Kirjoittanut Tuomas Rantanen

Kuka vetelee naruista?

Lukuaika: < 1 minuutti

Kuka vetelee naruista?

South Parkin luojien Trey Parkerin ja Matt Stonen uudessa elokuvassa on Myrskylinnuista pöllitty marionettinukkemaailma.

GERRY JA SYLVIA ANDERSON loivat 1960-luvulla lapsille suunnatun huolella tehdyn jännityssarjan Myrskylinnut. Suomessakin suosittua marionettisarjaa esitettiin retrouusintoina vielä viime vuonna Sub-tv:n sunnuntaiaamuissa.

Hyvin aikaa kestänyt Myrskylinnut toteutettiin nukeilla, ja siinä kansainvälinen pelastuspartio auttaa onnettomuuksien piinaamia ihmisiä eri puolilla maailmaa.

SOUTH PARKIN LUOJIEN Trey Parkerin ja Matt Stonen uudessa elokuvassa Team America – maailman poliisi on Myrskylinnuista pöllitty marionettinukkemaailma, ja se antaa hauskan pelilaudan parodioida yhdysvaltalaisen actionviihteen maneereita. Toisaalta Yhdysvaltojen suurvaltapolitiikka on jo pitempään muistuttanut pateettista Hollywood-patriotismia, joten pöytään katetaan myös herkullisia aineksia poliittiselle satiirille.

Kieltämättä Hollywood-viihteen rienaamisessa ja poliittisesti epäkorrektissa ilkamoinnissa on oma hauskuutensa, mutta valitettavasti käy niin, että samaan aikaan kun katsojaa nauratetaan vaikkapa narunukkien karatepotkuilla, räävittömällä nukkepornolla, tuhmilla puheilla ja mahtipontisella oksennuskohtauksella, Team American yhteiskunnallinen kriittisyys murenee käsiin.

LIEKÖ KÄSIKIRJOITUSVAIHEESSA tekijöille ja heidän rahoittajilleen herännyt huoli Bushin mahdollisesta toisesta kaudesta? Ainakaan ei ole poliittisesti kovin rohkeaa muokata tarinan pääkonnaksi Pohjois-Korean diktaattori Kim Jong Il ja ulottaa hänen johtamansa pahan akselin toinen napa Hollywoodin nyyhkytiedostaviin näyttelijöihin ja Michael Mooreen. Varsinkin kun presidentti-instituutio ja muu jenkkien oma poliittinen päätöksenteko jätetään laskelmoidusti kuvan ulkopuolelle.

VIIMEISTÄÄN siinä kohtaa, kun koheltava patrioottitiimi oikeasti pelastaa maailman, alkaa elokuvan tähtäin vaappua kokonaan ulos yhteiskunnallisen piruilun kehikosta. Samalla tämä ajankohtaisen yhdysvaltalaisen itsekritiikin taitava tuotteistus saa kiinnostavalla tavalla jopa piilobushilaisia sävyjä.

Tuomas Rantanen