MAAILMA & ME

Lukuaika: 2 minuuttia

MAAILMA & ME

MAAILMA & ME

VOIMAOIKEUTTA Euroopan komissio tutkii, rikkooko Suomen ydinvoimalahanke EU:n kilpailulainsäädäntöä. Tutkintapyynnön jätti Euroopan uusiutuvien energioiden järjestö EREF. Järjestön mukaan hanke on saanut EU-sopimusten vastaisesti kilpailua vääristävää valtion tukea, koska saksalainen Bayerische Landesbank on myöntänyt hankkeelle erittäin matalakorkoista lainaa. Esitutkinnan tekee EU-komission kilpailun pääosasto. Mikäli se toteaa, että kilpailusääntöjä on rikottu, tapauksen tutkinta siirtyy EU:n tuomioistuimeen. EREF:n juristi Dörte Fouquelt arvelee, että komission päätöksen valmistuminen voi kestää yhdestä vuodesta kahteen. www.eref-europe.org

JALOT LOISET Jyväskylän yliopistossa tammikuussa tarkastetun, sisävesikalojen loisia tutkineen väitöskirjan mukaan kilpailuyhteiskunnan säännöt eivät päde loisyhteisöissä. Sen sijaan loiset pyrkivät kerääntymään yhteen lisääntymisen varmistamiseksi. Tutkitut hermafrodiittiset kidusmadot ovat kaksineuvoisia, eli niillä on suora elinkierto ja ne tarttuvat kalasta toiseen ripsitoukkavaiheessa. Kymmenen vuoden takaisessa tutkimuksessa havaittiin, että särjen kidusloisten määrä lisääntyi paperi- ja metsäteollisuuden likaamassa järvessä ja erityisesti tietyt loislajit pääsivät vallalle. Loiset muodostavat lähes 60 prosenttia tunnetuista lajeista ja kuuluvat lähes jokaisen eliön elämään.

TUO ONNENKANTAMOINEN Yhdysvaltain ulkoministeri Condoleezza (italiaa, ’lempeydellä’) Ricen ollessa Senaatin kuultavana hän muun muassa totesi Aasian tsunamin tarjoavan ”loistavan mahdollisuuden osoittaa Yhdysvaltain hallinnon sekä kansan myötätuntoa ja sen toimineen meidän eduksemme”. Energiaministeriksi nimitetyn Sam Bodmanin yritys puolestaan oli vuosien ajan maan pahimpien saastuttajien joukossa. Samainen firma hankki myös tantaalia Kongosta ja edisti näin veristä sisällissotaa ja mahdollisti lisääntyvän kännykkätuotannon.

www.commondreams.org/headlines05/0118-08.htm

www.commondreams.org/views05/0116-09.htm

ÄLÄ HÖPÖTÄ Matkapuhelimen käytön terveysvaikutuksista huolestuneet suomalaiset vaativat, että kännykän käytön mahdollisista vaaroista tiedotetaan. Liki tuhannen suomalaisen allekirjoittama vetoomus luovutettiin eduskunnalle vuodenvaihteessa. Muutamat Euroopan maat, kuten Britannia ja Ruotsi, suosittavat rajoituksia matkapuhelimen käytölle. Britannia kehottaa pitämään puhelut lyhyinä. Tammikuun puolivälissä brittiprofessori William Stewart sanoi julkisuudessa, ettei lasten tulisi käyttää kännyköitä. Lapset ovat aikuisia alttiimpia kännykän aiheuttamalle säteilylle, koska heidän hermotoimintansa ei ole vielä täysin kehittynyt ja kallo on ohuempi. Joulukuussa valmistunut laaja eurooppalaistutkimus osoitti, että kännykän radioaallot vahingoittavat solujen dna:ta laboratorio-oloissa. Tutkimusryhmän mukaan tarvitaan tutkimuksia siitä, miten matkapuhelimet vaikuttavat terveyteen. Jotkut tutkijat ovat epäilleet matkapuhelinten käytön aiheuttavan syöpää ja muistinmenetyssairauksia, mutta tieteellinen näyttö terveysvaikutuksista puuttuu.

DUUNARI OOPPERASSA Sain ystävältä lahjaksi oopperalipun Patarouvaan, yläparvelle, hän oli saanut sen lahjaksi kuorolaiselta. Uusi oopperatalo on komea sisältä, näkymät aivan mahtavat Helsingin Töölönlahdelle, totesin ennen näytöstä ja väliajalla, kun toiset naukkailivat 7 euron konjakkia. Esitys imaisi mukaansa heti alkumetreiltä. Väkeä liikuskeli lavalla tuhottomasti, rakennusduunareita, ja valtava nosturin koukku nosteli tavaraa. Orkesterimontussa japanilaisen näköinen nuorimies huitoi niin maan perusteellisesti ja ainakin 40 soittajaa teki töitä, muutama nainen joukossa. Keskimmäisen näytöksen pukuloisto mykisti. Satapäinen esiintyjäjoukko maksaa hunajaa. Sen näki nyt rivimieskin iän heikentämillä silmillään. Liput parhaille paikoille maksavat 82 euroa eli meidän nelihenkinen perheemme tuskin koskaan tulee sieltä mitään katsomaan, siinä menisi laakista isännän kuukauden ”palkka”. Oopperakokemukseni kasvoi kertaheitolla kaksinkertaiseksi, 20 vuotta sitten katsoin Savonlinnassa Kuningas lähtee Ranskaan. Se oli hieno esitys. Hyvä oli tämäkin.

Toivo Koivisto

Voima

  • 9.9.2009