Epäiltynä järkiavioliitosta

Lukuaika: 2 minuuttia

Epäiltynä järkiavioliitosta

Oikea avioliitto syntyy aina samojen vaiheiden kautta ja perustuu aina palavaan rakkauteen.

MIRIAMIA ei uhkaa kotimaassaan humanitaarinen kriisi eikä salainen palvelu. Kun Miriamin opiskeluviisumi Suomessa päättyy, hän ei halua palata ahtaan uskonnolliseen ilmapiiriin ja suvun valvovan silmän alle.

Miriamin ystävä Paavo ehdottaa ratkaisua ongelmaan. Paavo ei ole ikinä ajatellut menevänsä naimisiin, mutta mahdollisuus auttaa Miriamia on Paavosta erinomainen syy solmia avioliitto.

SAKSALAISEN TAIDEPROJEKTIN osana tehty nettisivu Schutzehe, ’suoja-avioliitto’, tarjoaa tietoa avioliiton solmimisesta oleskeluluvan saamiseksi. Sivuilla kerrotaan taloudellisista velvoitteista ja annetaan neuvoja siitä, miten liitto täyttää viranomaisten silmissä aidon liiton tunnusmerkit.

Ulkomaalaisvirasto esimerkiksi odottaa kahden kansalaisuuden parilta yhteistä taloutta. Saksalaisella avioparilla ei ole velvollisuutta elää saman katon alla.

”BERNT” JA ”FATIMA” kertovat sivuilla omasta avioliitostaan. He tekivät avioehdon, asuivat paperilla samassa osoitteessa ja viikonloppuisin puuhasivat yhdessä näkyvästi Berntin kodin pihapiirissä.

Sivuilla esitellään myös tyypilliset kysymykset, joihin parin on hyvä varautua poliisihaastatteluissa:

Ajaako hän partansa koneella vai partaterällä?

Mikä on hänen äitinsä uuden miehen koko nimi?

Missä ostitte sormukset ja häämekon?

ESPANJALAINENMundos Sonados -julkaisu kehottaa EU:n kansalaisia menemään naimisiin poliittisesta rakkaudesta, harrastamaan aviollista tottelemattomuutta.

Julkaisun fiktiivinen hääkutsu julistaa:

Koska ulkomaalaislain epäoikeudenmukaisuuteen eivät auta hyvät aikomukset ja kauniit toiveet, ei meille jää muuta vaihtoehtoa kuin käyttää ruumiitamme ja dna:tamme työskennelläksemme rajojen ja lakien konetta vastaan.

Julkaisu politisoi jo olemassa olevaa, rajoja ylittävää avioliittoliikehdintää. Se lainaa visuaalisen ilmeensä internetissä mainostavilta agenttiyrityksiltä, joiden nettisivuilla korkeastikin koulutetut ”postimyyntimorsiamet” etsivät aviomiestä taloudellisesti vauraista maista.

JOS MIRIAM JA PAAVO olisivat asuneet Roomassa antiikin aikana, tyypillinen syy avioliitolle olisi ollut taloudellinen rationaalisuus. Paavolle Miriam olisi hyvä kumppani, sillä Paavo ei ollut tähän rakastunut. Rakkaus olisi tehnyt miehestä naismaisen heikon vaarantaen hänen julkisen toimintansa. Jos he olisivat ylimystöä, avioliitto kirjattaisiin. Jos perittävää omaisuutta ei olisi, ei parin yhteiselämä kiinnostaisi viranomaisia.

Paavo saattaisi maksaa morsiamesta tämän isälle, jolloin naimakauppa kohentaisi morsiamen perheen taloudellista tilannetta. Vaimon uskottomuus ei olisi Paavolle moraalinen ongelma vaan loukkaus hänen omistusoikeuttaan kohtaan.

Keskiajalla Miriam ja Paavo olisivat ehkä pitäneet toisistaan naimisiin mennessään, mutta se ei olisi välttämätöntä. He olisivat kuunnelleet ritarirunoutta, jossa ikävöitiin salaista rakastettua. Naimisiinmenoa rakastetun kanssa he eivät olisi harkinneet, sillä häilyvä ja himokas rakkaus oli täysin sopimaton peruste avioliitolle. Hyvä avioliitto perustui taloudellisesti järkevälle kumppanuudelle.

1700-luvun Euroopassa Paavo ja Miriam olisivat saattaneet kapinoida vanhempiaan vastaan solmimalla avioliiton rakkaudesta, vaikka liitto ei palvelisikaan vanhempien etua. Nuorta paria olisi paheksuttu moraalittomuudesta.

PAAVON TÄTI meni 1900-luvun lopussa naimisiin englantilaisen ystävänsä kanssa saadakseen maahan oleskelu- ja työluvan. Suomessa ystäväpariskunta käväisi maistraatissa, koska verotus suosii aviopareja.

2000-luvun Suomessa on tyypillistä seurustella pitkään ennen avioliittoa. ”Tosi rakkaus odottaa” -nuoret ihannoivat seksuaalista pidättäytymistä ennen häitä, mutta suurin osa nuorista seurustelee monen kumppanin kanssa ennen naimisiinmenoa. Parisuhteen rekisteröiminen on tuonut osan avioparien oikeuksista myös homopareille.

mainos

POLIISI ARVIOI Miriamin ja Paavon avioliiton aitouden kyselylomakkeella ja kuulusteluilla.

Kuulustelut ovat puuduttavan pitkiä.

Poliisia kiinnostaa seurustelun eteneminen, asuminen, hääjuhla ja aviopuolisoiden työtilanne. Poliisia eivät kiinnosta parin yhteiset mielenkiinnon kohteet, harrastukset tai poliittinen suuntautuminen.

Oikea avioliitto syntyy aina samojen vaiheiden kautta ja perustuu aina palavaan rakkauteen.

Salamarakkaus on epäilyttävää. Ulkomaalaisviraston virkamiesten mielestä parin vuoden yhteisasuminen ennen häitä on selvä aidon suhteen tunnusmerkki.

Lakimies neuvoo Miriamia ja Paavoa lentämään poliisin vakuuttamiseksi aurinkorannalle ottamaan söpöjä lomakuvia.

www.schutzehe.de

Anna-Reetta Korhonen

  • 9.9.2009