Kirjoittanut Anu Harju

Howdy-ho, Japan!

Lukuaika: 2 minuuttia

Howdy-ho, Japan!

Japanin hallitus ajaa pontevasti perustuslain 9. artiklan purkamista, joka kieltää sodan ja asevoimien ylläpidon.

Käytännössä artikla 9 on jo kumottu, käyttihän Japani esimerkiksi vuonna 2006 asemenoihinsa 43 701 000 dollaria. Artiklan purkamista perustellaan muun muassa terrorismin torjuntaan vedoten.

Japanilaiset rauhanaktiivit aloittivat jo vuonna 2005 kampanjan 9. artiklan tukemiseksi. Sotaveteraani Kiiko Uzawa, 75, myy kankaisia yhdeksikön muotoisia pinssejä, joita koristaa pieni kukka. Hän osallistuu toukokuussa Tokiossa järjestettävään rauhankonferenssiin, johon odotetaan 10 000:ta kansainvälistä vierasta.

Sähköpostihaastattelussa sodan kokenut Uzawa kertoo pitävänsä sotaa ihmisen aikaansaannoksista järjettömimpänä.

”Olen ylpeä perustuslaistamme, joka kieltää osallistumisen sotatoimiin. Hallituksen ja sen edustamien kansalaisten tulisi puolustaa sitä, mutta tällä hetkellä 75 prosentilla japanilaisista ei ole omakohtaista kokemusta sodasta. Esimerkiksi nuoret eivät välttämättä näe yhteiskunnan vaivihkaista militarisoitumista uhkana.”

Aktivistit ovat perustaneet eri puolille Japania jo noin 8 000 artikla 9 -toimintaryhmää. Japanin valtapuolueet puolestaan ovat nyt organisoimassa vastaliikettä artikla 9:ää puolustaville toimintaryhmille.

”Japanin perustuslaki lienee maailmassa ainoa, jossa tavoitteeksi selkeästi kirjataan maailman rauha ja sotien lopettaminen. Perustuslain noin 60-vuotisen voimassaolon aikana yksikään japanilainen ei ole kuollut tai tappanut sodassa”, Uzawa kertoo.

USA haluaa Japanilta sotilaallista tukea terrorismin vastaisessa sodassaan. Kiiko Uzawan mukaan Japanin hallitus on varsin kekseliäs yrittäessään kiertää 9. artiklan rajoitteet.

”Japaniin on muuan muassa perustettu armeijan kaltainen organisaatio, jota kutsutaan itsepuolustusjoukoiksi. Maassa liikkuu huhuja salaisista suunnitelmista perustuslain muuttamiseksi niin, että itsepuolustusjoukkoja voitaisiin käyttää amerikkalaisten joukkojen rinnalla. Eri puolilla maata järjestetään jo yhteisharjoituksia”, Kiiko Uzawa kertoo.

Amerikkalaisten sotilastukikohdat Japanissa ja maiden välinen tiivis yhteistyö herättävät yhä enemmän kritiikkiä aktivistien lisäksi myös tavallisten japanilaisten keskuudessa.

”Japanin liberaalidemokraattinen puolue kulkee USA:n talutusnuorassa. Tutustuin maaliskuussa Okinawan saarella sijaitsevaan amerikkalaiseen tukikohtaan. Omakotitaloaluetta halkovat pitkät kiitoradat. Toinen toistaan uudenaikaisempien sotakoneiden huolto ja lastaus jatkuu yötä päivää. Alueelle kuljetetaan muun muassa Irakista palaavia sotilaita. Raiskaukset ja murhat ovat yleisiä.”

”Japanin hallitus on 30 viime vuoden aikana antanut amerikkalaisille ystävällisenä eleenä rahallista tukea kymmeniä miljardeja dollareita. Japanilaisilla verorahoilla on rakennettu amerikkalaissotilaille asuntoja, pystytetty elokuvateattereita ja kustannettu jopa baarimikkojen univormut.”

Sähköpostihaastattelun käänsi Tarja Malmi-Raike. Tokiossa järjestetään laaja kansainvälinen Artikla 9 -konferenssi 4.–6.5.

www.article-9.org, http://whynot9.jp

Anu Harju