsa. Intia on tukenut yli 20 miljoonalla eurolla tsunamin runtelemia naapureitaan.

RIKKAIDEN MIELIKUVITUS-Intian uho on saanut kriitikot kiihdyksiin. He kysyvät, onko maalla varaa ”väärään ylpeyteen” niin kauan kun joka toinen intialainen lapsi kasvaa aliravittuna. Tai kuvitteleeko Intia nopeuttavansa pääsyään YK:n turvallisuusneuvostoon teeskentelemällä rikasta. Vai onko Intiasta tulossa uusi ”ulkoisesti väkivahva, mutta sisäisesti laho” Neuvostoliitto?

Entä miksei Intia kuulunut kansainväliseen tsunamien varoitusjärjestelmään? Paras vastaus on se, että mukanaolo järjestelmässä olisi vaarantanut Intian sitoutumattomuuspyrkimykset, siis saman Intian, joka nöyristellen todistelee Yhdysvalloille olevansa vähintään Kiinan veroinen sotilasmahti.

Intia on korostanut selviävänsä varoitusjärjestelmienkin suhteen omillaan. Maan korkein meteorologinen elin India Meteorological Department (IMD) sai tietää järistyksestä puolitoista tuntia ennen kuin tsunami huuhtoi maan itärannikkoa. IMD faksasi tietonsa välittömästi hallituksen tiede- ja teknologiaministerille. Osoite vain oli väärä. Faksin saaja – edellisen hallituksen ministeri – oli ollut entinen ministeri jo seitsemän kuukautta.

PAREMPAA ON LUVASSA. Intian presidentti on antanut maansa tiedemiehille tehtäväksi kehittää järistysten ennakointiin kykenevän järjestelmän. Kiirettä pitää, sillä presidentti on asettanut hankkeen takarajaksi vuoden 2010.

Kiivainta arvostelua ovat saaneet Intian johdon pyrkimykset hyödyntää tsunamia maan poliittisen painoarvon nostamiseksi. Tsunami sai lännen johtajat tajuamaan, miten laaja suurvalta Intia on, korosti Intian Yhdysvaltojen suurlähettiläs. Hän muistutti maan eteläkärjen, Nikobaarien saariryhmän, sijaitsevan vain 100 kilometrin päässä järistyksen keskuksesta Indonesiassa.

Takavuosina Intian johto halusi julistaa Intian valtameren rauhan mereksi. Nyt siitä halutaan tehdä Intialle nimensä mukainen sisämeri – toki Yhdysvaltojen valtuuttamana. Kahden muun Aasian jättiläisen Kiinan ja Japanin pääministereillä oli aikaa osallistua tsunamikokoukseen Indonesian Jakartassa. Intian pääministeri Manmohan Singh sen sijaan isännöi ulkointialaisten sijoittajien kokousta Mumbaissa. Supervaltakandidaatin pomolle se oli arvatenkin parempi sijoitus kuin tsunamikokous.

Kirjoittaja on järjestänyt opintomatkoja Intiaan vuodesta 1993.

Mikko Zenger

  • 9.9.2009