Kirjoittanut Jari Tamminen

Meidän olohuoneessa

Lukuaika: < 1 minuutti

Meidän olohuoneessa

Kansakunnan olohuone kurkistaa ihmisten koteihin. Filmille tarttui jotain tärkeää elämästä & yhteiskunnasta.

”Alun perin käsikirjoituksessa ei ollut mitään nimenomaista teemaa, ainoastaan arkisuus itsessään. Lopulta absurdi kokonaisuus päätyi kertomaan ihmisyydestä, muutos on yksi teemoista”, ohjaaja Jukka Kärkkäinen toteaa elokuvastaan. ”Haastateltavien ei ole tarkoituskaan edustaa kattavaa otosta kansakunnasta, enemmänkin satunnaisotosta.”

Tuottaja Sami Jahnukainen on samoilla linjoilla. Lähes neljä vuotta kestänyt prosessi on ollut osittain sattumanvarainen: ”Eihän sitä voi suunnitella, mihin ihmisten elämä vie. Mutta kyllä kuvauksia suunniteltiin sitä mukaa kun kuultiin, mitä ihmisille milloinkin kuuluu.”

Laajentaakseen kuvaa suomalaisesta elämänmuodosta työryhmä perusti elokuvan kotisivuille kirjaston, jonne kaikki voivat lisätä video-otoksia omista elämistään ja olohuoneistaan.

Kansakunnan olohuoneessa hykerryttävät kohtaukset seuraavat toisiaan. Välillä pohditaan vakavampia aiheita. Naurun ja itkun sekainen elokuva on kuin elämä itse, syntymää seuraa kuolema, iloa suru. Kuvattavat ovat päästäneet kuvausryhmän intiimille alueelle.

”Käytimme todella paljon aikaa ihmisiin tutustumiseen. Pääosin olimme myös paikalla kaksin Jukan kanssa. Kuvausryhmän koko pidettiin minimissään, jotta kuvattavilla olisi mahdollisimman helppoa”, elokuvan kuvaaja J-P Passi kertoo.

Välillä kuvattavien kanssa juotiin viinaa ja istuttiin krapulaa pois.

Vaikka kuvattavat paljastavat itsestään hyvinkin henkilökohtaisia asioita ja katsoja saa nauraa silmät kyynelissä, ei elokuva ole pahantahtoinen.

”Kohtelimme kuvattavia aina kunnioituksella, kohtauksissa ei ole tippaakaan vahingoniloa”, Passi selittää.

Keväällä 2009 Tampereen elokuvajuhlien tuomaristo palkitsi Kansakunnan olohuoneen ja kirjoitti perusteluihin muun muassa seuraavasti: ”Unohtakaa Nokia ja innovaatiotalous! Tuomaristo vaatii täten, että tätä elokuvaa käytetään jatkossa Suomi-brändin pääasiallisena markkinointivälineenä.”

Tuottaja Jahnukainen inspiroitui: ”Innostuksissamme lähetimme elokuvan ja saatekirjeessä lainauksen noista perusteluista ulkoministeri Stubbille. Ei ole Stubb vastannut.”

Jari Tamminen